Andrew Brennan åpen om legningen

Fotballspilleren hylles: - Jeg er homofil

Andrew Brennan sto fram som homofil etter mange år med usikkerhet. Samtidig rammer en stygg sak rugbymiljøet i Australia.

ÅPEN: Andrew Brennan er den første fotballspilleren i Australia som står fram som homofil. Foto: Instagram / Andrew Brennan
ÅPEN: Andrew Brennan er den første fotballspilleren i Australia som står fram som homofil. Foto: Instagram / Andrew Brennan Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Homoseksualitet er akseptert i store deler av samfunnet, men i fotballen står det fremdeles igjen som et tabu. I verdens største idrett er det bare en håndfull mannlige spillere som har stått fram som homofil, og det blir verdensomspennende nyheter hver gang det skjer.

Den siste som har kommet ut av skapet er den australske fotballspilleren, Andrew Brennan. Han la tirsdag ut et innlegg på sin Instagram-profil og ble den første fotballspilleren i sitt land til å være åpen om legningen sin.

- Det har tatt meg mange år for å bli komfortabel med å si dette: Jeg er homofil, innleder han.

- Bra gjort, kompis

Brennan spilte tidligere på øverste nivå i Australia for Newcastle Jets, men spiller nå i lavere divisjoner for Green Gully.

26-åringen har også skrevet et essay på Den australske spillerforeningens hjemmesider, hvor han forteller om følelsene han nå sitter igjen med.

- Det føles utrolig å fortelle det, det føles fantastisk. Og merkelig nok føles det ikke som en stor greie. I 2019 burde det heller ikke være det, skriver Brennan.

Etter at han fortalte sin historie har han blitt hyllet og mottatt støtte fra nær og fjern. Også andre fotballspillere har uttrykt støtte:

- Jeg kunne ikke vært lykkeligere selv om det har tatt meg så langt tid. Jeg har vært svært usikker på meg selv, men nå kan jeg endelig komme ut og si det, forteller Brennan videre.

«Helvete venter homoseksuelle»

Fotballspilleren kommer ut på et tidspunkt hvor en annen sak om idrett og legning preger nyhetsbildet i Australia.

Rugbystjernen Israel Folau er under etterforskning etter at han la ut et innlegg på sosiale medier hvor han skrev at «helvete venter homoseksuelle». Han har fått støtte av lagkamerat Taniela Toupou som sier at landslaget like godt kan sparke ham også om de straffer Folau, da spillerne har den samme kristne troen.

Det er med andre ord ingen selvfølge at en spiller velger å stå fram som homoseksuell i Australia.

- For dem som lurer på hvorfor det er så viktig for meg å dele dette, så er realitetene at ingen heteroseksuelle trenger å bekymre seg for hvordan de rundt kommer til å reagere på seksualiteten deres, sier Brennan.

- Det har vært en mental prøvelse å være homoseksuell og inne i skapet i sportsverden, og ikke vite hvordan andre vil reagere. Det var et stort press som fylte meg. Jeg har lenge vært usikker på meg selv og har ikke vært komfortabel med å snakke om hvordan jeg har det, avslutter han.

Tyske Thomas Hitzlsperger er den mest profilerte fotballspilleren til å ha stått fram som homofil. Han spilt 52 landskamper for Tyskland, og var blant annet på banen i EM-finaletapet mot Spania i 2008.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer