TO EVENTYR: Leicester sjokkerer en hel fotballverden. Vil det holde helt inn, slik som med Hellas Verona i 1985? Foto: AP/NTB Scanpix
TO EVENTYR: Leicester sjokkerer en hel fotballverden. Vil det holde helt inn, slik som med Hellas Verona i 1985? Foto: AP/NTB ScanpixVis mer

Fotballsjokket Leicester kan kopiere: - Det skulle ikke være mulig å vinne det mesterskapet. Det var «mission impossible»

For 30 år siden gikk lille Hellas Verona til topps i Serie A.

(Dagbladet): Dersom overraskelseslaget Leicester vinner Premier League denne sesongen, vil det være et av tidenes sjokk i moderne fotball. Det vil være helt på linje med da italienske Hellas Veronas gikk til topps i Serie A for 30 år siden.

Å vinne Serie A i 1984/85-sesongen så mildt sagt vanskelig ut på forhånd. Juventus var regjerende mester og hadde flesteparten av spillerne fra det italienske laget som vant VM i 1982, i tillegg til legendene Michel Platini og Zbigniew Boniek.

Den gamle dame hadde f.eks ikke plass til en spiller som Michael Laudrup, som ble solgt til Lazio før sesongen. Tyske Karl-Heinz Rummennigge ble hentet til Inter, mens brasilianske Socrates kom til Fiorentina. Men den største overgangen av de alle var Diego Maradona til Napoli.

Argentineren koster på den tiden rundt 80 millioner kroner. Hele troppen til Hellas Verona kostet på sin side 60 millioner kroner.

Alle storlagene hadde planer om å løfte trofeet på slutten av sesongen, og forsterket også laget deretter. Ingen hadde regnet med danske Preben Elkjær og lille Hellas Verona.

- Det skulle ikke være mulig å vinne det mesterskapet. Det var «mission impossible», sier Hellas Verona-spiller Domenico Volpati.

Symbolet Elkjær kostet Hellas Verona rundt 18 millioner kroner, og skulle raskt bli en publikumsyndling i byen. Selv om han ikke ble toppscorer den sesongen, var det Elkjær som ble stående som selve symbolet på det som betegnes som tidenes sjokk i moderne fotball. Og særlig én scoring har brent seg fast i netthinnen til Hellas Verona-tilhengere.

Det var under kampen mot den regjerende seriemesteren Juventus. Elkjær stormet nedover venstrevingen, da han dro seg elegant unna en mislykket takling fra en Juventus-spiller. Den neste forsvarsspilleren fikk på sin side delvis inn en takling, og dansken mistet høyre sko like før han skulle avslutte. Det hindret ham likevel ikke i å dunke ballen i mål på sokkelesten - med høyrefoten.

Han blir stadig hils på som «il sindaco», som betyr borgermesteren.

- Vi har hus der nede og er der iallfall tre-fire ganger i året. Vi har mange italienske venner. Noen ganger har vi på RAI Uno (italiensk tv-kanal) på fjernsynet her hjemme, bare for å holde språket ved like, har Elkjær tidligere uttalt til studieskolen.dk.

Han skjøt Hellas Verona til gull samtidig som han røkte 30 sigaretter om dagen. Han ble lansert som borgermesterkandidat kort etter, og betaler sjelden for kaffe, pizza eller annet når han besøker byen.

Håpte på rettferdighet Like før 1984/85-sesongen ble sparket i gang, ble det innført nye dommer-regler. Pipeblåserne ble trukket tilfeldig ut, i stedet for å bli tildelt kamper. Grunnen var en stor kampfiksingskandale som ble avslørt i italiensk fotball noen år tidligere.

Etter innføringen av de nye dommerreglene håpte man at det ville bli en mer rettferdig liga, og at italiensk fotball ville få et bedre rykte. For i løpet av 20 år hadde det bare skjedd én gang at et lag utenfor Milan, Roma eller Torino gikk til topps i ligaen. Kanskje noen satt med en følelse at denne sesongen kunne bli annerledes, men at Hellas Verona skulle vinne sitt første og eneste ligamesterskap, var helt uventet.

Nevnte Elkjær kom fra belgiske Lokeren samtidig som den defensive midtbanespilleren Hans-Peter Briegel kom fra tyske Kaiserslautern. Sistnevnte var motstander av leggbeskyttere. Duoen var det internasjonale bidraget til klubben i en tid hvor maks to spillere fra land utenfor Italia fikk kontrakt.

Duoen passet inn i laget som hånd i hanske, men de hadde ikke stor tro på lagkameratene sine.

«Dette kommer aldri til å gå godt! Hans-Peter Briegel og jeg kikket på hverandre etter første trening med våre nye lagkamerater. Der og da var det siste i verden vi kunne forestille oss at vi skulle bli hyllet som italienske mestere ved sesongslutt. Nesten samtlige lagkamerater var så små, de minnet om juniorspillere, og keeperen, Claudio Garella, var et kapittel for seg selv. Han kunne nesten ikke løpe. Da hans primære funksjon var å stå i målet, var det selvfølgelig til å leve med - hvis han bare var god til å redde ballene. Desverre var vi heller ikke overbevist om at han mestret denne elementære egenskapen for en keeper», skriver Elkjær om sine tanker da han ankom Hellas Verona.

Spesiell rolle Hellas Verona var et mannskap av spillere som hadde sin spesielle rolle, og som sammen fungerte ypperlig som et lag. Mye takket være langsiktig planlegging fra manager Osvaldo Bagnoli. Et samlet Hellas Verona-mannskap framstod som en hardtarbeidende og ydmyk enhet. Sammen gjorde de det umulige.

- Det absolutt viktigste for en fotballtrener er å finne de riktige spillerne til de riktige posisjonene, og motet til å la de uttrykke seg, har Bagnoli tidligere uttalt om sin trenerfilosofi.

- Spillergruppen vår er som en hånd. Selv om hånden er åpen eller lukket, er spillerne alltid sammen, mener Bagnoli.

Allerede i den første kampen ante folk at sesongen kunne bli noe stort. Alles øyne var rettet mot Diego Maradona da Napoli møtte Hellas Verona i ligapremieren. I stedet ble argentineren effektivt tatt ut av kampen av Hans-Peter Briegel, som også selv scoret i 3-1-seieren til Hellas Verona.

Klubben sikret seieren med 1-1 mot Atalanta i den nest siste seriekampen. Og hvem andre enn Preben Elkjær scoret målet. Til slutt vant Hellas Verona ligaen med fire poeng ned til Torino.

Ligagullet blir feiret i byen den dag i dag.

Kilde: Mitt liv som Elkjær