VerdensmesteR: Karsten Warholm var mildt sagt sjokkert da han kom i mål under VM-finalen i 400 meter hekk. Warholms VM-gull på 400 meter hekk vil stå i historiebøkene til evig tid. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Video: Reuters / Scanpix Vis mer Vis mer Vis mer

Karsten Warholms gulløp

Fotografen fikk hakeslepp av Warholms klype-kommando etter gulløpet:
- Hva er det som skjer?

Reuters-fotograf Phil Noble ble svært overrasket da Karsten Warholm kommanderte ham til å klype sunnmøringen etter det eventyrlige gulløpet i London. Før start var det de frivillige i VM som lot seg forbause og begeistre.

(Dagbladet): Det var nesten ikke til å tro. Eventyrhistorien ble en realitet. Askeladden fra Dimna måtte omtrent overtales til å satse på 400 meter hekk. 15 måneder senere ble han verdensmester foran over 60 000 tilskuere i London.

Nesten lamslått av seg selv. Et øyeblikk for evigheten:

Stjernene som ble knust. Blikket opp på resultattavla og forundringen over om han faktisk kunne stole på det han så. Ble han virkelig verdensmester?

Klippet går viralt via BBCs Twitter-konto. Jubelscenene og skriket får tyske DW Sport til å male det norske friidrettsunikummet inn i Edvard Munchs verdenskjente maleri.

Selv skrev Karsten Warholm seg inn i historiebøkene som Norges første mannlige verdensmester på en løpsøvelse, en bragd han gjorde bare etter 15 måneder med spesialtrening der det vanlige er å få ut sitt maksimale potensial først etter 15 års satsing.

- 400 meter hekk er en modningsdistanse. Mange av de beste er rundt 30 år. Det betyr at jeg har mange år å jobbe med, sa Karsten Warholm til Dagbladet før sesongen.

Da Dagbladet møtte Warholm før det tok helt av på Bislett Games, kom han likevel med det meget offensive utspillet som i går plutselig ble svært virkelighetsnært:

- Jeg ser ingen grunn til at jeg ikke kan bli verdens beste. Men det er heavy å bli best i verden. Man vet aldri. Plutselig kommer det en Usain Bolt i vår øvelse, eller kanskje blir jeg 400 meters svar på Usain Bolt? Det er vanskelig å si. Det er det jeg skal teste ut, sa Warholm til Dagbladet.

Warholm ba fotografen klype ham

Det virket fjernt da. Det er reelt nå. Friidretten har fått en ny stjerne, ikke bare i Norge.

Det er vanskelig å ta innover seg for en nasjon hvor norske gull på løpsøvelser i friidrett har virket fullstendig urealistisk. Warholms ansiktsuttrykk etter gulløpet i går bar preg av det samme. Sjokket la seg heller ikke etter jubelbrølet.

Da sunnmøringen skulle feire foran fotografene med det norske flagget over skuldrene, måtte Warholm spørre:

KLYP MEG I ARMEN: Det var kommandoen som Karsten Warholm ga Reuters' fotograf etter gulløpet. Som sagt, så gjort. Foto: REUTERS/Phil Noble
KLYP MEG I ARMEN: Det var kommandoen som Karsten Warholm ga Reuters' fotograf etter gulløpet. Som sagt, så gjort. Foto: REUTERS/Phil Noble Vis mer

- Hva er det som skjer? Er dette ekte?

Dimna-gutten så Reuters-fotografen Phil Noble i øynene. Noble bekreftet at dette ikke var en drøm, men Warholm var fortsatt ikke sikker. Da kom den overraskende forespørselen - eller kommandoen om du vil:

- Klyp meg. Klyp meg i armen, beordret Warholm.

En forundret og svært overrasket Noble benyttet muligheten, tok fram fingrene og kløp den nybakte verdensmesteren i armen.

- Ja, dette er ekte, bekreftet Reuters-fotografen og tok bilde av det spesielle øyeblikket.

Overrasket arrangøren

Akkurat som Usain Bolt - og Petter Northug i langrennsverden - vinner Warholm på en måte som fenger litt ekstra. 21-åringen legges merke til. Allerede før start vekket han oppsikt i London i går.

Anthony Tydale jobber som frivillig for VM-arrangøren og fikk følge Warholms siste forberedelser fra nært hold. Overfor Expressen avslører han hva som skjedde:

- Det var helt utrolig. Rett før løp kom Warholm bort til sin trener og hoppet bryst mot bryst med ham. Så skrek han rett ut. Det var det høyeste skriket hele kvelden. Da visste jeg at han kom til å vinne, forteller Tydale.

Leif Olav Alnes ler av beskrivelsen.

Live-published photos and videos via Shootitlive

- Det stemmer det der. Vi har et veldig bra sammen, Karsten og jeg. Jeg er utrolig stolt over ham. Men jeg er ikke overrasket over at han vinner gullet her.

Warholm-leiren er ikke alene om å våkne opp med et smil i dag. Det gjør blant annet også alpinstjerna Kjetil Jansrud, som han beskriver på Twitter:

- Våkner opp med en solid Karsten Warholm-verdensmesterfølelse og tenker på hvordan han må ha det. Så hinsides rått, skriver Jansrud.

- Våknet akkurat etter å ha hoppet i sofaen og svimt av etter at Warholm tok gull Sykeste prestasjonen. Null respekt, pang! supplerer John Arne Riise.

Allsidig talent

Warholm ble juniorverdensmester i mangekamp i 2013 og har sett på det som sin idrett og store mål i karrieren, fram til han etter overtaling begynte å satse hardt mot 400 meter hekk i mai 2016. Det var likevel først i vinter han la tikampsatsingen på is.

Han ville imidlertid ikke utelukke et comeback i tikamp igjen. Forutsetningene er nemlig glimrende. Warholm løper 100 meter på 10,49, 200 meter på 21,09, 400 meter på 44,87, 400 meter hekk på 48,49, hopper 7,66 meter i lengde og 14,14 meter i tresteg, for å nevne noe.

- Jeg har ikke helt behovet å prøve å vinne flest mulig NM-gull. Jeg er litt ferdig med den perioden hvor jeg har satset på mest mulig samtidig. Jeg er veldig glad i å vinne, men også glad i ekstraordinære prestasjoner. Det er lett å miste overskuddet om man gaper over for mye samtidig, sa Warholm til Dagbladet før VM.

Han kunne også hevdet seg bra internasjonalt på 400 meter uten hekker. Det viste 21-åringen senest i Florø tidligere i sommer, da han banket til med suveren ny norsk rekord på knallsterke 44,87. Det var på det tidspunktet også årsbeste i Europa på en distanse som Warholm ikke satser på.

- 400 meter uten hekker kunne nok også ha gått ganske bra. I fjor kunne jeg nok ha hevdet meg like bra der, siden løpssteget er mer utviklet enn hekkepasseringene. Men potensialet er en del større i hekkeløp, siden jeg har såpass mye å gå på teknisk, sa han - og beviste det brukbart i går.