- Fotballspillere får under 20 000 i årslønn

NISO advarer unge talenter.

Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon (NISO) ber unge fotballtalenter tenke seg svært nøye om før de underskriver en profesjonell kontrakt med norske toppklubber.

Det siste året har leder Silje Johannessen fått stadig flere henvendelser fra frustrerte barn og foreldre som opplever at fotballtalentet i familien har bundet seg til en lite lukrativ kontrakt.

- De groveste eksemplene viser at fotballspillere i slutten av tenårene skriver under på profesjonell kontrakt med en norsk toppklubb, uten å få annen kompensasjon enn eventuelle bonuser dersom de skulle få spille på A-laget. Andre får deler av skoleutgiftene dekket, sier leder for spillerorganisasjonen NISO, Silje Johannessen.

- Vi har sett fotballspillere ha kontrakter som gir dem en netto årslønn på under 20 000 kroner, sier hun.

- Slike avtaler er et problem for norsk fotball. Spesielt siden det er så vanskelig for mange å kombinere den videregående skolen med full satsing. En del flytter bort fra foreldrene for å kunne spille fotball, og trenger dermed noe å leve av. Skriver de under på en profesjonell kontrakt, bør de også få en lønn som dekker mer enn bare skolen.

- Klubbene sikrer seg

Ifølge Johannessen er klubbenes hovedmål med å få spillere på profesjonell kontrakt, at de dermed får kontrollen over dem.

- De sikrer seg at spillere ikke kan forlate klubben uten videre. Dersom det ikke ligger særlig verdi i å skrive profesjonell kontrakt, er vårt råd at man heller bør vente med å skrive under. Det kan være at det sportslige tilbudet sammen med eventuell finansiert skolegang gjør at man føler man får nok igjen til å skrive en profesjonell kontrakt. Men da skal man også vite at klubben neppe vil la deg gå uten videre hvis du får tilbud om en «reell» arbeidskontrakt i en annen klubb.

ADVARER: NISO-leder Silje Johannessen sier at unge fotballtalenter bør tenke seg om to ganger før de skriver kontrakt. Foto: STEINAR BUHOLM/SCANPIX
ADVARER: NISO-leder Silje Johannessen sier at unge fotballtalenter bør tenke seg om to ganger før de skriver kontrakt. Foto: STEINAR BUHOLM/SCANPIX Vis mer

Dagbladet skrev onsdag at Norsk Toppfotball _ interesseorganisasjonen for de 30 beste herreklubbene _ vil endre systemet slik at man slipper å se 15-årige talenter, som er for unge til å tegne profesjonell kontrakt, forsvinne til utenlandske ligaer.

Vikings sportsdirektør Egil Østenstad håper det blir mulig å skrive profesjonelle kontrakter også med 15-åringer.

Tenk langsiktig

- Om spillerne er 15 eller 16 er forsåvidt underordnet, mener Johannessen.

- De er unge uansett, og kontraktsrett er neppe deres sterkeste side. Mitt råd retter seg mot alle ungdommer som skriver sin første profesjonelle kontrakt. Tenk langsiktig, tenk utdannelse, tenk lønnsutvikling og kontraktslengde, og ikke skriv under på en arbeidskontrakt som gjør at du får en svært lav lønn i flere år når du kanskje skal gjøre de samme oppgavene som folk som tjener mye, mye mer, sier hun, og påpeker at det ikke er riktig at man sitter igjen med null dersom unge spillere forlater norske lag.

- Klubbene har selv vedtatt et system som gjør at de får trenings- og utdanningskompensasjon dersom spilleren skriver sin første profesjonelle kontrakt med en annen klubb. Dette kan være betydelig beløp, og kompensasjonen skal reflektere de kostnader klubben har hatt med å utvikle spillere.