TIDENES BESTE: FourFourTwo har laget en liste over tidenes 100 beste fotballspillere. Foto: FourFourTwo
TIDENES BESTE: FourFourTwo har laget en liste over tidenes 100 beste fotballspillere. Foto: FourFourTwo Vis mer

Tidenes beste fotballspillere

FourFourTwo kårer tidenes 100 beste spillere: Her er plassene 40-31

En spansk legende og den første Luis Suarez.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(FourFourTwo): Vi liker en utfordring – så vær så god: Her får du de 100 beste spillerne som noen gang har spilt fotball – rangert fra 100 til 1.

Når en manager må velge mellom to klassespillere i samme posisjon, snakker vi om at han har et luksusproblem. Etter at vi i FourFourTwo har brukt en måned på å lage en liste med 100 spillere basert på ALLE som noen gang har spilt fotball – har vi innsett hvor tåpelig utsagnet er.

Å velge mellom x og x blir nesten umulig når vi innser hvor mange gode fotballspillere det har vært fordelt på alle verdensdeler og tiår.

Det hadde vært enkelt å lage en ny liste med 100 fantastiske fotballspillere som ikke nådde på toppen av liste, men til sjuende og slutt måtte vi velge de spillerne vi følte var mest innflytelsesrike i sin periode, de vi husker best, de spillerne som blendet oss med talentet og det de gjorde på banen.

Kort og godt: De 100 beste fotballspillerne – noensinne.

Så måtte vi «bare» rangere dem.

Vi har full respekt for at du kanskje har et annet syn på lista. Sånn vil det alltid være i disse kåringene.

40. Kenny Dalglish

«King Kenny» hadde allerede vunnet fire ligagull med Celtic før han ble hentet av Bob Paisleys Liverpool. Han var ikke den raskeste spilleren, men han var klok og hadde allerede fått den ekstra meteren på grunn av posisjoneringen.

Dalglish terroriserte forsvar både i England og Europa og var med på Liverpool-laget som håvet inn det ene trofeet etter det andre. Han ble også den første spilleren til å score hundre mål både i den skotske og den engelske ligaen.

Høydepunkt: Den lekne chippen som sikret seieren i europacupfinalen mot Club Brugge i 1978.

39. Nandor Hidegkuti

En av de første «falske nierne» i historien. Hidegkuti var en spiss og en playmaker. Han hadde et høyt målsnitt, men likte også å slippe seg ned i banen for å styre spillet og slå lekne gjennombruddspasninger.

Overblikket hans er vanskelig å matche og det gjorde han til en av de mest innflytelsesrike spillerne for Ungarn-laget som nådde VM-finalen i 1954.

Høydepunkt: Hidegkuti scoret det første av tre mål før kampuret hadde passert ett minutt da Ungarn slo England 6–3 på Wembley i 1953

38. Gianni Rivera

Da den engelske manageren Alf Ramsey ble spurt hvem han syns var de fire beste italienske spillerne, svarte han Rivera, Rivera, Rivera og Rivera.

Det viser hvilken aura det var rundt italieneren som fikk 501 kamper for Milan mellom 1960 og 1979.

Han ble ofte kritisert for å være en luksusspiller som ikke ville gå inn i dueller, men det stoppet ikke en rekke Milan-managere fra å bygge laget rundt gullgutten.

Høydepunkt: Serverte en spektakulær målgivende pasning da Milan slo Benfica i europacupfinalen i 1963.

37. Ruud Gullit

Han hadde en eleganse det er umulig å kopiere. Han hadde et stort teknisk repertoar og en veldig liberal holdning til posisjonering. I Feyenoord begynte Gullit som sweeper, før han spilte playmaker. I Milan spilte han i angrep før han var en boks-til-boks spiler på midtbanen til Chelsea.

Høydepunkt: Var briljant det året Arrigo Sacchis Milan herjet med konkurrentene og blant annet vant 5–0 over Real Madrid og slo Steaua Bucharest 4–0 i europacupfinalen, men det er kanskje Ballon d'Or-prisen i 1987 som er hans høydepunkt.

36 Francisco «Paco» Gento

Den hurtige vingen gikk fra Racing Santander til Real Madrid i 1953. Fra da til han la opp i 1972 vant han imponerende 12 La Ligagull og 6 europacuper.

