Rafael van der Vaart prøver lykken

Fotballstjernas overraskende karrierebytte

Føyer seg inn i en lang rekke av idrettsprofiler som skifter beite.

JUBEL: Den tidligere Real Madrid-spilleren, Rafael van der Vaart, jubler for scoring.Foto: NTB scanpix
JUBEL: Den tidligere Real Madrid-spilleren, Rafael van der Vaart, jubler for scoring.Foto: NTB scanpixVis mer

Noen idrettsutøvere beskrives som multitalenter som kunne nådd verdenstoppen i andre idretter enn den de til slutt endte opp med.

Norges egen Karsten Warholm er et eksempel på en slik utøver. Sunnmøringen er juniorverdensmester i mangekamp, og det var først i 2017 at han for alvor spisset satsingen inn mot 400-meter hekk. Belønningen ble VM-gull på distansen.

Warholm kunne trolig nådd langt i flere andre idretter, og det er en gjenganger at store idrettsprofiler prøver lykken i andre grener.

Den siste er en tidligere fotballstjerne, som nå prøver seg innen noe helt annet.

«van der Dart»

Rafael van der Vaart hadde en stor karriere på fotballbanen, og kan skilte med storklubber som Ajax, Real Madrid og Tottenham på CV-en. Midtbanespilleren fikk også 109 landskamper for Nederland, og nådde VM-finalen med hjemlandet i 2010.

van der Vaart hadde en presis skuddfot, men nå skal han teste treffsikkerheten med en dartpil i hånda.

36-åringen debuterer i BDO Denmark Open i Esbjerg neste måned. Den tidligere fotballspilleren er sammen med håndballspilleren Estavana Polman som spiller for Esbjerg. Det er noe av grunnen til at van der Vaart debuterer akkurat der.

Raffie spilte sammen med Michael van Gerwen i en kjendisturnering i Tyskland i januar, og kom hele veien til finalen.

- Vi beholder van der Vaart til fordel for «van der Dart» foreløpig, spøkte han den gangen.

Broren Fernando van der Vaart skal også spille turneringen i Esbjerg. Denmark Open ble første gang arrangert i 1974 og har tidligere blitt vunnet av store navn som Phil Taylor, Eric Bistow og Raymond van Barneveld.

Andre som har byttet idrett

Usain Bolt fikk stor oppmerksomhet da han forsøkte seg som fotballspiller. Tidenes raskeste mann hadde enorm tro på egne ferdigheter, og mente at han kunne hevde seg i toppen av fotballverden. Her til lands vakte det ekstra oppsikt da han dukket opp på Strømsgodset-trening. Bolt fikk til slutt kontrakt med australske Central Coast Mariners, men la skoene på hylla bare åtte uker seinere.

En annen idrettsgigant som prøvde lykken på andre arenaer, var Michael Jordan. Basketballegenden sjokkerte idrettsverden da han bestemte seg for å følge drømmen om å bli baseballspiller. Jordan spilte 127 kamper for Birmingham Barons, før han vendte tilbake til Chicago Bulls og vant tre titler.

Manchester United-legenden Rio Ferdinand annonserte i september i 2017 at han satset mot en boksekarriere.

- Jeg tar dette seriøst. Dette er ingen spøk. Forhåpentligvis vil jeg få en lisens og bli profesjonell bokser, uttalte han den gangen.

Foreløpig har ikke den tidligere midtstopperen fått oppfylt drømmen.

En som virkelig lykkes var Bayern München-spilleren, Bixente Lizarazu. Han er europamester i jiu-jitsu, men jobber nå som ambassadør for den tyske storklubben.