Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotballspillere får ikke yrkesskade- erstatning

Fotballspillere som blir alvorlig skadet under kamp har ikke rett til yrkesskadeerstatning. Det er konklusjonen i en dom fra Gulating lagmannsrett i går.

Thomas Sæbø

I den ferske dommen opprettholder lagmannsretten avslaget den tidligere Brann-spilleren Jonas Jonsson fikk fra Trygdeverket og kjennelsen fra Trygderetten i 2004. Han fikk ødelagt sin profesjonelle karriere etter en takling bakfra i en cupkamp mot Hovding i 2002.

Sentrale personer i fotball-Norge Dagbladet snakket med i går, reagerer sterkt på utfallet i lagmannsretten. I redegjørelsen pekes det på at stygge taklinger er en del av spillets natur, og således ikke faller inn under yrkesskadeerstatning.

-  Dette er typisk Norge. Det er latterlig og patetisk. En skam! Da er det ingen grunn til at fotballspillere skal betale trygdeavgift, sier VIF-trener Kjetil Rekdal.

-  Ekkel følelse

Klubbene er derimot lovpålagt å forsikre spillerne sine. Oslo-klubben betaler ifølge administrasjonssjef Elin Horn alene i overkant av 400 000 kroner i året på forsikring. Hun mener premien må reduseres betraktelig om dommen blir stående.

-  Da vil vi heller bruke pengene på annen type forsikring, sier Elin Horn.

Odd-spiller Tommy Svindal Larsen er klar på at dette ikke er en holdbar situasjon.

 REAGERER:  Vålerenga-trener Kjetil Rekdal er mektig provosert over dommen som gjør at alvorlig skadde fotballspillere ikke har rett til yrkeskadeerstatning. Foto: SCANPIX
REAGERER: Vålerenga-trener Kjetil Rekdal er mektig provosert over dommen som gjør at alvorlig skadde fotballspillere ikke har rett til yrkeskadeerstatning. Foto: SCANPIX Vis mer

-  Det er en ekkel følelse å vite at du kan bli stående på bar bakke dersom du blir alvorlig skadet i kamp. Spesielt for de unge som har hele karrieren foran seg. Det er viktig at spillerne kan føle seg trygge når de er ute på banen. I Tyskland tegnet jeg en privat forsikringsavtale. Det må man nesten vurdere også i Norge nå, sier Svindal Larsen til Dagbladet.

-  Skal fortsatt takle

Landslagskollega Christian Grindheim (22) fikk sitt definitive gjennombrudd sist sesong, og har mange år foran seg på banen.

-  Dette høres ikke bra ut. Om jeg blir grisetaklet på banen håper jeg selvsagt på en erstatning slik at jeg kan leve videre etterpå. Fotballen er livet vårt, og dermed har alt annet kommet i bakgrunnen. Samtidig kan jeg ikke la dette påvirke spillet mitt. Jeg skal fortsette å kaste meg inn i taklingene, sier Grindheim til Dagbladet.

Fotballspillere får ikke yrkesskade- erstatning
TOMMY SVINDAL LARSEN
JONAS JONSSON
CHRISTIAN GRINDHEIM </B>
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling