GULLKANTET AVTALE: Mens klubbene sliter med pengemangel og enorme underskudd forlot Niels Røine Norsk Toppfotball med en sjusifret sluttpakke. Foto: Steinar Johan Bjerkmann / Scanpix
GULLKANTET AVTALE: Mens klubbene sliter med pengemangel og enorme underskudd forlot Niels Røine Norsk Toppfotball med en sjusifret sluttpakke. Foto: Steinar Johan Bjerkmann / ScanpixVis mer

Fotballsjefens etterlønn er et handshake for greed

Mens klubbene sliter med pengemangel og enorme underskudd forlot Niels Røine Norsk Toppfotball med en sjusifret sluttpakke. Og vi som trodde bare spillerne hadde mistet mavemålet.

Fotballsjefen ga seg selv millioner i etterlønn (krever abonnement)

LILLESTRØM (Dagbladet): I en tid hvor fotballkassene generellt er tomme og flere av idrettens toppledere sliter med manglende ryggrad, dyre konsulenthonorarer og fraværende vilje til åpenhet dukket det torsdag opp en kritikkverdig sak til — Niels Røines sluttvederlag da han sa opp som administrerende direktør i Norsk Toppfotball sist sommer.

Det er stort, det er brutalt og det gir toppklubbenes interesseorganisasjon minst et par millioner grunner til å angre på det de drev med (eller ikke visste?) da Røine ble ansatt i 2006.

FOR HVEM HADDE trodd at fotballen, som store deler av det private næringslivet, ikke bare var i stand til å lønne topplederne sine meget godt, men også sende dem videre med et "handshake for greed"?

Mitt tips; ikke veldig mange.

TALLET 3 892 756 (tre millioner åtte hundre og nittito tusen sju hundre og femtiseks) - hentet fra Norsk Toppfotballs årsrapport for 2013 - forteller imidlertid at så har skjedd. En gang.

I 2006, da Norges Fotballforbunds nåværende generalsekretær Kjetil Siem sa opp som NTF-sjef og dro til Sør-Afrika gjorde han det uten at avskjeden kostet toppklubbene en krone. Når Leif Øverland (Røines etterfølger) går videre en gang i framtida vil også han gjøre det uten å kunne høste en ekstra milliongevinst. Så Niels Røines sluttvederlag er heldigvis ikke regelen i Norsk Toppfotball, det er unntaket.

Dermed ikke sagt at det ikke er hinsides.

BARE SÅ DET er helt klart - 3 892 756 kroner fordelt på sju måneders lønn (fram til 1. august 2013) og en på forhånd avtalt sluttpakke hefter ikke først og fremst ved Niels Røine.

Ja, det er mulig å si den forrige NTF-sjefen var grådig da han ble spurt om han ville ta jobben for snart åtte år siden - da lønnen hans var oppjustert for 2013 var den på i underkant av 2,5 millioner kroner, til sammenlikning tjener NFFs generalsekretær 2 050 000 kroner i inneværende år, men hallo - det er en jobb i TV-milliardenes rike vi snakker om.

I fotballen. Og hvem sier nei til penger i fotballen selv om klubbene man forvalter interessene til blør fra alle økonomiske sår? Så selv om den tidligere NTF-sjefen tok det han ble tilbudt eller fikk det han krevde er det først og fremst Norsk Toppfotball som har seg selv å takke.

Hvem som visste hva om hvor mye er sikkert også et interessant spørsmål blant toppklubbene.

AT NORSK TOPPFOTBALLS styreleder Bjarne Berntsen i dag sier det han sier til Dagbladet forteller heldigvis at NTF har angret på galskapen lenge før tallet 3 892 756 ble presentert på NTFs årsmøte torsdag. Det er bra og veldig klokt av en mann som på sikt har øynene på jobben til Yngve Hallén.

Det er også bra at den nye NTF-lederen er ansatt på helt andre premisser og under mer akseptable betingelser. For er det noe vi vet fra klubbfotballen så er det at penger er den desidert største mangelvaren.

I det bildet blir tallet 3 892 756 det rødeste av dem alle.