Han var først og fremst kjent for farten, men han scoret også en rekke mål og var et viktig bindeledd mellom Madrids forsvar og angrep.

Høydepunkt: Var kaptein for Madrid-laget som slo Partizan Beograd i europacupfinalen i 1966.

35. Luis Suárez

Nei, ikke han. Denne Luis Suárez har aldri bitt noen, for å nevne én av mange forskjeller. Den spanske Suarez fikk kallenavnet «arkitekten».

Fra midtbaneposisjonen brukte han sitt overblikk og haukeøyne til å servere lagkamerater og score egne mål.

Han blir fortatt ansett som en av de beste spanske spillerne gjennom tidene. Han er den eneste spanskfødte spilleren som har vunnet Ballon d'Or, noe han gjorde etter at han ledet Barcelona til «the double» i 1960.

Suarez dro videre til Inter og vant blant annet to europacuper på rad i 1964/65. Den spanske spilleren var også meget overtroisk, og trodde blant annet at han kom til å score hvis noen sølte vin på bordet under lagmiddagen kvelden før en kamp. Trener Helenio Herrera forteller at han passet på at det skjedde ...

Høydepunkt: Ble den første spanske spilleren til å vinne europacupen og EM i samme år i 1964. Den bragden ble kopiert at Juan Mata og Fernando Torres i 2012.

34. Stanley Matthews

«Driblernes trollmann» er oppe i diskusjonen når man snakker om de mest underholdende angrepsspillerne England har produsert.

Matthews ble adlet for sine prestasjoner på banen som besto av 598 ligakamper for Stoke og Blackpool.

Han vant Ballon d'Or i 1956 og er den eldste spilleren som har spilt i engelsk toppdivisjon. Matthews la først opp i 1965 – 50 år gammel.

Høydepunkt: Hele driblerepertoaret ble vist fram under finalen av Coronation Cup i 1953 da han la opp til det siste og avgjørende målet.

33. Gunter Netzer

Tyskeren var en elegant playmaker som har hatt en av de beste pasningsfotene i fotballhistorien. Netzer hadde evnen til å plassere ballen på foten til en lagkamerat fra kort og lang avstand.

Han var lederen for Borussia Mönchengladbach-laget som vant to Bundesliga-titler og spilte UEFA cupfinale. Overgangen til Real Madrid året etter blir beskrevet som kontroversielt, men han hadde suksess og kunne løfte to nye ligagull over hodet.

Overgangen kostet ham likevel en fast plass på landsslaget, og Netzer fikk bare en kamp, som innbytter, da Vest-Tyskland vant VM i 1974.

Høydepunkt: Netzer var mesterskapets store stjerne da Tyskland vant EM i 1972. I kampen mot England det samme året var han briljant.

32. Paolo Rossi

«Lille Paolo» var et rovdyr inne i motstanderens boks. Han greide «alltid» å lure seg bort fra forsvarsspillerne og få det lille sekundet han trengte alene i boksen.

Rossi scoret på bestilling i Perugia – hvor han også var involvert i en bettingskandale – og Vicenza, før fotballøyne verden over fikk øynene opp for han da han herjet for Juventus og Italia tidlig på 80-tallet. Han ble toppscorer i VM i 1982 og kåret til turneringens beste spiller.

Høydepunkt: Scoret en legendarisk hat trick mot Brasil i VM i 1982. Selvbiografien hans, «I Made Brasil Cry» er oppkalt etter bragden.

31. Jose Manuel Moreno

En spiss med et voldsomt talent. Moreno var spydspissen på maskineriet til River Plate på 40-tallet som inspirerte lag over hele fotballverden til å utvikle den taktiske delen av spillet.

Laget var for eksempel et av de første som lot angrepsspillerne rullere på plassene i løpet av en kamp.

Moreno hadde ingen svakheter på banen. Han hadde en slepen teknikk, var robust og hadde et overblikk som ledet laget til seks ligagull.

Seinere i karrieren vant han ligaen i Mexico, Chile og Colombia også – og ble den første spilleren som vant ligagull i fire land.

Høydepunkt: Moreno ledet Argentina i fire Copa America – og løftet pokalen både i 1941 og 1947.

Tidligere saker i denne serien:

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer