TIDENES BESTE: FourFourTwo har laget en liste over tidenes 100 beste fotballspillere. Foto: FourFourTwo
TIDENES BESTE: FourFourTwo har laget en liste over tidenes 100 beste fotballspillere. Foto: FourFourTwo Vis mer

Tidenes beste fotballspillere

FourFourTwo kårer tidenes 100 beste spillere: Her er plassene 60-51

Svenske får plass blant disse utvalgte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(FourFourTwo): Vi liker en utfordring – så vær så god: Her får du de 100 beste spillerne som noen gang har spilt fotball – rangert fra 100 til 1.

Når en manager må velge mellom to klassespillere i samme posisjon, snakker vi om at han har et luksusproblem. Etter at vi i FourFourTwo har brukt en måned på å lage en liste med 100 spillere basert på ALLE som noen gang har spilt fotball – har vi innsett hvor tåpelig utsagnet er.

Å velge mellom x eller y blir nesten umulig når vi innser hvor mange gode fotballspillere det har vært fordelt på alle verdensdeler og tiår.

Det hadde vært enkelt å lage en ny liste med 100 fantastiske fotballspillere som ikke nådde på toppen av liste, men til sjuende og slutt måtte vi velge de spillerne vi følte var mest innflytelsesrike i sin periode, de vi husker best, de spillerne som blendet oss med talentet og det de gjorde på banen.

Kort og godt: De 100 beste fotballspillerne – noensinne.

Så måtte vi «bare» rangere dem.

Vi har full respekt for at du kanskje har et annet syn på lista. Sånn vil det alltid være i disse kåringene.

60. Kevin Keegan

«Mighty Mouse» var den første britiske idrettspersonen som ble gjorde suksess kommersielt.

På banen hjalp Keegan Liverpools legendariske manager Bill Shankly til å håve inn pokaler på starten av 70-tallet. Etterfølgeren Bob Paisley hjalp Keegans ferdigheter til et nytt toppnivå, og Keegan var blant annet med på laget som vant Liverpools første av fem europacuper i 1977. Dro seinere til Hamburg hvor han vant en Bundesliga-tittel og fikk Ballon d'Or-tittelen to ganger på tre år.

Høydepunkt: David Coleman skrek ut den kjente setningen «Goals pay the rent, and Keegan does his share» etter at spissen scoret det første av tre mål i Liverpools 3–0 seier mot Newcastle i FA cupfinalen i 1974.

59. Andrés Iniesta

Den moderne fotballen har gitt oss mer spektakulære spillere enn Anders Iniesta, noen som var mer avgjørende og noen få som hadde mer talent.

Men nøyaktig null har vært mer magiske å se på.

På en måte er Iniesta uheldig som har spilt på to av verdens beste lag (Spania og Barcelona), han hadde hatt en enda større status hvis han ikke spilte med spillere som Xavi og Messi. Men at han har ikke bare har vist at han taklet det samme nivået, men også kanskje var den mest kreative av trioen, gjør nok at han sover godt likevel.

Ja, og den enorme medaljesamlingen han har fått i løpet av karrieren, da ...

Høydepunkt: Senket Nederland i VM-finalen i 2010 med et knallhardt og velplassert vristskudd etter å ha startet angrepet med et lekent hælspark.

58. Adolfo Pedernera

Han var en leken tekniker, utrolig kvikk og god med begge beina. Pedernera var hjertet i La Maquina (maskinen) – det beste River Plate-laget gjennom tidenes.

Han behersket å spille spiss, på kant eller på midtbanen. Alfredi Di Stefano har seinere fortalt at han så opp til Pedernera da han selv var ung og lovende, og at han var den beste spilleren han hadde sett.

Argentineren vant fem ligagull med klubblaget, og var den store pågangsmotoren da spillerne streiket mot et lønnstak. Han flyttet seinere til Colombia for å tjene mer penger.

Høydepunkt: Pedernera vant Copa America med Argentina i 1941 og 1945.

57. Karl-Heinz Rummenigge

En driblefant som kunne sende av gårde kanonkuler nesten uten å løfte beinet. Blir beskrevet som en av de mest effektive spissene i Europa på slutten av 70- og starten på 80-tallet.

