Fotballskallen

Tøff, klok og sjefete. Og med et skap fullt av medaljer. Der har du Henning Bergs karriere kjapt oppsummert.

Datoen var 13. mai 1992, og Egil Drillo Olsen lot Henning Berg starte som høyreback for aller første gang. Færøyene var motstander, Norge vant uten alt for store anstrengelser 2-0, og debutnåla var sikret for den 22-årige Lillestrøm-backen.

Lillestrøm, ja - klubbtilhørigheten hans var ikke like enkel å svelge for alle inne i Oslo. Berg hadde nemlig gått fra Vålerenga til rivalen på landet vinteren i forveien. Til landslagsdebuten hadde noen klubbstolte VIF-supportere møtt opp, og de lot seg bli hørt.

- Jeg ble pepet ut av Klanen i landslagsdebuten. Jeg husker jeg syntes det var litt håpløst, uttalte Berg til Dagbladet i juni 2003.

Bratt kurve

På det tidspunktet - i 2003 - nærmet han seg slutten av landslagskarrieren. Og det var ikke mye piping lenger. Usikkerheten som omsvermer en hver debut mistet han ganske fort. Det var ikke tid til sånt verken for unge eller gamle i et landslag som tidlig tok plass fremst i køen av europeiske land på jakt etter VM-billetter.

Læringskurva var bratt, men Berg viste raskt at han var den perfekte, hardtspillende og duellglade makkeren Rune Bratseth trengte. Mindre tøff ble han ikke av at han forlot norsk fotball til fordel for et troféinnbringende liv i England.

Taktisk klok

Under ledelse av managerlegendene Kenny Dalglish og Alex Ferguson fikk Henning Berg tre seriemesterskap. Og han er fortsatt en gjenganger i quiz-spørsmål på fotballpuber verden over: Romerikingen er fortsatt den eneste som har vunnet Premier League med to forskjellige klubber.

Fotballskallen

Han har også ett FA-cup- og ett Champions League-gull, pluss at han som Blackburn-kaptein kunne løfte ligacuptrofeet over hodet i sin siste periode der.

I tillegg til alle de gullkantede merittene utviklet han en taktisk klokskap som gjorde ham bare viktigere og viktigere de gangene han tok på seg flaggdrakta.

Tre sluttspill

Kaptein for Norge ble han da Kjetil Rekdal gikk skadet i 1999. Berg fikk være med på alle de tre mesterskapene Norge kvalifiserte seg for gjennom 90-åras triumfer. I 1994 reddet han mesterlig på streken og sørget dermed for norsk seier mot Mexico, i 1998 var han både sjef og konge (henholdsvis i forsvaret og på byen), mens han fikk ødelagt mye av EM-2000 - troppens kaptein sleit med skade både før og under mesterskapet.

- Vinnerskalle

I den siste delen av karrieren ble han en nær samtalepartner for landslagssjef Nils Johan Semb. Sin 100. landskamp fikk han under Åge Hareide, som en gest fra Norges Fotballforbund.

Da Berg 20 minutter ut i Wales-kampen gikk av banen og inn i sitt nye liv, skjønte alle de oppreiste og applauderende tilskuerne at de kom til å se hans fjes i fotballen igjen.

- Lyn har fått en vinnerskalle, sa Ståle Solbakken året etter, da Henning Berg ble trener i vestkantklubben.

HELT SJEF: Henning Berg fikk 100 landskamper i den aller beste perioden av norsk landslagshistorie. Den taktiske klokskapen hans har vist seg vanskelig å erstatte. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
HELT SJEF: Henning Berg fikk 100 landskamper i den aller beste perioden av norsk landslagshistorie. Den taktiske klokskapen hans har vist seg vanskelig å erstatte. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

Ved nyttår år tar han over Lillestrøm. Er ringen sluttet, 17 år etter landslagsdebuten?

Neppe.

Henning Berg har preget norsk fotball i 15-16 år. Det gjør han sikkert i 30 år til.

• Er Henning Berg tidenes beste norske landslagsspiller? Stem på dagbladet.no!