STORE SUMMER I SVING: En fotballspiller var med på å satse 107 millioner norske kroner på at Anzhi Makhachkala skulle slå Amkar Perm i russisk liga. Bildet viser noen av dagens Anzhi-spillere. Foto: REUTERS/Jed Leicester/NTB Scanpix
STORE SUMMER I SVING: En fotballspiller var med på å satse 107 millioner norske kroner på at Anzhi Makhachkala skulle slå Amkar Perm i russisk liga. Bildet viser noen av dagens Anzhi-spillere. Foto: REUTERS/Jed Leicester/NTB ScanpixVis mer

Fotballspiller truet på livet etter at det ble satset 107 millioner kroner på èn kamp

Kampfiksing utbredt i russisk fotball.

(Dagbladet): Erik Hagen og Jørgen Jalland har i dag kommet med rystende uttalelser om hvor utbredt kampfiksing er i russisk fotball.

Hagen forteller om hvordan han selv var med på å betale en dommer, og Jalland beskriver det hele som en «forferdelig opplevelse».

Det har tidligere blitt kjent at kampfiksing ofte forekommer i Russland, men at det ikke er like ille som det var på 90-tallet da landet virkelig hadde store problemer med fenomenet. 

Blant annet ble 12 fotballkamper i landet identifisert som kamper som sannsynligvis var fikset da FIFA la fram en rapport som inneholdt flere hundre kamper verden over i oktober 2013.

Nytt system I 2011 tok FIFA i bruk et system som varsler om mulig kampfiksing.

- Vi ser at ulogiske summer blir satset på kamper, og disse blir med en gang lagt inn i et overvåkingssystem, sier Vitaly Mutko ifølge R-Sport.

I håp om å redusere problemet, signerte Russland-president Vladimir Putin i juli i fjor et lovforslag som økte maksimumsstraffen for kampfiksing til sju års fengsel. Loven gjorde det ulovlig for utøvere, trenere og andre sportslige ledere å satse penger på eget lag.

Truet på livet Et av de mest ekstreme tilfellene av kampfiksing i Russland involverer klubbene Anzhi Makhachkala og Amkar Perm, hvor en tidligere spiller hos sistnevnte skal ha vært med på å satse store summer på kampen i november 2012. Det gjorde at flere bookmakere stoppet all spill på den aktuelle kampen.

Fotballforbundet i Russland ble fortalt at spillerne kunne vunnet mer enn 13 millioner euro (rundt 107 millioner norske kroner), en gigantisk sum for en relativt liten kamp. Pengene ble imidlertid holdt tilbake, og en av lederne i kampfiksing-komiteen i landet forteller at den tidligere spilleren sto i fare for å bli drept.

- Vi ringte klubben og fortalte at denne spilleren trengte beskyttelse fordi det er fare for livet hans, dette fordi media omtalte noe de ikke skulle gjort, sier Anzor Kavazashvili, talsperson for det russiske fotballforbundet, ifølge R-Sport.

Suspendert for kampfiksing For noen måneder siden ble en av Russlands beste keepere suspendert i tre måneder etter at laget hans tapte en kamp som følge av svak dømming.

Alexander Belenovs klubb FC Kuban tapte 3-1 mot Dynamo Moskva etter å ha fått to spillere utvist. Den ene spilleren ble utvist for munnbruk noen sekunder etter at han kom inn på banen.

Keeperen uttalte etter kampen at dommeren «sannsynligvis» fikk bonuser fra Dynamo fordi dømmingen var så skrekkelig.

Dommeren kunne heller ikke forklare hvorfor han viste ut en av spillerne, hvorfor han godkjente en offside-scoring, eller hvorfor han ga Dynamo et straffespark på en forseelse som skjedde utenfor 16-meteren (!).

Må straffes hardere FIFA ber om at kriminelle bakmenn straffes hardere for å kunne vinne kampen mot kampfiksing.

Det internasjonale fotballforbund har «null toleranse» når det gjelder kampfiksing, men FIFA-direktør Ralk Mutschke sier de trenger hjelp fra politikere og lovverk.

- Vi utestenger spillere og dommere på livstid, men de kriminelle bakmennene er fortsatt på frifot. De får ingen straff. Det er helt feil, sier Mutschke.