Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tidenes beste fotballspillere

FourFourTwo kårer tidenes 100 beste spillere: Her er plassene 70-61

Dennis Bergkamp og Gordon Banks er blant de utvalgte.

TIDENES BESTE: FourFourTwo har laget en liste over tidenes 100 beste fotballspillere. Foto: FourFourTwo
TIDENES BESTE: FourFourTwo har laget en liste over tidenes 100 beste fotballspillere. Foto: FourFourTwo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(FourFourTwo): Vi liker en utfordring – så vær så god: Her får du de 100 beste spillerne som noen gang har spilt fotball – rangert fra 100 til 1.

Når en manager må velge mellom to klassespillere i samme posisjon, snakker vi om at han har et luksusproblem. Etter at vi i FourFourTwo har brukt en måned på å lage en liste med 100 spillere basert på ALLE som noen gang har spilt fotball – har vi innsett hvor tåpelig utsagnet er.

Å velge mellom x eller y blir nesten umulig når vi innser hvor mange gode fotballspillere det har vært fordelt på alle verdensdeler og tiår.

FourFourTwo kårer tidenes 100 beste spillere: Her er plassene 100-91

Det hadde vært enkelt å lage en ny liste med 100 fantastiske fotballspillere som ikke nådde på toppen av liste, men til sjuende og slutt måtte vi velge de spillerne vi følte var mest innflytelsesrike i sin periode, de vi husker best, de spillerne som blendet oss med talentet og det de gjorde på banen.

Kort og godt: De 100 beste fotballspillerne – noensinne.

Så måtte vi «bare» rangere dem.

Vi har full respekt for at du kanskje har et annet syn på lista. Sånn vil det alltid være i disse kåringene.

image: FourFourTwo kårer tidenes 100 beste spillere: Her er plassene 70-61

70. Paul Breitner

Var en viktig brikke med stor innflytelse både i Bayern München og Real Madrid, både som back og midtbanespiller.

Etter tre svært suksessfulle år i Bayern München (tre strake ligagull og en europacup), tok han turen til Madrid og vant to nye titler.

Breitner dro tilbake til Bayern i 1978, og fortsatte å ha suksess med det tyske laget. Er kjent som en «maverick» som snakket om påvirkningen Che Gueveras død hadde for han, om politikk og om interessen for raske biler.

Høydepunkt: Utliknet på straffespark da Vest-Tyskland snudde 0–1 til 2–1 i VM-finalen i 1974 mot Nederland.

image: FourFourTwo kårer tidenes 100 beste spillere: Her er plassene 70-61

69. Dennis Bergkamp.

Nederlenderen gjorde det desidert største inntrykket under perioden i Arsenal i Premier League. Bergkamp var med på den første bølgen av utenlandske spillere som ble hentet inn til ligaen.

Han viste umiddelbart en teft og en nyskapende stil som var fremmed i kulturen han kom inn i. Den tidligere Arsenal-spilleren hadde stjernestatus, var en iskald avslutter, hadde en vanvittig vinnermentalitet og raffinert teknikk, noe som gjorde at fansen omfavnet han.

Høydepunkt: Målene mot Newcastle (den lekne chippen) og mot Argentina i VM var bachelorgraden hans, men chippen som sendte Fredrik Ljungberg alene med Juventus-keeperen i CL-kampen på Highbury i 2001 rager også høyt.

image: FourFourTwo kårer tidenes 100 beste spillere: Her er plassene 70-61

68. Sandro Mazzola

Tilbrakte hele karrièren i Inter, og var nøkkelen i Helenio Herreras «Grande Inter», kjent for et tett forsvar og lynraske kontringer. Mazollas taktiske og tekniske finesser gjorde at han scoret en rekke mål og hanket inn mye sølvtøy på 60-tallet. Mazzola vant fire Serie A-titler, europacupen og EM med Italia.

Høydepunkt: - Jeg spilte mot faren din. Han burde vært stolt av deg etter dette, og jeg vil gi deg drakta min. Ordene tilhører Ferenc Puskas og ble overlevert til Mazzola etter at italieneren scoret to mål i Inters seier mot Real Madrid i 1964-67.

image: FourFourTwo kårer tidenes 100 beste spillere: Her er plassene 70-61

67. Florian Albert

Den elegante spissen, som alltid spilte med høy selvtillit og aldri var redd for å teste ut uortodokse løsninger på banen, fikk etter hvert kallenavnet keiseren.

Han spilte 16 år i Ferencvaros, men fikk internasjonal anerkjennelse på landslaget. Ungareren ble stemt fram som den beste unge spilleren under VM i 1962 og hadde plass på drømmelaget både under EM i 1964 og VM i 1966.

Han slo også Bobby Charlton i kampen om Ballon d'Or i 1967.

