MER FEMININE: Marco Aurelio Cunha mener kvinnene er mer feminine i dagens fotball. Her er Guro Knutsen Mienna i aksjon i kampen mellom Brasil og Norge under fotball-VM for kvinner 2011 i Tyskland. Foto: Erlend Aas / Scanpix
MER FEMININE: Marco Aurelio Cunha mener kvinnene er mer feminine i dagens fotball. Her er Guro Knutsen Mienna i aksjon i kampen mellom Brasil og Norge under fotball-VM for kvinner 2011 i Tyskland. Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer

Fotballsjef: - Nå er shortsen kortere og frisyrene fikset. Det er ikke lenger kvinner kledd som menn

Anklaget for sexistiske uttalelser.

(Dagbladet): Den brasilianske damefotballsjefen, Marco Aurélio Cunha (61) er i hardt vær etter et intervju med avisa The Globe and Mail.

I intervjuet kommer Cunha med en rekke oppsiktsvekkende uttalelser, og anklages nå for å være sexistisk.

- Nå for tiden er kvinnene vakrere når de sminker seg. Og de beveger seg på en mer elegant måte på banen, sier Cunho i intervjuet.

- Før brukte damefotballen å etterligne herrefotballen, i draktstørrelser for eksempel, og det ble maskulint. Vi kledde kvinnene som menn. Derfor savnet vi elegans og kvinnelighet. Nå er shortsen kortere, og frisyrene er mer fikset. Det er ikke lenger kvinner kledd som menn, mener han.

Gått i forsvar
Cunho har fått steinhard kritikk i sosiale medier. Natt til onsdag, norsk tid, har han gått ut til forsvar på Twitter, hvor han har 100 000 følgere.

- Jeg har aldri vært redd for å si det jeg mener. Spørsmålet ble stilt i en sammenheng som hadde et større omfang, der jeg prater om en forbedring av stil og klær, skrev han.

Han legger til at kvinnene får gjøre akkurat som de vil, hvordan de skal se ut og hvilken stil de vil ha.

- De gjør seg fine, kjenner seg vakre og tar på seg landslagsdrakten sin. Er det feil, spurte han.

I Brasil, og spesielt Sao Paulo, er Cunha en høyt respektert mann, som i over 30 år har jobbet som idrettslege. Han har også blitt valgt inn i distriktets parlament, der han representerer det sosialistiske partiet i Brasil.

Han ble valgt inn i det brasilianske fotballforbundet som sjef for damefotballen i mai, en stilling han skal ha i minimum ett år framover.

- En ond sirkel
I forbindelse med VM-sluttspillet for damene, får brasilianske fotballeksperter spørsmål om det brasilianske damelandslagets status i hjemlandet, da nasjonen har en stor sjanse til å ta medalje. Tross dette, rapporteres det ytterst lite om damelandslaget i Brasil.

Sportskonsulentfirmaet Pluris' eier Fernando Ferreira medvirker i intervjuet, og mener det har med interessen å gjøre.

- Det har blitt en ond sirkel. Det finnes ingen stor interesse blant fansen, noe som ender opp med lite interesse på tv, og dermed ingen interesse fra sponsorer. Det er vanskelig å si hva som er høna og egget. Kanskje det er fansen, ettersom herrefotballen har monopol på supportere, sier han.

KJENNER SEG VAKRE: Cunho tror kvinnene føler seg vakrere i dagens fotball, enn tidligere. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
KJENNER SEG VAKRE: Cunho tror kvinnene føler seg vakrere i dagens fotball, enn tidligere. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer