Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tidenes beste fotballspillere

FourFourTwo kårer tidenes 100 beste spillere: Her er plassene 50–41

Xavi og Gianluigi Buffon er blant de utvalgte.

TIDENES BESTE: FourFourTwo har laget en liste over tidenes 100 beste fotballspillere. Foto: FourFourTwo
TIDENES BESTE: FourFourTwo har laget en liste over tidenes 100 beste fotballspillere. Foto: FourFourTwo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(FourFourTwo): Vi liker en utfordring – så vær så god: Her får du de 100 beste spillerne som noen gang har spilt fotball – rangert fra 100 til 1.

Når en manager må velge mellom to klassespillere i samme posisjon, snakker vi om at han har et luksusproblem. Etter at vi i FourFourTwo har brukt en måned på å lage en liste med 100 spillere basert på ALLE som noen gang har spilt fotball – har vi innsett hvor tåpelig utsagnet er.

Å velge mellom x eller y blir nesten umulig når vi innser hvor mange gode fotballspillere det har vært fordelt på alle verdensdeler og tiår.

Det hadde vært enkelt å lage en ny liste med 100 fantastiske fotballspillere som ikke nådde på toppen av liste, men til sjuende og slutt måtte vi velge de spillerne vi følte var mest innflytelsesrike i sin periode, de vi husker best, de spillerne som blendet oss med talentet og det de gjorde på banen.

Kort og godt: De 100 beste fotballspillerne – noensinne.

Så måtte vi «bare» rangere dem.

Vi har full respekt for at du kanskje har et annet syn på lista. Sånn vil det alltid være i disse kåringene.

50. Xavi

En midtbanespiller som på mange måte definerte den moderne midtbanespilleren. Xavi var hjertet både for Spania og Barcelona.

image: FourFourTwo kårer tidenes 100 beste spillere: Her er plassene 50–41

Å se på premiesamling er den enkle måten å definere han som spiller, men den spanske spilleren forandret fotball på grunn av spillestilen.

Xavi fikk 133 kamper med spansk flagg på brystet og han var den første Barcelona-kapteinen som ledet laget til «the treble» to ganger.

Høydepunkt: I 2010 vant han VM og «the double» i La Liga samtidig som han ble tatt ut på VMs drømmelag.

49. Nilton Santos

Var en av de første backene som aldri var redd for å krysse midtbanen og sette fart framover. Santos var bestevenn med Garrincha, og sammen var de en del av ett av de beste lagene i Brasils historie: Botafogo.

image: FourFourTwo kårer tidenes 100 beste spillere: Her er plassene 50–41

Han spilte VM fire ganger og vant både i 1958 og 1962. Ble bare kjent som «Enciclopedia do Futebol (fotballeksikonet) på grunn av kunnskapen han hadde om alle detaljer.

Høydepunkt: Etter å ha meid ned en spansk spiller inne i straffefeltet, tok Santos et raskt skritt ut av boksen. Dommeren dømte frispark i stedet for straffe, noe som reddet Brasil fra å ryke ut av VM.

48. Michael Laudrup

En silkemyk playmaker. Laudrup er ikke bare en av de beste danske spillerne gjennom tidene, men en av europeisk fotballs beste.

image: FourFourTwo kårer tidenes 100 beste spillere: Her er plassene 50–41

Var en av de trofaste spillerne i Johans Cruyffs drømmelag som vant fire strake ligagull i Barcelona tidlig på 90-tallet. Laudrup viste at han hadde baller da han dro rett fra Barcelona til erkerival Real Madrid. Midtbanespilleren blir beskrevet som en av de beste playmakerne på lang, lang tid.

Høydepunkt: Løftet europacup-pokalen på Wembley i 1992, et trofe som satt et perfekt punktum på drømmelagets fire år lange dominans.

47. Rivellino

image: FourFourTwo kårer tidenes 100 beste spillere: Her er plassene 50–41

Brasilianeren hadde både en av mest kjente bartene og en av de mest uforutsigbare venstrebeina i bransjen.

Ble hyllet som den beste spiller på Brasils VM-lag i 1970 – som overkjørte lag etter lag.

Høydepunkt: Kanonkula av et frispark mot Tsjekkoslovakia i 1970-VM.

46. Juan Alberto Schiaffino

Han var lang og slank, men uruguayaneren var likevel kjent for en slepen teknikk som gjorde han uforutsigbar for motspillerne.

image: FourFourTwo kårer tidenes 100 beste spillere: Her er plassene 50–41

Han var en av de beste spillerne i sin æra og vant blant annet fire ligagull med Penarol. Han dro seinere til Milan og vant tre nye ligagull på fem år.

Høydepunkt: VM-gullet i 1950. Uruguay vant mesterskapet mot alle odds, og Schiaffino spilte en viktig rolle i det som er blitt beskrevet som en av de største sensasjonene gjennom tidene.

45. Oleg Blokhin

Ballon d'Or-vinneren fra 1975 var en ustoppelig spiss i glansdagene. Han var både kjent for raidene og at han alltid dukket opp på samme sted som ballen inne i boksen. Han ble en stjerne i ung alder for Dynamo Kiev, og scoret 266 mål for klubben i hans hjerte.

image: FourFourTwo kårer tidenes 100 beste spillere: Her er plassene 50–41

Med Blokhin på laget vant det ukrainske laget den sovjetiske ligaen seks ganger og de ble også det første sovjetiske laget til å løfte en europacup i 1975.

Høydepunkt: Blokhin var i en egen klasse i europacupfinalen mot Bayern München i 1975. Han scoret alle tre målene i de to finalekampene.

44. Didi

- Du kan ikke sammenlikne meg med Didi. Jeg kommer aldri til å bli så god som han var. Han er mitt forbilde.

Ordene tilhører Pele, og er om landsmannen Didi.

Han gikk under kallenavnet prinsen på grunn av den elegante stilen. Han vant VM med Brasil i 1958 og 1962. Hadde en god skuddfot og var dødelig effektiv på frispark. Han var en av de første som leverte «dupp-skuddet» som blant annet Juninho og Cristiano Ronaldo har hatt stor suksess med i moderne tid.

image: FourFourTwo kårer tidenes 100 beste spillere: Her er plassene 50–41

Forsøkte seg i Real Madrid, men ble solgt raskt fordi han ikke kom overens med argentineren Alfedo Di Stefano.

Høydepunkt: Var hjernen bak Brasils to VM-gull og ble kåret til den beste spilleren i mesterskapet i 1958.

43. Fritz Walter

Den tyske midtbanespilleren greide nesten å holde et målsnitt på ett mål per kamp gjennom sine 20 år i Kaiserslautern. Han ledet klubben til to Bundesliga-titler og nektet å forlate klubben selv om han fikk en rekke fristende tilbud fra utlandet.

image: FourFourTwo kårer tidenes 100 beste spillere: Her er plassene 50–41

Han spilte på lag sammen med broren Ottmat og var den naturlige lederen både for klubblaget og Vest-Tyskland, som vant VM i 1954 mot alle odds.

Etter at han la opp ble det opprettet en pris i hans navn, «The Fritz Walter Medal», som blir gitt til lovende tyske talenter hvert år.

Høydepunkt: Var involvert i to mål og spilte briljant da Vest-Tyskland slo Ungarn 3–2 i VM-finalen i 1954.

42. Matthias Sindelar

Østerrikeren fikk kallenavnet «fotballens Mozart» – og var en av verdens største stjernen på 30-tallet. Sindelar var kreativ, oppfinnsom og bare veldig, veldig god.

Han ledet det østerrikske «Wunderteamet» til seier etter seier, og scoret 26 mål på 43 kamper.

image: FourFourTwo kårer tidenes 100 beste spillere: Her er plassene 50–41

Han var også den ubestridte lederen for Austria Vienna, og ledet laget til en ligatittel og fem cupgull.

Sindelar var ikke redd for å vise sitt politiske ståsted, og jublet blant annet hemningsløst da Østerrike slo Tyskland i 1938 – rett før landet ble annektert.

Den mystiske døden, 35 år gammel, har bare gjort myten rundt mannen enda større.

Høydepunkt: Sindelar var kaptein for det østerrikske laget som nådde VM-semifinale i 1934. Laget gikk på et kontroversielt tap mot hjemmenasjonen i semifinalen.

41. Gianluigi Buffon

image: FourFourTwo kårer tidenes 100 beste spillere: Her er plassene 50–41

De fleste fotballspillere begynner å sakte akterut når de passerer 30, men Buffon har greid å holde kvalitet og levetid i lang, lang tid.

Buffon blir 40 rett over nyttår, men har likevel ledet Juventus til fem ligagull og to Champions League-finaler de siste fem åra. Er en av to keepere som har en topp 2-plassering fra Ballon d'Or-kåringen. En naturlig leder og bare en knakende god keeper.

Høydepunkt: Da Juventus ble degradert i 2007, ble Gianluigi Buffon igjen i og hjalp klubben tilbake til toppen av Serie A.


Tidligere saker i denne serien:

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!