Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotballspilleren hylles for rask reaksjon. Har opplevd marerittet fire ganger på åtte år

Francis Koné hevder han har hjulpet fire spillere som har svelget tunga i løpet av åtte år. 

STORMET TIL: Francis Koné hjelper Bohemians' Martin Berkovec som har svelget tunga. Foto: Bohemians.cz via AP/NTB Scanpix
STORMET TIL: Francis Koné hjelper Bohemians' Martin Berkovec som har svelget tunga. Foto: Bohemians.cz via AP/NTB Scanpix Vis mer

(FourFourTwo): Det var noen ekle scener som utspilte seg under oppgjøret mellom de to tsjekkiske lagene Bohemians og Slovacko for en snau uke siden.

Martin Berkovec, som står mellom stengene for Bohemians, rykket ut for å avverge en lang ball i bakrom, men i tillegg til ballen traff han også lagkamerat Daniel Krch.

De to kolliderte med stor kraft, og Berkovec ble slått bevisstløs i sammenstøtet. Heldigvis skjønte motstander Francis Koné (26) situasjonens alvor.

I stedet for å vente på at legemannskapene skulle komme løpende, tok han bokstavelig talt saken i egne hender. Han stakk fingrene i munnen til Berkovec, og hindret ham i å svelge sin egen tunge (se video nederst i artikkelen).

- Med en gang jeg hørte lyden av kollisjonen, skjønte jeg at han var skadet. Jeg visste at jeg måtte se hvordan det gikk med ham, skriver Koné på sin egen Facebook-konto.

Skjedd fire ganger tidligere

HJALP TIL: Francis Koné. Foto: Radek Petrasek/CTK via AP/NTB Scanpix
HJALP TIL: Francis Koné. Foto: Radek Petrasek/CTK via AP/NTB Scanpix Vis mer

I seinere tid har det kommet fram at noen av hjemmesupporterne ropte «apekatt» mot Koné hver gang han var borti ballen. Det forsvant fort da 26-åringen stormet til for å hjelpe.

Det viser seg at det er langt fra første gang Koné havner i en liknende situasjon. I løpet av åtte sesonger har han gitt livreddende hjelp til fire spillere. Han har ikke medisinsk bakgrunn, men har likevel skaffet seg mye erfaring.

- Noe forferdelig kunne skjedd. Han kunne dødd, men jeg visste hva jeg skulle gjøre. Jeg har sett det tidligere, sier Koné til The Guardian.

Togoleseren Koné har spilt i seks forskjellige land og har vært profesjonell fotballspiller i åtte år. Det startet i Thailand hvor han som 18-åring opplevde at en lagkamerat kollapset på trening etter en hodeskade.

- Jeg måtte hindre at han svelget tunga den dagen, og jeg ble bitt også, sier Koné.

- Den andre gangen var i Afrika, da jeg spilte for Togo og ble spurt om å stille opp i en vennskapskamp før jeg skulle tilbake til klubben min Al-Mussanah i Oman. En spiller skallet med keeperen og falt på nakken. Da sleit jeg skikkelig med å få ut tunga fordi kroppen hans var så anspent. Han var fullstendig bevisstløs, og folk kom for å hjelpe meg, også det medisinske apparatet. De holdt ham mens jeg tok to fingre inn i munnen hans og forsøkte å få ut tunga. Den tredje gangen (også det i Afrika journ.anm.) var for bare to år siden, sier Koné, som har fått meldinger fra Bohemian-fans etter hendelsen.

To av dem unnskyldte seg i sosiale medier, og sa at de hadde hørt at det ble ropt rasistiske ytringer mot Koné. Da de fikk se at han reddet sin motspiller, begynte de å tenke seg om. En annen supporter hevder han var omringet av folk som slang med leppa, for deretter å synge navnet til Koné etter heltedåden.

Kan være farlig

Å flytte på en spiller som har en alvorlig hode- eller nakkeskade kan være farlig. Det ble igjen diskutert da Fernando Torres på brutalt vis ble slått bevisstløs under kampen mellom Atlético Madrid og Deportivo La Coruña for fem dager siden.

Likevel blir Koné hyllet for å reagere så raskt, av Martin Vavra i Bohemians medisinske apparat. Han måtte først bli vinket inn på banen av dommeren, før han kunne hjelpe til.

- Og jeg er ingen Usain Bolt, sier Vavra.

Berkovec, som lenge var bevisstløs, har tatt til Facebook for å takke sin redningsmann.

- Jeg vil takke Francis Koné for at han reddet meg under dagens kamp. Jeg er utrolig glad for at han tok grep, og takk igjen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media