Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Homofobi i engelsk fotball

Fotballstjerna begikk selvmord etter å ha stått fram som homofil: - Han var min ledestjerne. Så ble vi erkefiender

John Fashanu forteller om sitt forhold til broren Justin - den første åpne homofile i engelsk fotball.

NEST DYRESTE: Overgangen til Nottingham Forest gjorde Justin Fashanu til Englands nest dyreste fotballspiller gjennom tidende i 1981. Foto:EPA PHOTO/PRESS ASSOCIATION/MPC/NTB Scanpix
NEST DYRESTE: Overgangen til Nottingham Forest gjorde Justin Fashanu til Englands nest dyreste fotballspiller gjennom tidende i 1981. Foto:EPA PHOTO/PRESS ASSOCIATION/MPC/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «£1Million Football star: I AM GAY.»

Slik lød krigstypene på forsiden til den britiske tabloidavisa The Sun den 22. oktober 1992. Justin Fashanu hadde nettopp fortalt om sin legning, noe ingen engelsk fotballproff hadde gjort tidligere.

Det fikk omverdenen til å reagere. Det homofobe Storbritannia var ikke klare for en homofil fotballspiller, og selv hans egen bror gikk ut mot ham.

Les Dagbladets omfattende reportasje her

Ble holdt fast av lagkamerat

Nå, 19 år etter at Justin begikk selvmord, forteller John Fashanu om hvordan han fikk vite om brorens legning.

- En av de mest profilerte spillerne på Nottingham Forest sa til meg: Hei, broren din er homofil. Det første jeg tenkte på, var å banke dritten ut av ham. Heldigvis holdt Vinnie Jones (en lagkamerat) meg tilbake, sier den tidligere Wimbledon-spilleren overfor BBC, ifølge The Guardian.

I intervjuet forteller Fashanu at han var redd for at folk skulle forveksle han med broren. Som Wimbledon F.C.-spiller tilhørte spissen en klubb kjent for sitt maskuline miljø, både på og utenfor banen.

Brødrene ble uvenner

De to var heller ikke venner.

I 1981 ble Justin Fashanu tidenes nest dyreste engelske fotballspiller på daværende tidspunkt, og John havnet fullstendig i skyggen av sin mer talentfulle bror.

Dette samtidig som Justin levde et utsvevende liv, parallelt med at skader ødela for ham på banen.

- Han var min ledestjerne, det viktigste i livet mitt. Så ble vi erkefiender, forteller John Fashanu BBCs journalist om forholdet de to i mellom.

Forsøkte å bestikke broren

Det forholdet ble ikke bedre i etterkant av at storebror Justin sto fram.

For to år siden fortalte John Fashanu om hvordan han tryglet broren om å forbli i skapet. Det nyttet ikke, på tross av en sjekk tilsvarende 700 000 kroner.

- Jeg bønnfalt ham. Jeg truet ham. Jeg gjorde alt for at han ikke skulle komme ut av skapet. Jeg ga ham penger, for jeg ville ikke ha den skammen over meg og min familie, sa Fashanu den gang overfor The Mirror.

- BRYTER MED VÅRE VERDIER: To restauranteiere har etterlatt sosiale medier i fyr og flamme etter at de uttalte at de ikke ønsket å servere mat til homofile bryllup. Uttalelsen kom som en følge av et nytt lovvedtak. Video: ABC 57 News Vis mer

- Forståelse kunne endret mye

Nå sier John Fashanu til BBC at han skulle ønske han hadde reagert annerledes.

Overfor kanalen medgir den tidligere fotballspilleren at «litt forståelse kunne ha endret mye».

John Fashanu føler imidlertid ikke at han kunne hindre broren i å begå selvmord.

- Jeg bryr meg ikke lenger

Selvmordet i 1998 skjedde etter anklager om at Justin Fashanu hadde hatt sex med en 17 år gammel gutt i Maryland, noe som ikke var lov i den amerikanske delstaten.

Selv om etterforskningen ble henlagt, førte nyheten til store overskrifter i England.

Broren John ble sitert på følgende:

«Jeg ber bare om at anklagene ikke er sanne. Vi mistet kontakt for flere år siden, og uansett, jeg bryr meg ikke lenger. Jeg vil ikke ha noe med ham gjøre».

Endret mening om broren

I 2017 har han endret mening.

- Uansett om du liker ham eller ikke, om du elsker ham eller hater ham: Justin Fashanu er en legende, sier John Fashanu til BBC.

Fashanu mener at ting har forandret seg siden den gang i fotballen, og at det nå er mer akseptert å stå fram som homofil.

BANKET OPP: En gruppe russere banket opp skoleelever som hadde forsøkt å lage en såkalt «flashmob» med St. Patrick´s Day-tema fordi de trodde det var homoaktivister. Video: Youtube Vis mer

- Ærlighet er et helvete

Likevel finnes det svært få åpne homofile fotballspillere. Blant de mest profilerte er amerikaneren Robbie Rogers som spiller for LA Galaxy i USA.

Han la opprinnelig opp i frykt for represalier etter at hemmeligheten ble kjent.

- Ærlighet er et helvete, men gjør livet så mye lettere. Min hemmelighet er borte. Jeg er en fri mann og kan gå videre og leve livet, skrev Rogers da han sto fram i 2013.

Få åpne homofile

Også den tidligere tyske landslagsspilleren Thomas Hitzlsperger og svenske Anton Hysén har stått fram som homofile.

To år senere erklærte to anonyme Premier League-spillere at de skulle gjøre det samme.

Det skjedde aldri.