Høydepunkt: Ledet Ungarn til kvartfinale i VM både i 1962 og 1966, men 62-VM var hans gjennombrudd. Albert scoret fire mål i mesterskapet, 20 år gammel.

image: FourFourTwo kårer tidenes 100 beste spillere: Her er plassene 70-61

66. Teofilo Cubillas

Blir ansett som den beste spilleren fra Peru gjennom tidenes. Cubillas er den eneste ikke-tyske som har scoret fem mål eller mer i to VM. Han var velsignet med enestående overblikk og et knallhardt skuddbein, han var en frisparkspesialist som ofte brukte innsiden for å plassere ballen hardt. Etter å ha scoret for moro skyld i hans elskede Allianza Liam, fortsatte han karrièren i Porto og Fort Lauderdale med George Best.

Høydepunkt: Cubillas ledet Peru til deres andre Copa America-triumf i 1975, hvor de blant annet slo mektige Brasil i semifinalen.

image: FourFourTwo kårer tidenes 100 beste spillere: Her er plassene 70-61

65. Jimmy Johnstone

Jimmy Johnstone sleit lenge med å levere jevnt på fotballbanen. Det begynte han først med da Jock Stein tok over ansvaret for Celtic i 1965.

Stein følte umiddelbart at Johnstone var en individualist, men han beholdt troen på spilleren som var hjørnesteinen til suksessen Celtic hadde de neste ti åra.

Johnstone var en del av «Lisbon Lions» (Celtic-laget som slo Inter og ble det første britiske laget til å vinne europacupen), og ble hyllet av en fullsatt stadion under Aldredo Di Stefanos testimonial på grunn av hans lekne løp og spektakulære raid.

Høydepunkt: Før møtet mot Røde Stjerne i 1968 fikk Johnstone beskjed om at han slapp å reise med laget til returoppgjøret hvis han leverte en enestående kamp. Han svarte med to mål og to assist i 5–1 seieren.

image: FourFourTwo kårer tidenes 100 beste spillere: Her er plassene 70-61

64 Johan Neeskens

Den nederlandske midtbanespilleren jobbet utrettelig, var målfarlig, leverte målgivende pasninger og tettet hull i forsvaret.

Neeskens passet perfekt inn i totalfotballen Ajax og landslaget ville spille på den tida.

Han fikk kallenavnet den andre Johan, fordi han gjorde alt grovarbeidet mens maestroen Cruyff briljerte foran. Neesken dro etter Cruyff til Barcelona og New York Cosmos etter perioden i Ajax.

Høydepunkt: Huskes best for å ha scoret fra krittmerket etter to minutter under VM-finalen mot Vest-Tyskland i 1974. De holdt dessverre, for Nederland, ikke til seier.

image: FourFourTwo kårer tidenes 100 beste spillere: Her er plassene 70-61

63. Gordon Banks: Mannen bak det mest sette «høydepunkt-pakka» fra en keeper gjennom tidene spilte i Leicester og Stoke gjennom karrièren. Det var som keeper for det engelske landslaget at han sikret renommeet sitt. Banks vant VM med England i 1966 og gjorde det som kanskje er den beste redningen gjennom tidene på et Pele-forsøk fire år etter.

Høydepunkt: Den redningen. Å bli verdensmester sikret at han alltid vil bli husket, men redningen av Peles forsøk er det øyeblikket som skiller seg ut fra Banks karrière.

image: FourFourTwo kårer tidenes 100 beste spillere: Her er plassene 70-61

62. Dixie Dean

379 mål på 437 ligakamper gjør at Dean blir rangert høyt, høyt oppe på listene når man snakker om Englands beste spisser gjennom tidene.

Han var atletisk bygd, og Dean overlevde både en motorsykkelulykke og mistet en testikkel på veien til stjernehimmelen. Han scoret mål etter mål for Everton og England.

Høydepunkt: Scoret 60 mål da Everton cruiset til ligagull i 1927/28-sesongen.

image: FourFourTwo kårer tidenes 100 beste spillere: Her er plassene 70-61

61. Peter Schmeichel

Før moderne taktikk anbefalte keepere til å operere som en sweeper, var Schmeichel kongen av keepere - den som satt standarden for alle andre. Størrelsen, tilstedeværelsen på banen, aggresjonen og evnen til å styre forsvarsfireren er noe man kan trekke fram. Men mest av alt var han bare fryktelig vanskelig å score på. «Stjernefisk»-metoden ble berømt og var ansvarlig for utallige antall clean sheets. Schmeichel hylles også for den raske reaksjonsevnen, både som en skuddstopper og for å sette i gang spillet lynraskt og presist.

Høydepunkt: Til tross for at han hanket inn en rekke pokaler under Alex Fergusons ledelse i Manchester United, er det ingenting som slår EM-gullet han tok med Danmark i 1992.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!