Det fruktbare samarbeide med Paul Breitner gjorde at klubben kunne løfte den ene pokalen etter den andre både nasjonalt og internasjonalt.

Høydepunkt: Var iskald og scoret i den første straffesparkkonkurransen som ble avhold i VM-sammenheng.

56. Daniel Passarella

En av de beste midtforsvarerne gjennom tidenes. Passarella blir husket for å ikke ha én eneste svakhet i spillet. Han var en fryktet forsvarer som var både taklingssterk og god på å posisjonere seg. Han var også ekstraordinært god på hode, spesielt høyden (172) tatt i betraktning. Passarella var også god offensivt og scoret 175 mål i løpet av karrieren. Lederegenskapene var også i den ypperste klassen, og han fikk kallenavnet «the Great Captain».

Han vant fire titler med River Plate før han dro videre til Fiorentina og Inter i Serie A.

Høydepunkt: Var kaptein for det argentinske landslaget som vant VM i 1978.

55. Dino Zoff

En evighetsmaskin. Da Zoff var 32 år gammel signerte keeperen for Juventus – hvor han vant seks ligagull og spilte 330 strake kramper. Er fortsatt den eneste italieneren som har vunnet både EM (1968) og VM (1982).

Er på lista på grunn av den vanvittige refleksen, den smarte posisjoneringen og at han spilte til langt inn i 40-åra.

Høydepunkt: Zoff ble den eldste spilleren til å spille en VM-finale da han var kaptein for Italia-laget som slo Vest-Tyskland i finalen i 1982.

54. Gunnar Nordahl

Den svenske spissen er toppscorer for AC Milan gjennom tidene med 210 serie A-mål. Kraftpluggen ble toppscorer fem ganger mellom 1950–1955. Nordahls suksess var så stor at klubben hentet inn to svenske lagkamerater i Nils Liedholm og Gunnar Gren. Sammen dannet de en av de beste fotballtrioen gjennom tidene.

Nordahl er fortsatt den utenlandske spilleren med flest mål i italiensk fotballs historie.

Høydepunkt: Nordahl var briljant på landslaget, og scoret pene 43 mål på 33 kamper. Var en viktig brikke da Sverige vant OL-gull i 1945

53. Geatano Scirea

En rask og smart forsvarsspiller. Scirea spilte store av karrieren som sweeper, og ble hyllet som en elegant som styrte showet bakfra.

Scirea vant en rekke titler og er en av fem europeiske spillere som har vunnet alle de internasjonale klubbtrofeene til UEFA og FIFA.

Italieneren døde dessverre i en bilulykke, 36 år gammel.

Høydepunkt: Dino Zoff og Paulo Rossi var nok mer anerkjente, men Scireas forsvarsspill ledet Italia til VM-gull i 1982.

52. Roberto Baggio

Baggios definerende øyeblikk er da han skled og bommet i straffesparkkonkurransen mot Brasil i VM i 1994. Men Baggio var så mye mer.

Han var god med begge beina og både scoret og assistert mål på løpende bånd. Han hadde et elegant førstetouch og kunne prikke inn frispark som han selv ville.

Baggio blir beskrevet som en inspirasjon for stjerner som Gianfranco Zola og Alessandro Del Piero.

Høydepunkt: Vant Ballon d'Or i 1993 – noe som er en av fire store trofeer han fikk i løpet av karrieren. Slo også knallhardt tilbake etter den straffebommen med å vinne ligaen og de to cuper med Juventus året etter.

51. Jairzinho

Den brasilianske spilleren hadde en fart og en skuddfot som kunne ødelegge ethvert forsvar. Var den store stjerna på Brasils VM-lag fra 1970 som inspirerte en hel generasjon med unge spillere. Han er den eneste spilleren som både har vunnet VM og scoret i alle kamper under mesterskapet. Etter karrieren som spiller ble Jairzinho speider, og har blant annet tatt på seg æren for å ha anbefalt Ronaldo (den første) til Brasils ungdomslandslag. Vi vet alle hvordan det gikk ...

Høydepunkt: Scoret et vakkert mål som sendte regjerende mester England ut av VM i 1970.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer