Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotballstreik i England til retten

Engelske fotballedere har bestemt seg for å kjempe mot streikeplaner i retten. I første omgang ønsker de en kjennelse for at streiken ikke skal kan bli satt i verk 1. desember.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dersom det virkelig blir streik i engelsk fotball, blir det første gang dette skjer i landet som fant opp fotballspillet i den formen vi kjenner det.

Spillernes fagforening er innstilt på å streike fra 1. desember etter at forhandlinger om TV-penger brøt sammen. Det vil ikke lederne i eliteserien godta, og derfor har de nå bestemt seg for å gå rettens vei, i første omgang for å få en midlertidig kjennelse for at planene om en streik ikke kan iverksettes allerede fra 1. desember.

- Vi må gjøre det vi kan for å stoppe enhver form for stopp i spillet, sier presidenten i eliteserien Richard Scudamore.

Han legger ikke skjul på at han synes det er helt utenkelig at spillerne i England i det hele tatt tenker på å streike.

Største konflikt på 40 år

Dersom det blir streik i engelsk fotball fra 1. desember, kommer det til å bli den største fotballkonflikten på øyriket på 40 år. Ikke siden Jimmy Hill presset klubbene til å gi opp prinsippet om maksimallønninger i 1960, har det vært mer bråk i fotballen i England.

Dersom det virkelig kommer så langt at det blir streik, kommer den til å ramme alle fotball der TV-kameraer er involvert. Det vil si at all profesjonell fotball i eliteserien og de tre andre divisjonene blir rammet med full styrke.

- Vi føler ikke at vi har noe alternativ til streik, sier presidenten i spillernes fagforening, Gordon Taylor. Han legger til at det er på tide å sette ned foten, ikke minst av hensyn til framtiden for fagforeningen.

Ikke enestående

Det som er i ferd med å skje i engelsk fotball er på ingen måte enestående. I 1996 var det ingen aktivitet i italiensk fotball i en uke, men den streiken som har fått størst oppmerksomhet i profesjonell idrett, er baseballstreiken i USA i 1994-95.

I England er det inntektene fra TV-rettighetene som er stridens kjerne. De siste årene har pengestrømmen som følge av salg av TV-rettigheter økt kraftig. Det har gjort at klubbene har vært i stand til å sikre seg høyprofilerte utenlandske toppspillere.

Men klubblederne sier også at alle spillerne drar fordeler av de økte inntektene i og med at lønningene har økt kraftig de siste årene.

Alle spillerne er tydeligvis ikke enige i det, for 99 prosent av de 2312 profesjonelle spillerne i England som er med i spillernes fagforening og som har stemmerett, stemte for streik og aksjoner fra fagforeningens side.

(NTB-Reuters)

Hele Norges coronakart