Fotballstjerne vil ha mer prat om mensen i idretten: - Det påvirker oss sykt mye

- Vi har alt fra tyggegummi til nesedråper i medisinveska. Men ikke bind eller tamponger.

MENSEN PÅ DAGSORDEN: Lotta Schelin vil ha mer diskusjon rundt mensen i idretten. - Ingen har noen gang kartlagt min menstruasjon og hvordan den påvirker meg, sier hun. Foto:: Pontus Orre  / IBL Bildbyrå

/ NTB Scanpix
MENSEN PÅ DAGSORDEN: Lotta Schelin vil ha mer diskusjon rundt mensen i idretten. - Ingen har noen gang kartlagt min menstruasjon og hvordan den påvirker meg, sier hun. Foto:: Pontus Orre  / IBL Bildbyrå / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Menstruasjon er fortsatt et tabubelagt emne i idrettsverden. Den svenske fotballstjernen Lotta Schelin prøver å gjøre slutt på det.

– Det er lett å tenke at det er privat, noe man tar seg av selv. Det er bare at det påvirker oss sykt mye. Eliteutøvere kartlegges hele tiden. De gjør alt fra hjerteundersøkelser til blodprøver, men ingen har noen gang kartlagt min menstruasjon og hvordan den påvirker meg, sier Schelin.

Hun vendte nylig hjem til Sverige og spill i Rosengård etter åtte år i den franske storklubben Lyon. Fem ganger er hun kåret til beste kvinnelige spiller i Sverige. Hun vant mesterligaen for tredje gang i mai. I august bidro hun da Sverige vant OL-sølv.

VETERAN: Lotta Schelin har en lang karriere bak seg. Foto: Pontus Orre / IBL Bildbyrå / NTB Scanpix
VETERAN: Lotta Schelin har en lang karriere bak seg. Foto: Pontus Orre / IBL Bildbyrå / NTB Scanpix Vis mer

Tross et åpent klima i landslaget har hun aldri hørt noen der snakke om mensproblemer. Om en spiller uteblir fra trening, kan det bli sagt «hun har vondt i magen». Og ingen er helt sikker på om det er dumt å trene hardt med menssmerter. Øker det skaderisikoen?

For lite forskning

– Det er jo ekstremt interessant, sier Schelin, som håper at det vil bli forsket mer på dette.

Forskeren Cecilia Fridén ved Karolinska Institutet ønsker Schelins utspill velkommen. Hun kan ikke gi noe klart svar om skaderisiko.

– Studier av fotball- og håndballspillere viser at de oftere skader seg rett før menstruasjonen, mens studier av alpinister viser at de oftere skader seg rundt eggløsningen. Men disse undersøkelsene er ikke store nok til å trekke klare konklusjoner, sier hun.

– Jeg skulle gjerne forske på dette, men det er ikke lett å få penger til det.

- Ute av lage

Schelin er selv ikke blant dem som plages mest under menstruasjonen, men omtrent annenhver gang føler hun seg kraftig påvirket et par dager.

– Kroppen blir litt ute av lage. Det er så man føler seg litt halvsyk og ganske «seig», sier hun.

Hun pleier å bite tennene sammen og tråkke til like mye som vanlig. Hun kan ikke si nøyaktig hvordan prestasjonen påvirkes.

– Jeg kan kjenne meg rar i kroppen. Jeg sier ikke at jeg ikke kan prestere godt, men kanskje påvirkes reaksjonsevnen noe.

Mangler

Schelin tipper at om menn hadde hatt menstruasjon, ville påvirkningen på idrettsprestasjoner vært grundig kartlagt allerede. Hun peker også på alt som er med i medisinvesken når kvinnelandslaget er på reise, og hva som mangler.

– Vi har alt fra tyggegummi til nesedråper, you name it. Men ikke bind eller tamponger, sier hun.

Schelin håper å bidra til å starte en debatt som kanskje kan gjøre det lettere for kvinner og jenter som liker å mosjonere og drive idrett. Gymlærere og trenere har en viktig rolle, men hun etterlyser også mer forskning.

– Jeg tror det kan bidra til at menstruasjon ikke lenger begrenser så mange.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer