Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotballstjerner raser etter lekkasjer om privatlivet deres: - Vi er opprørt

Sensitiv informasjon lekket.

HJEMMEADRESSENE PUBLISERT: Flere av de amerikanske landslagsspillerne har fått sensitiv informasjon lekket ut. Her har Carli Lloyd reist seg opp for å motta hyllest etter å ha blitt kåret til lagets beste, da de tok sitt tredje VM-gull i fjor. Foto: AP Photo/Jae C. Hong
HJEMMEADRESSENE PUBLISERT: Flere av de amerikanske landslagsspillerne har fått sensitiv informasjon lekket ut. Her har Carli Lloyd reist seg opp for å motta hyllest etter å ha blitt kåret til lagets beste, da de tok sitt tredje VM-gull i fjor. Foto: AP Photo/Jae C. Hong Vis mer

(Dagbladet): Det amerikanske fotballforbundet, U.S. Soccer, besluttet tidligere denne uka å saksøke fagforeninga som representerer de amerikanske verdensmesterne på kvinnesiden.

Dette skal ha kommet som en overraskelse for mange av spillerne, men det som virkelig har satt sinnene i kok er detaljert, personlig informasjon som lekket ut. Hjemmeadressene til over 20 spillere har også lekket ut, og flere av de største spillerne på landslaget skal ha fått sin private e-post publisert.

- Naturlig nok er vi opprørte. Spillerne er veldig, veldig urolige, vi føler at vår personlige informasjon, vårt privatliv og sikkerhet har blitt behandlet lettsindig og med uaktsomhet. Jeg tviler på at det var mer vilje, men det er en , sier Megan Rapinoe til New York Times.

Til avisa sier Rapinoe at det tidligere har vært problemer for spillerne, hvor flere har blitt forfulgt, blitt hacket og fått sitt privatliv krenka.

- Vi er offentlige personer. Vi er opprørte. Å vite at noen kan troppe opp på døra di? Det er utrolig foruroligende, og det er noe du ikke kan ta tilbake, sier hun.

Inneholdt e-postkorrespondanser Saksøkinga går ut på lagets tariffavtale med forbundet, som utgikk i slutten av 2012. Torsdag nådde uenighetene mellom partene nye høyder, da fagforbundet nekta å godta at de ikke ville ta noen lønnsforhandlinger i år.

Dette er svært viktig for spillerne, som er favoritter til å ta OL-gullet i Rio senere i år. Dermed ble fagforbundet saksøkt, og blant dokumentene i saken var en liste med 28 landslagsspillere og hjemmeadressene deres.

Dokumentene inneholdt også e-postkorrespondanser til flere av de største, amerikanske fotballspillerne. Rapinoe er en av dem, i tillegg til Abby Wambach, Alex Morgan, Carli Lloyd og keeper Hope Solo.

Vanligvis ville slike dokumenter ha blitt redigert, spesielt i saker med offentlige personer som profesjonelle utøvere. U.S. Soccer sier det hele var en glipp.

- Det var ikke meningen, og en redigert verson har allerede blitt lagret, sa forbundet i en uttalelse.

Vil unngå streik Da den forrige avtalen mellom U.S. Soccer og USWNT (fagforeninga til det amerikanske kvinnelandslaget) gikk ut i 2012, ble den oppdatert med en intensjonsavtale. Denne gikk ut på at kvinnene behold de samme rettighetene ut 2016.

Nå har det altså snudd, etter at direktøren i USWNT, Richard Nichols, sendte ut et brev datert 23. desember 2015. I brevet stod det at fagforeninga ville terminere avtalen dersom ikke en ny kom på plass innen 60 dager.

U.S. Soccer saksøker fordi de ønsker at den gamle avtalen skal gjelde ut året. Siden kvinnefotballen nå er på topp etter at de vant VM ifjor, og OL er rett rundt hjørnet, prøver U.S. Soccer å unngå en ny lønnsforhandling.

De saksøker fordi de er redde for en streik, som følge av dette.

Ønsker likestilling Det er ikke første gang det amerikanske landslaget har hatt problemer. Under fjorårets fotball-VM for kvinner i Canada uttrykte en gruppe spillere fra landslaget misnøye overfor forbundet.

De ønsket likestilling i idretten, noe de mente de ikke fikk under VM, fordi de måtte spille på kunstgress, mens herrene spiller på naturgress.

Etter VM var laget på en VM-turné, men kampen de skulle spille på Hawaii ble da avlyst fordi kunstgresset ikke skal ha vært trygt nok å spille på.

Ikke første utenomsportslige hendelsen Keeperhelten Hope Solo har opplevd mye utenomsportslig uro før denne hendelsen. I 2012 ble kjæresten Jerramy Stevens arrestert for overfall på henne. Dagen etter ble han sluppet ut - og paret gikk hen og giftet seg.

I 2014 kom hackere over nakenbilder av keeperen. Flere av bildene var av den grove sorten, og ble lekket ut på nett.

Samme år ble Solo arrestert for overfall på halvsøsteren og nevøen. Anklagene ble seinere frafalt, fordi de påståtte ofrene ikke ville samarbeide.

Ifjor, samme år de amerikanske damene vant verdensmesterskapet etter å ha knust Japan i finalen, fikk keeperen karantene fra landslaget i 30 dager. Bakgrunnen var angivelig at hun var passasjer da mannen ble stoppet for fyllekjøring.

Gråt da hun mottok pris En av de andre berørte spillerne, er Carli Lloyd. Under VM-finalen mot Japan ifjor, ble Lloyd den store heltinna. Hun scora tre mål før det hadde gått 15 minutter av første omgang, og var altså svært delaktig i 5-2 seieren.

Da 2015s beste spillere skulle kåres i januar i år, fikk Lloyd prisen som verdens beste kvinnelige fotballspiller, og stod på scenen med Lionel Messi da han fikk Gullballen for femte gang.

Da hun skulle opp på scenen og holde tale, kjempet hun for å holde tårene tilbake.

- Beklager ... Dette har vært en drøm for meg helt siden jeg starta på landslaget. Jeg vil takke alle som har stemt på meg, alle på landslaget, venner, familie og forloveden min, sa Lloyd da.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media