UTESTENGT ETTER SVAMPEBOB-BUKSESTUNT: Sosha Makani Foto: NTB Scanpix/AFP
UTESTENGT ETTER SVAMPEBOB-BUKSESTUNT: Sosha Makani Foto: NTB Scanpix/AFPVis mer

Fotballspiller fikk seks måneders utestengelse etter bruk av «Svampebob»-bukser

Iranske myndigheter er svært sensitive når det gjelder offentlige personers opptreden i sosiale medier.

(Dagbladet): Den iranske fotballkeeperen Sosha Makani (29) er utestengt i seks måneder av det iranske fotballforbundet. Grunnen? Han hadde på seg gule «Svampebob»-bukser.

I Iran er det nemlig ikke spesielt populært blant myndighetene med amerikanske, fiktive karakterer, slik som Svampebob, Mikke Mus og Barbie. I tillegg skal Makanis t-skjorte ha inneholdt et banneord, og sammen med bruken av Svampebob-bukser førte det til at Makani utestengt i seks måneder. Det skriver den engelske avisa The Guardian som gjengir nyhetsbyrået Varzesh3.

Myndighetene i Iran er bekymret for hvordan landets kultur- og sportsprofiler opptrer i offentligheten, og er svært sensitive når det gjelder deres oppreden i sosiale medier.

Tok avgjørelsen på Makanis opptreden utad

UTESTENGT: Sosha Makani er utestengt i seks måneder. FOTO: AFP PHOTO / BEHROUZ MEHRI
UTESTENGT: Sosha Makani er utestengt i seks måneder. FOTO: AFP PHOTO / BEHROUZ MEHRI Vis mer

Et ikke-navngitt medlem av komiteen som bestemte utestengelsen av Makani har uttalt at fotballspilleren nektet å møte opp hos forbundet for å bli avhørt om saken, til tross for at han ble innkalt.

- Vi tok denne avgjørelsen på grunn av hans opptreden utad, og effekten det kan ha på samfunnet, skal komitémedlemmet ha uttalt til Varzesh3.

Makani får støtte av iranere etter utestengelsen. De har reagert med vantro, sinne og sarkasme på komiteens dom. På mikrobloggnettstedet Twitter skal en bruker ha spøkt med at Makani var heldig, for om han hadde brukt en Svampebob-boksershorts, ville han fått dødsstraff.

- Sosha Makanis klær var forferdelige, men å være i stand til å velge hva du vil ha på deg er en grunnleggende rettighet i verden, skrev en annen bruker.

Også en kommentator har kritisert forbundet og komiteen. På nettsiden Asriran skriver kommentatoren at mens det iranske forbundet er under etterforskning for korrupsjon, bekymrer de seg for spillernes hårfrisyrer eller klesvalg.

I januar ble Makani midlertidig fengslet, etter å ha postet bilder på sosiale medier med kvinner som ikke hadde på seg hijab.