FOTBALLSPILLER: Hakeem Al-Araibi blir pågrepet i Thailand, hvor han har sittet fengslet siden november. Foto: REUTERS/Athit Perawongmetha
FOTBALLSPILLER: Hakeem Al-Araibi blir pågrepet i Thailand, hvor han har sittet fengslet siden november. Foto: REUTERS/Athit PerawongmethaVis mer

Hakeem Al-Araibi ber om hjelp

Fotballspilleren frykter for livet: - Vær så snill, hjelp meg

Flyktet fra torturen i Bahrain. Nå kan han bli utlevert tilbake til hjemlandet.

Hakeem Al-Araibi har vært flyktning i Australia de siste fem åra. Under bryllupsreisen til Thailand i november ble han pågrepet idet han landet, og siden har han ikke sluppet ut. Nå frykter han at han kommer til å bli sendt tilbake til hjemlandet, Bahrain.

Om det skulle skje, kommer han til å bli kastet i fengsel på nytt, torturert og muligens drept, ifølge han selv.

Fotballspilleren, som er et velkjent ansikt i hjemlandet, er nå i ferd med å miste håpet om at han skal få returnere til Australia.

Torturert: - Et helvete

Bak emneknaggen #FreeHakeem jobber fotballmyndigheter, menneskerettighetsorganisasjoner og andre for å få ham fri. For å finne ut hvordan Al-Araibi havnet i denne situasjonen, må man gå noen år tilbake i tid.

I 2012 spilte han for Al Shabab i hjemlig liga og for Bahrains landslag. En dag ble han plutselig pågrepet på gata, og anklaget for å ha vandalisert en politistasjon. Myndighetene ignorerte det faktum at Al-Araibi hadde spilt en TV-sendt fotballkamp da den angivelige vandaliseringen skal ha funnet sted, og ifølge han selv hadde pågripelsen bakgrunn i hans sjiamuslimske tro og hans støtte til protestene under den arabiske våren.

Dette førte til at han ble kastet i fengsel i tre måneder.

- Det var et helvete. De tok bind foran øynene mine, slo meg i ansiktet og beina, og sa at jeg aldri skulle spille fotball igjen. De slo meg i fem timer sammenhengende. De helte kaldt vann over ansiktet mitt. De prøvde ikke engang å få en tilståelse ut av meg, og da jeg spurte hva jeg hadde gjort, sa de bare «hold kjeft» før de slo meg mer, forteller Al-Araibi til The Guardian fra innsida av fengselscella i Thailand.

Al-Araibi ble til slutt kjøpt ut av fengselet, og fikk spille for landslaget igjen. Under en bortetur med laget til Qatar, la han ut på en fluktrute gjennom Iran, Malaysia og Thailand, før han til slutt endte opp i Australia.

- Ikke trygt for meg

Al-Araibi har bodd i Australia de fem siste åra, og før bryllupsreisen i november ringte han til landets innvandringsmyndigheter for å undersøke om det var trygt for ham å reise dit.

Han fikk tommel opp, men ble likevel pågrepet på flyplassen på grunn av et rødt varsel sendt ut av Interpol. Bahrain hadde sendt ut en etterlysning, men ifølge Interpols egne regler kan ikke en person som har fått status som flyktning eller asylsøker bli pågrepet på grunn av en slik etterlysning.

- Jeg har ikke gjort noe galt i Bahrain, i Thailand eller Australia. Hvordan kan de holde meg innesperret på denne måten? Vær så snill, hjelp meg. I Bahrain har de ingen menneskerettigheter og det er ikke trygt for folk som meg.

Thailand har forlenget fengslingen av Al-Araibi i påvente av en rettsavgjørelse om han skal bli sendt tilbake til Bahrain eller ikke. Spillerens rop om hjelp har ikke blitt hørt, og på utsida kjemper mange for å redde han fra Bahrains strenge regime.

Konas bønn

Da ektemannen ble pågrepet i Thailand, valgte kona å bli med han i fengsel, hvor de delte celle de to første ukene.

Bryllupsreisen har blitt til et mareritt, og nå frykter hun for hans sikkerhet. Fra Australia har Al-Araibi fortsatt kritikken av Bahrain, og kona er livredd for hva som kommer til å skje om han havner i hjemlandets klør.

- Jeg klarer ikke å sove eller puste, når jeg vet hva som kan skje med ham, skriver hun i en kronikk i The Guardian.

Kona ønsker å forbli anonym, og har nå dratt tilbake til Australia av sikkerhetsårsaker. Det siste hun så av ektemannen var ham sittende fortvilet og hjelpeløs i en fengselscelle.

- Han er den modigste personen jeg kjenner og gått ut mot undertrykkingen av sitt eget folk. Nå er han flau over at jeg må se ham i denne tilstanden. Tanken får meg til å gråte.

FIFAs krav

Flere menneskerettighetsorganisasjoner kjemper for Al-Araibis løslatelse, og nå har også FIFA blandet seg inn.

De ber Thailand slippe fotballspilleren fri, da også de er redd for hva som kan skje med han om han blir overlevert til Bahrain.

- Denne situasjonen burde aldri oppstått, spesielt siden Al-Araibi nå bor, arbeider og er profesjonell fotballspiller i Australia, hvor han har status som flyktning, skriver generalsekretær i FIFA, Fatma Samoura, i et brev til thailandske myndigheter.

Tidligere fotballspiller og nåværende Amnesty-ambassadør, Craig Foster, er blant dem som har engasjert seg kraftigst i saken. Han er ikke overbevist over FIFAs brev:

Det asiatiske fotballforbundet har vært stille i saken. Forbundets president er nemlig Sheik Salman, medlem av Bahrains kongelige familie, og en av personene Al-Araibi har kritisert for forholdene i hjemlandet.