Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tidenes beste fotballspillere

FourFourTwo kårer tidenes 100 beste spillere: Her er plassene 80-71

Thierry Henry og Cafu blant de utvalgte.

TIDENES BESTE: FourFourTwo har laget en liste over tidenes 100 beste fotballspillere. Foto: FourFourTwo
TIDENES BESTE: FourFourTwo har laget en liste over tidenes 100 beste fotballspillere. Foto: FourFourTwo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(FourFourTwo): Vi liker en utfordring – så vær så god: Her får du de 100 beste spillerne som noen gang har spilt fotball – rangert fra 100 til 1.

Når en manager må velge mellom to klassespillere i samme posisjon, snakker vi om at han har et luksusproblem. Etter at vi i FourFourTwo har brukt en måned på å lage en liste med 100 spillere basert på ALLE som noen gang har spilt fotball – har vi innsett hvor tåpelig utsagnet er.

Å velge mellom x eller y blir nesten umulig når vi innser hvor mange gode fotballspillere det har vært fordelt på alle verdensdeler og tiår.

FourFourTwo kårer tidenes 100 beste spillere: Her er plassene 100-91

Det hadde vært enkelt å lage en ny liste med 100 fantastiske fotballspillere som ikke nådde på toppen av liste, men til sjuende og slutt måtte vi velge de spillerne vi følte var mest innflytelsesrike i sin periode, de vi husker best, de spillerne som blendet oss med talentet og det de gjorde på banen.

Kort og godt: De 100 beste fotballspillerne – noensinne.

Så måtte vi «bare» rangere dem.

Vi har full respekt for at du kanskje har et annet syn på lista. Sånn vil det alltid være i disse kåringene.

image: FourFourTwo kårer tidenes 100 beste spillere: Her er plassene 80-71

80. Thierry Henry

Den franske spissen var ustoppelig i de fem årene han ledet Arsenal gjennom klubbens beste periode i den moderne fotballen.

Henry bøttet inn over 20 mål fem sesonger på rad, og fotballelskere vil aldri glemme hvordan han dro seg inn fra venstrekanten og styrte ballen inn i lengste hjørne – gang på gang.

Henry var like god med begge beina, avsluttet med råskap og finesse og manglet ikke noe på fart og arroganse. Er muligens den mest fryktede spissen i Premier League-epoken.

Høydepunkt: Var på toppen av karrièren i Arsenal, men the treble under Pep Guardiolas tidligere Barcelona-dager i 2009 føltes som en bekreftelse på hvilken klassespiller han var.

image: FourFourTwo kårer tidenes 100 beste spillere: Her er plassene 80-71

79. Gigi Riva

Italieneren, som har scoret mest mål i Italia gjennom tidene, hadde en kruttønne av en venstrefot som banket klubben til suksess.

Ble tvunget til å legge opp på grunn av skader 32 år gammel, men da hadde han scoret 207 mål for klubblaget Cagliari og 35 mål på 42 kamper for Italia.

Riva var nøkkelen som sikret seier for Italia i EM i 1968 og andreplass i VM to år etter.

Høydepunkt: Ledet Cagliari til deres første og eneste Scudetto i 1970.

image: FourFourTwo kårer tidenes 100 beste spillere: Her er plassene 80-71

78. Just Fontaine

Den tobeinte og alltid like elegante Fontaine scoret mål for moro skyld i tospann med Raymond Kopa. Fontaine opplevde nettsus 121 ganger på de seks årene han tilbrakte i Reims.

Franskmannen er kanskje mest kjent for de 13 målene han scoret i VM i 1958, noe som putter han på fjerdeplass på lista over spillere med flest mål i VM-historien.

Og han var med i ett VM.

