Fotballspiller må i fengsel etter beinbruddstakling

Historisk dom i Storbritannia.

||| (Dagbladet): Ryan Shawcross' ulykksalige taklingsforsøk på Aaron Ramsey har vært gjenstand for heftig diskusjon helt siden Arsenal-talentet ble fraktet bort fra Britannia Stadium i ambulanse lørdag kveld.

Alle er imidlertid enige om at det ikke lå noen intensjon bak om å brekke beinet til Ramsey fra Shawcross sin side.

Det samme kan ikke sies om en hendelse som inntraff i en amatørkamp mellom Long Lawford FC og Wheeltappers FC i oktober i fjor.

Long Lawford-spissen Mark Chapman ble onsdag dømt til fengsel i seks måneder etter en grusom takling på motspiller Terry Johnson.

Chapman er den første fotballspilleren i britisk rettshistorie som må sone bak murene for en takling. Han sa seg skyldig etter tiltalen om grov legemsbeskadigelse, skriver Daily Mail.

- Galskap- Taklingen var både bevisst og planlagt. Det var overhodet ikke noe forsøk på å vinne ballen. Resultatet av hva du gjorde, var at Johnson ble påført et alvorlig beinbrudd, som forferdet dem som så på, sa dommer Robert Orme ved Warwick Crown Court under domsavsigelsen.

Champmans forsvarer, Lawrence Watts, anførte at Ryan Shawcross slapp unna rettslig forfølgelse etter taklingen mot Ramsey, men møtte døve ører hos dommer Orme, som mente situasjonene ikke kunne sammenlignes.

- En fotballkamp gir ingen unnskyldninger for å utøve meningsløs vold, sa Orme, som stemplet taklingen som «galskap» og en «overlagt kriminell handling».

- Som å bli truffet av togetBare 20 sekunder gjensto av kampen der Wheeltappers ledet 3-1 og hadde full kontroll. Ballen var på vei ut av spill på Wheeltappers' banehalvdel, og venstreback Terry Johnson så til å skjerme den over dødlinja. Den tiltalte, Chapman, fortsatte likevel å jage etter ham, og kastet seg inn med høyrefoten løftet og knottene først i Johnsons legg.

- Alt jeg kan huske var at noen kom stormende bak meg, og jeg kjente umiddelbart smerten i leggen. Det var som å bli truffet av et tog, sier Johnson.

- Jeg hørte et at det smalt, og alle rundt trodde det var i leggskinnet, men det var beinet mitt, fortsetter han.

Klarer ikke å jobbeJohnson måtte gjennomgå omfattende inngrep i leggen, og legene måtte ta i bruk stålskinner for å spjelke beinet sammen igjen. Det vil ta anslagsvis 18 måneder før skadene er leget, og han kommer aldri til å spille fotball igjen.

- Leggmuskelen har blitt redusert med over seks centimeter i omkrets, og ser ut som en tynn kvist, forteller Johnson.

Elektrikeren og tobarnsfaren har ennå ikke kommet seg tilbake i jobb etter skaden, og sliter med psykiske ettervirkninger.

Det er ikke første gang at en fotballspiller i Storbritannia blir dømt i rettsvesenet for noe som har skjedd på banen, men det er den første taklingen som har endt i domfellelse.

- Det er første gang noen må i fengsel for en takling. Det har tidligere vært to saker der spillere har blitt sendt i fengsel for andre hendelser på banen, men aldri for noe som dette, sier en FA-talsmann til Daily Mail.