TIDENES BESTE: FourFourTwo har laget en liste over tidenes 100 beste fotballspillere. Foto: FourFourTwo
TIDENES BESTE: FourFourTwo har laget en liste over tidenes 100 beste fotballspillere. Foto: FourFourTwoVis mer

Tidenes beste fotballspillere

FourFourTwo kårer tidenes 100 beste spillere: Her er plassene 10-4

Disse kommer akkurat utenfor pallen.

(FourFourTwo): Vi liker en utfordring – så vær så god: Her får du de 100 beste spillerne som noen gang har spilt fotball – rangert fra 100 til 1.

Når en manager må velge mellom to klassespillere i samme posisjon, snakker vi om at han har et luksusproblem. Etter at vi i FourFourTwo har brukt en måned på å lage en liste med 100 spillere basert på ALLE som noen gang har spilt fotball – har vi innsett hvor tåpelig utsagnet er.

Å velge mellom x eller y blir nesten umulig når vi innser hvor mange gode fotballspillere det har vært fordelt på alle verdensdeler og tiår.

Det hadde vært enkelt å lage en ny liste med 100 fantastiske fotballspillere som ikke nådde på toppen av liste, men til sjuende og slutt måtte vi velge de spillerne vi følte var mest innflytelsesrike i sin periode, de vi husker best, de spillerne som blendet oss med talentet og det de gjorde på banen.

Kort og godt: De 100 beste fotballspillerne – noensinne.

Så måtte vi «bare» rangere dem.

Vi har full respekt for at du kanskje har et annet syn på lista. Sånn vil det alltid være i disse kåringene.

10. Ronaldo

Fenomenet. Målscoreren. Brasilianeren som scoret 420 mål i løpet av karrieren.

Ronaldo slo gjennom med 12 mål i debutsesongen for Cruzeiro - 16 år gammel. Året etter ble han solgt til PSV. Han ble kåret til årets spiller i verden av FIFA da han var 20, og var lenge toppscorer i VM gjennom tidene med 15 fulltreffer ( Miroslav Klose har seinere passert ham).

FourFourTwo kårer tidenes 100 beste spillere: Her er plassene 10-4

Barcelona hentet den 20 år gamle spissen for en rekordsum i 1996, og han svarte med å levere 47 mål på 51 kamper det året Barcelona vant den spanske cupen, cupvinnercupen og ble nummer to i La Liga.

Ronaldo var lynrask, men det gjorde også at han var svært skadeutsatt. Mange trodde at karrieren var over da han fikk en alvorlig kneskade i 2000.

Ronaldo var skadet i femten måneder, men gjorde et av de beste comebackene gjennom historien da han ledet Brasil til VM-gull i Sør-Kora i 2002 med åtte mål.

Det samme året signerte han for Real Madrid- men Ronaldo ble aldri den samme spilleren igjen, mye takket være skadeproblemene og en livlig livsstil.

Høydepunkt: Scoret begge målene da Brasil slo Tyskland i VM-finalen i 2002.

9. Ferenc Puskas

Puskas hadde en venstrefot som kunne forvandles fra en dødelig kanon til en tryllestav. Han så ikke atletisk ut, men han hadde en god fart og en real venstreslegge. Han var en leder av rang og kunne både avslutte og sette opp angrep.

FourFourTwo kårer tidenes 100 beste spillere: Her er plassene 10-4

Han var den store stjernen for det ungarske laget Mighty Magyars tidlig på 50-tallet, vant OL i 52 og sjokkerte verden da han var en del av Ungarn-laget som slo England 6-3 og tapte finalen mot Vest-Tyskland i 54-VM.

Puskas ble udødeliggjort i Real Madrid, hvor han var med på laget som vant europacupen tre ganger og den spanske ligaen fem ganger på rad. Spania ble Puskas «andre land» og han representerte dem i VM i 1962.

Høydepunkt: Puskas scoret fire mål i europacupfinalen i 1960. Real Madrid slo Eintracht Frankfurt 7-3.

8. Zinedine Zidane

Noen spillere brutalt effektive. Noen er elegante. Få har kombinert de to egenskapene så bra som franske Zinedine Zidane. At han var en av spillerne med det største talentet i sine generasjon, er det liten tvil om. Og han fikk alt til å se så enkelt ut.

FourFourTwo kårer tidenes 100 beste spillere: Her er plassene 10-4

Han kunne passere spillere uten at det så ut som han løp, han vant nærdueller med en hengende og lat skulder, og det er vanskelig å sette ord på hvor bra førstetouchet hans egentlig var.

Og han holdt alltid roen (helt til siste sekund i karrieren Marco Materazzi.anm.).

Zidane hadde også evnen til å score i de viktigste kampene. Han avgjorde VM-finalen og i 1998 og Champions League-finalen for Real Madrid i 2002.

Høydepunkt: Til tross for mål både i VM-finale og CL-finale, spilte Zidane sin beste kamp mot Brasil i VM-kvartfinalen i 2006. En cocktail av eleganse, dribleraid og måten han styrte spillet på gjorde at Frankrike beseiret Brasil.

7. Franz Beckenbauer

Som mange av spillets beste, behersket Beckenbauer flere roller på banen. Han var i utgangspunkt en spiss, men han spilte venstrekant i sitt første år i klubben.

Da Beckenbauer ble en del av Bayern-maskineriet, var klubben i tysk 1.divisjon. Med han, Sepp Maier, Hans-Georg Schwarzenbeck og Gerd Muller på laget ble Bayern en storhet igjen. Han var kaptein da laget vant Bundesligaen i 1968/69.

FourFourTwo kårer tidenes 100 beste spillere: Her er plassene 10-4

Han fikk kallenavnet keiseren, og var kald og kalkulert spiller, som gjerne unngikk de tøffe nærduellene hvis han kunne.

På den tida begynte han også å bekle sweeper-rollen, som han er mest kjent for å spille i.

Bayern fortsatte å dominere i tysk fotball og tok tre ligagull på rappen mellom 1972 og 1974. De vant tre strake europacuper mellom 1974 og 1976. Beckenbauer ledet også Vest-Tyskland til seier i EM i 72 og VM i 74. Keiseren dro videre til USA, hvor han hadde stor suksess med New York Cosmos, før han avsluttet karrieren i Hamburg.

Og vant ligaen igjen. Selvfølgelig. Han var den fødte vinner.

Høydepunkt: Var kaptein da Bayern fullførte hat tricken i Europa med seier over Saint-Etienne i europacupfinalen i 1976.

6. Alfredo Di Stefano

I en kanonkarriere som varte i over 20 år, var Di Stefano stjerna med stor S i tre suksessfulle klubber i tre forskjellige land.

Han startet karrieren i River Plate, før han dro videre til Minnonariois i Bogota og avsluttet karrieren i Real Madrid.

FourFourTwo kårer tidenes 100 beste spillere: Her er plassene 10-4

Spissens kondis gjorde at han scoret mye mål seint i kamper, og han hadde evnen til å droppe dypt ned i banen for å kontrollere spillet. Han hadde kanskje ikke talentet til Maradona eller Best, men han var en av de beste allrounderne fotballen har sett.

Det ble nærmest krig mellom Real Madrid og Barcelona da Di Stefano ville spille i Spania. Etter en innbitt kamp om signaturen, kom det spanske forbundet med et forslag om at de kunne dele spilleren, men det var til slutt Real Madrid som trakk det lengste strået.

Di Stefano svarte med å score hat-trick i debuten. Mot Barcelona.

Han vant åtte ligagull, fem strake europacuper og scoret 218 mål på de 282 kampene han var i klubben.

Høydepunkt: Di Stefano scoret hat-trick i Real Madrids 7-3 seier mot Eintracht Frankfurt i europacupfinalen i 1960

5. Cristiano Ronaldo

I cocktailen Ronaldo er det et stort, stort talent, en fysikk som er bygget opp av uendelig timers trening, et innbitt ønske om å bli verdens beste og en egen evne til å blomstre i de største kampene.

FourFourTwo kårer tidenes 100 beste spillere: Her er plassene 10-4

Han har spenst, kvikkhet, er eksplosiv, er sterk og er en målscorer av rang.

Det er vanskelig å be om noe mer.

Ronaldo er den beste målscoreren i europeisk historie (toppscorer i Real Madrid, Portugal, Champions League, EM og i de fem store europeiske ligaene) og vil alltid bli husket som en av de mest jevne og ubarmhjertige fotballspillerne gjennom tidene,

Han har vunnet en rekke titler både i Manchester United og Real Madrid.

Høydepunkt: Headet inn det første målet da United slo Chelsea etter straffesparkkonkurranse i CL-finalen i 2008

4. Johan Cruyff

Cruyff var den fødte leder på fotballbanen. Han begynte å beordre lagkameratene rundt da han ankom Ajaxs A-lag som 17-åring. Og han hadde stort sett rett.

To måneder etter han fikk sin debut for Ajax, hadde Cruyff et møte med Rinus Michels. sammen skapte de «totalfotballen». Det ga Cruyff 20 store titler i Ajax. Blant dem var det tre europacup-triumfer.

FourFourTwo kårer tidenes 100 beste spillere: Her er plassene 10-4

Ingen greide å matche farten og overblikket hans. Cruyff la egentlig opp i en alder av 31, men på grunn av mislykkede investeringer, blant annet i en grisefarm, fortsatte han karrieren i Los Angeles Aztecs og Washington Diplomats før han dro tilbake til Ajax og Feyenoord i Nederland.

Til tross for den vanvittige karrieren er arven etter Cruyff mye mer. Han ble trener i både Ajax og Barcelona, og på mange måter revolusjonerte han fotballen.

Høydepunktet: Cruyff har fått en egen vending kalt opp etter seg, og første gang han gjorde det på en internasjonal scene var under VM i 1974 mot Sverige. Offeret for finten, Jan Olsson, har seinere sagt at han nøt hvert sekund av finten:

- Jeg visste jeg kom til å bli kjent på grunn av det, sier han og flirer.

Tidligere saker i denne serien: