Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Fotballspillere er ikke dumme

Fotballandslagene avviser myten om at de ikke leser bøker.

God blanding: Bokbaggen fra foreningen !les skal bli fast inventar på fotballandslagene. F.v. Ola By Rise, Stig Inge Bjørneby, Eli Landsem, Wanda Voldner og Ole Ivar Burås Storø.
Foto: Lars Eivind Bones
God blanding: Bokbaggen fra foreningen !les skal bli fast inventar på fotballandslagene. F.v. Ola By Rise, Stig Inge Bjørneby, Eli Landsem, Wanda Voldner og Ole Ivar Burås Storø. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Det er mye fordommer rundt fotballspillere. Noen tror at alle fotballspillere er dumme. Det er feil, sier Stig Inge Bjørnebye.

- Hadde jeg ikke lest bøker, hadde jeg ikke blitt fotballspiller, sier den tidligere Liverpool-spilleren til Dagbladet.

Norges fotballforbund samarbeider med Foreningen !les om prosjektet Hat Trick, hvor målet er å få fotballspillere til å lese.

Bokkampanje Både kvinnelandslaget og herrelandslaget har skrevet under på et opprop at de leser.

- Å lese bøker kan være både lærerikt, underholdende og avslappende. Selv har jeg lest bøker hele livet og har alltid med en bok eller to på samling med landslaget, sier Brede Hangeland.

- Fotballspillere har masse tid til å lese mens de er på veg til og fra kamp, sier Ola By Rise, assistenttrener på herrelandslaget.

- Tiden er ikke noe man skal slå ihjel, men noe man kan bruke. Å lese en bok er en god måte å samle energi på.

Spillerutvikling Bjørnebye jobber i utviklingsavdelingen i NFF, og mener lesing er viktig for fotballspillere.

- Å lese bøker handler om spillerutvikling. Det er overførbart i den forstand at når man leser en bok må man reflektere. Du tenker to trekk fram, kanskje to tilbake, akkurat som du gjør på en fotballbane.

På kvinnelandslaget er det mange som studerer, og de aller fleste har med seg bøker når de er ute og reiser.

 - Det er alltid lurt å ha flere bein å stå på. Skulle man bokstavelig talt brekke et bein, så har man noe å falle tilbake på, sier Eli Landsem, og understreker betydningen av å lese og studere.

Tilgjengelighet Foreningen !les skal gjennom fotballforbundet nå ut til breddefotballen. Med hjelp av lokale biblioteket skal de dele ut bokbager til fotballklubbene, med utvalgt litteratur og anbefalinger.

- Det handler om at litteratur skal være tilgjengelig. Vi har samlet bøker vi tror kan treffe, og som kan være en døråpner til videre lesing, sier Wanda Voldner, daglig leder i foreningen. 

Da herrelandslaget var i Thailand i januar hadde de med seg en bag fylt med bøker.

- En av spillerne satte seg bakerst i flyet for å lese boken om Zlatan. Han fortalte at det var den første boken han hadde lest siden skolen. Det viser at alle kan være interessert i å lese, bare man får den riktige litteraturen, sier By Rise.

- Denne bagen skal bli en del av garderobeutstyret vårt.

Rollemodeller Kulturminister Hadia Tajik håper fokus på lesing blant norges mest profilerte fotballspillere kan være med på å øke leselysten hos de yngre.

- Landslagsspillere i fotball er helter for mange unge. Det er viktig å formidle til unge at lesing ikke bare er noe de må i skolesammenheng, men at det kan være berikende og utviklende. Det tror jeg landslagsspillerne kan bidra til, sier kulturministeren.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media