Fotballtrenere lever farlig

AACHEN (NTB-DPA): Det er helseskadelig å være fotballtrener. En studie av trenere i den tyske Bundesliga utført av medisinske forskere viser at fotballtrenerne er sterkt utsatt for å få magesår, stoffskifteproblemer og svakere immunforsvar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Forventet levetid for en Bundesliga-trener er betydelig kortere enn for en vanlig person, sier idrettslegen Joachim Kugler. Han har forsket på stressnivået til fotballtrenere sammen med forskere fra et universitet i Bochum og en medisinsk høyskole i Hannover.

Forskerne tok for seg 17 trenere fra de to øverste divisjonene i tysk fotball og fulgte dem nøye under seriekamper. Ifølge Kugler var resultatene bekymringsverdige. Flere tester viste at stresshormonet kortisol i gjennomsnitt økte til over det dobbelte av normalt nivå i løpet av en kamp. Lignende høye resultater er tidligere bare funnet hos astronauter og børsmeglere.

Kugler og hans kolleger tok spyttprøver av trenerne før, under og etter kampene. Resultatene viste at det psykiske og fysiske presset var på sitt høyeste fem minutter før pause.

Frykt for å få sparken eller rykke ned øker stressfaktoren betydelig. En av trenerne i undersøkelsen hadde fem ganger så høyt stressnivå som vanlig, noe Kugler betegner som «svært alarmerende».

- Trenerne viser liten evne til å overvinne eller takle stress, de er simpelthen dårlig trent, sa Kugler.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer