Verdenscupavslutningen i Holmenkollen

Fourcade glemte ammunisjonen, men unngår straff etter generaltabben: - Helt utrolig

Martin Fourcade gjorde en oppsiktsvekkende tabbe, men reiste seg seg, leverte et praktrenn med 20 av 20 treff og kunne til slutt juble for seier etter en høydramatisk sesongavslutning.

SLO TILBAKE: Her skjønner Martin Fourcade at han har glemt ammunisjonen. Til tross for generaltabben skjøt Martin Fourcade feilfritt og satte konkurrentene kraftig på plass. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SLO TILBAKE: Her skjønner Martin Fourcade at han har glemt ammunisjonen. Til tross for generaltabben skjøt Martin Fourcade feilfritt og satte konkurrentene kraftig på plass. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Sesongens siste verdenscuprenn, herrenes fellesstart i Holmenkollen, ble høydramatisk - i betydelig større grad enn det uskyldige «ekornangrepet» mot Tiril Eckhoff, da Fossum-jenta vant kvinnenes fellesstart.

Dramatikken startet på første skyting. Plutselig reiste Martin Fourcade seg fortvilet opp da han fant ut at noe manglet.

- Hva skjedde egentlig der? spurte NRK-kommentator Andreas Stabrun Smith.

Det viste seg at Fourcade glemte ammunisjon. Generaltabben til verdens beste skiskytter vekker oppsikt.

- Jeg trodde aldri jeg skulle få se at Fourcade ikke har ladet opp magasinet, sier NRKs ekspertkommentator Halvard Hanevold.

- Det er helt utrolig. Det er hans ansvar alene, sier skyteekspert Ola Lunde.

BEST LIKEVEL: Selv om Martin Fourcade fikk en marerittstart på fellesstarten i Holmenkollen, banket han all motstand - igjen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
BEST LIKEVEL: Selv om Martin Fourcade fikk en marerittstart på fellesstarten i Holmenkollen, banket han all motstand - igjen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Forklaringen

Fourcade forklarer tabben slik:

- Jeg glemte å lade magasinene, alle var tomme. Det er en juniorfeil. Jeg er rett og slett en idiot, sier franskmannen på pressekonferansen.

Franskmannen risikerte å få en tidsstraff eller i verste fall bli disket etter tabben.

- Jeg bryr meg ikke så mye om det. Det viktigste er prestasjonen jeg viser, sier Fourcade.

Nå har imidlertid juryen besluttet at verdenscupvinneren slipper straff. Dermed bli seieren stående.

- Jeg skjønte at jeg kunne bli disket etter første skyting, men jeg ønsket å vise alle at det var min dag. Jeg må si at jeg er heldig i dag. Til tross for denne store feilen, klarte jeg å ta igjen tiden. Jeg er veldig glad og stolt over prestasjon. En av de beste i karrieren min, sier Fourcade.

Fourcade takket det tyske laget og Schemp for at de ikke sendte inn en klage.

- Jeg er imponert over deres klasse, sier 28-åringen.

Fourcades utrolige revansje

Franskmannen hentet seg inn på glimrende vis og fikk ned alle blinkene på første skyting, men tapte 21 sekunder på tabben. De sekundene hentet han på den neste runden, før det ble nye spesielle scener på den andre skytingen.

Der fikk Fourcade utlevert ammunisjon da han la seg ned på standplass. Verdens beste skiskytter beholdt roen og skjøt fullt igjen.

- Martin glemte magasinet. Han var kanskje ufokusert fordi han er sliten etter en lang sesong, sier storebror Simon Fourcade til statskanalen.

Unngår straff

Lillebror Fourcade lot seg imidlertid ikke knekke og skjøt fullt også på tredje skyting.

Der Fourcade gjorde en sensasjonell feil i forberedelsene, var han samtidig eventyrlig dyktig under konkurransen. Til tross for tabben klarte franskmannen å holde hodet kaldt og skjøt fullt også på siste skyting. Dermed ble det 20 av 20 treff på verdenseneren, som tapte over 20 sekunder på første skyting.

Franskmannen fikk en stjerne bak navnet sitt på resultatlistene og risikerte å bli bli disket eller å få en tidsstraff. Nå har juryen besluttet at Fourcades seier ble stående.

28-åringen gikk i mål 17,4 sekunder foran Andrejs Rastorgujevs. Simon Eder ble nr. 3, mens Emil Hegle Svendsen ble beste nordmann på 4. plass.

Tarjei Bø havnet på 12. plass etter tre strafferunder. Ole Einar Bjørndalen bommet bare én gang, men hadde det tungt i sporet og ble nr. 17. Fredrik Gjesbakk traff på 18 av 20 skudd og ble nr. 23. Johannes Thingnes Bø hadde en tung dag på jobben og ble nr. 29 etter fire bom.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer