Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotballtinget vedtok folkelighet som NFFs femte verdi. Kanskje noen burde foreslått dannelse også

Fotball-Norge har fått en ny president. Med seg på veien har han fått et tingvedtatt krav om folkelighet.

VALGT: 
Avtroppende fotballpresident Yngve Hallén (t.h.) og påtroppende fotballpresident Terje Svendsen (t.v.) under fotballtinget på Ullevaal stadion.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
VALGT: Avtroppende fotballpresident Yngve Hallén (t.h.) og påtroppende fotballpresident Terje Svendsen (t.v.) under fotballtinget på Ullevaal stadion. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

AT TERJE SVENDESEN skulle velges som president var det ingen som tvilte på under fotballtinget. At Bjarne Berntsen skulle få fornyet tillit som visepresident etter lørdagens e-post bombe på db.no var litt mer usikkert. Men etter mange møter utøver lørdagskvelden, ditto samtaler og i forståelse av det er nok nå, det er på tide å stoppe drittkastingen og slutte fred, ble omstridte Bjarne Berntsen klappet inn for en ny periode.

Både fotballen og Bjarne Berntnsen var lettet for det.

TRYGGHET, GLEDE, RESPEKT og likeverd var verdiene Yngve Hallén styrte etter som fotballpresident. Fotballtinget 2016, på bakgrunn av enda en uke med omdømme-turbulens, ga Terje Svendsen folkelighet som en femte verdi på veien inn i presidentgjerningen. Og for en rosenborger kunne ikke sarpingen Cato Haugs gode forslag vært en bedre inngang til presidentgjerningen.

Med en påtroppende president fra RBK var det som om tinget var nødt til å gjøre folkelighet til en femte verdi.

Synd ingen kom på tanken om å gjøre dannelse til en sjette.

DET ER EN meget dyktig idrettspolitiker som etter seks år på toppen overlater presidentvervet til Terje Svendsen. Måten Yngve Hallén ordla seg på da han ble utfordret av Rosenborgs Ivar Koteng på fotballforbundets verdigrunnlag, for ikke å snakke om hvordan han håndterte lørdagens store snakkis etter Dagbladets avsløring av Ronny Aaslands bitende e-post til tre betydeligheter i norsk fotball, vitner om det.

DET ER NEMLIG ikke faget som har vært Yngve Halléns problem og som blant flere gir ham et dårlig ettermæle. Det er håndteringen av et par betente saker. Der det dummeste han har gjort, som en av de største kritikerne har hevdet, ikke var å ansette Kjetil Siem som generalsekretær i 2012.

Men å le på TV (av kona til Drillos reaksjon på landslagstrenerskiftet) en drøy uke etter Drillo-avskjeden i 2013.

DET VAR NEMLIG ikke prosessen som satt sinnene i kok den høsten. Det var kona til Drillo som ville ha seg frabedt en slik oppførsel av fotballpresidenten. Da Drillo noen dager i forveien satt der og sa at Per-Mathias Høgmo kom til dekket bord, og til og med smilte da han sa det, så det nemlig ut som om alle var vel forlikte. At trenerskiftet på landslaget 2013 var noe både Drillo og NFF ønsket. Og at Drillo ikke var presset til noe som helst. Det så faktisk mest ut som en lettelse. Men latteren som kom i bakkant, da Hallén smilte mens han svarte på et spørsmål rundt trenerskiftet, snudde alt dette på hodet.

Og siden har vi diskutert om Drillo faktisk fikk sparken eller ikke.

Mens Norges beste og mest meritterte landslagstrener har brukt hver eneste anledning til å skjelle ut fotballpresidenten og si at «Siem må gå».

TERJE SVENDSEN OVERTAR en organisasjon hvis omdømme fikk seg en ny smekk i løpet av tinghelga. Ikke fordi grasrota er så voldsomt rasende på pengebruken og lønningene på Ullevaal Stadion - forslaget om lønnstak falt jo mot 124 stemmer (35 stemte for) - men fordi enkelte elementer innenfor toppen krangler så busta fyker. Der makt, posisjoner og gjennomslagskraft for egne meninger synes å være drivkraften.

Den drepende e-posten fra direktøren for strategi og forretningsutvikling i NFF gir god innsikt i dette maktspillet.

MEN DEN NYE fotballpresidenten overtar også en organisasjon hvis økonomi aldri har vært bedre. Ei heller aktiviteten. Og en administrasjon som på tross av alle negative medieoppslag stort sett høstet ros og gode tilbakemeldinger på tinget. For vedtatte handlingsplaner er viktig for fotballen i Norge. Og leverer du på den så leverer du som bestilt. Og administrasjonen på Ullevaal Stadion har stort sett levert det den øverste myndigheten i norsk fotball ba dem levere da den forrige handlingsplanen ble vedtatt i 2012.

Det er handlingskraft.

TERJE SVENDSEN ER ydmyk til jobben som fotballpresident. Det er selvfølgelig. Han innrømmer også at den siste uken, og spesielt helgen utenfor tingsalen (mediene) har plaget fotballen. Det er like selvfølgelig. Men gjennom åpenhet, tydelighet og forutsigbarhet lover han å leve etter fotballens vedtatte verdier.

Etterlater han seg et NFF i den stand Yngve Hallén etterlater seg, vil også Terje Svendsen en dag takkes av til stående applaus.