Fotballspiller får yrkesskadeerstatning

Får stor prinsipiell betydning.

Høyesterett har slått fast at fotballspilleren Jonas Jonsson (31) skal tilkjennes yrkesskadeerstatning etter en takling på fotballbanen.

Dommen er den første i sitt slag her i landet og får stor betydning for alle profesjonelle idrettsutøvere i Norge.- En kjempeseier. Etter tap i så vel Trygderetten som lagmannsretten, vinner vi fram i Høyesterett, og det er helt greit, sier en svært tilfreds advokat Terje Scavenius til NTB.

Full seier

Jonsson spilte en NM-kamp for Brann 12. juni 2002 da han ble taklet stygt bakfra. Skaden førte til en skiveutglidning i ryggen, og svensken måtte gi opp karrieren i Brann.

Etter flere års kamp i rettssystemet, endte saken i Høyesterett med full seier til svensken.I dommen som ble klar fredag, ugyldiggjøres kjennelsen i Trygderetten fra november 2004. I den dommen la retten til grunn at «normal utøvelse av vanlige arbeidsoppgaver ikke omfattes av yrkesskadetrygden».

Arbeidsulykke

Høyesterett sa seg uenig i Trygderettens rettsanvendelsen i dette tilfellet og slår fast at situasjonen der Jonsson ble skadd, skilte seg markert fra spillets ordinære gang. Konklusjonen er at skaden derfor må anses som en arbeidsulykke.

31. mars i år kom Gulating lagmannsrett fram til samme slutning. Da anket Jonsson til Høyesterett med bakgrunn i lagmannsrettens rettsanvendelse.

ERSTATNING: Høyesteretts beslutning om å gi skadeerstatning til fotballspilleren Jonas Jonsson (31) kan få stor betydning i liknende saker i framtida. Illustrasjonsfoto: ERIK JOHANSEN/SCANPIX
ERSTATNING: Høyesteretts beslutning om å gi skadeerstatning til fotballspilleren Jonas Jonsson (31) kan få stor betydning i liknende saker i framtida. Illustrasjonsfoto: ERIK JOHANSEN/SCANPIX Vis mer

Nå går saken tilbake til trygdesystemet med nye føringer fra Høyesterett, som nesten fire og et halvt år etter at skaden oppsto vil føre til at Jonas Jonsson vil bli tildelt yrkesskadeerstatning.

Jonsson ble tilkjent saksomkostninger fra lagmannsretten på 164.000 kroner. Dommen var enstemmig.

(NTB)