Høydepunkt: Scoret fire mål i bronsefinalen mot Vest-Tyskland i 1958.

image: FourFourTwo kårer tidenes 100 beste spillere: Her er plassene 80-71

77. Frank Rijkaard

Det er få spillere som er enten gode nok eller heldige nok til å spille for ett storlag i løpet av karrièren. Rijkaard spilte for tre. Han var med på Johan Cruyffs storlag på starten av 80-tallet med blant annet Marco van Basten, Jan Mølby og Ronald Koeman, før han spilte for Arrigo Sacchis beryktede Milan-lag som vant to strake europacuper i 1989 -1990. Så dro han tilbake til Ajax, hvor han var den rutinerte lederen på et lag med unge og fremadstormende stjerner som vant europacupen i 1995.

Rijkaard var aggressiv, hadde kondisen til en maratonløper og tenkte alltid raskt under press. Rijkaard var en forgjenger til alle boks-til-boks midtbanespillerne som dukket opp mot slutten av 90-tallet.

Høydepunkt: Skled gjennom Benfica-forsvaret og satte iskaldt inn det eneste målet i europacupfinalen i 1990.

image: FourFourTwo kårer tidenes 100 beste spillere: Her er plassene 80-71

76. Denis Law

Det var ikke et mer spektakulært syn enn å se Law triumferende løpe med høyrehånda i været etter å ha banket inn et av de 237 målene han scoret på 404 kamper for Manchester United på 1960- og 70-tallet.

Law scoret det første målet i FA cupfinalen i 1963, vant to ligatitler med Matt Busbys mannskap og var skreddersydd inn i «den hellige treenighet» bestående av Law, George Best og Bobby Charlton.

Skader gjorde at han gikk glipp av europacup-triumfen i 1968, men Law var en del av laget på 70-tallet før han gikk til erkerival Manchester City.

Høydepunkt: Vant Ballon d'Or etter han ledet United til ligagull i 1965.

image: FourFourTwo kårer tidenes 100 beste spillere: Her er plassene 80-71

75. Cafu

Cafu er den eneste som har spilt i tre VM-finaler, og dessuten vant han to av dem i 1994 og 2002. Lagkameratene likte å si at han hadde en uendelig lungekapasitet, noe han viste med en enorm kondis og løpskapasitet. Gikk under kallenavnet «Pendolino» i Italia – oppkalt etter landets hurtigtog.

Cafu hadde seks suksessfulle år i Roma før han seinere var en del av Milan-laget som slo Liverpool i Champions League-finalen i 2007.

Høydepunkt: Feiringen etter VM-gullet var sikret i 2002. Cafu sto på toppen av podiet med pokalen hevet over hodet og skrek: Regina (kona), jeg elsker deg.

image: FourFourTwo kårer tidenes 100 beste spillere: Her er plassene 80-71

74. Josef Masopust

Den tsjekkiske spilleren er mest kjent for å utvise fair play bedre enn noen andre. Da Pele ble skadet under VM i 1962, men måtte fortsette på banen, nektet Masopust å takle ham. Den brasilianske superstjernen var sjokkert, men har alltid beundret kollegaen for måten han håndterte situasjonen på.

Eusebio har også sagt at han følte seg mindre verdt enn Masopust da de to møttes på banen.

Masopust var kjent som en allsidig midtbanespiller som både kunne «spille fiolin og ta oppvasken». Han var en kriger som strødde ballene elegant videre til lagkamerater. Tsjekkeren vant 8 ligagull med Dukla Prague.

Høydepunkt: Ledet Tsjekkoslovakia til VM-finalen i 1962. Ble belønnet med Ballon d'Or det samme året.

image: FourFourTwo kårer tidenes 100 beste spillere: Her er plassene 80-71

73. Omar Sivori

Juventus betalte ny overgangsrekord (91 000 pund) da de hentet den lynraske og spenstige argentineren fra River Plate på midten av 50-tallet.

Sammen med John Charles og Giampiero Boniparte (den magiske trioen) herjet Sivori da Juventus vant tre ligagull mellom 1957 og 1961. I 1961 ble han kåret til «European Footballer of the year».

Høydepunkt: Scoret seks mål da Juventus slo Inter 9–1 i juni 1961.

image: FourFourTwo kårer tidenes 100 beste spillere: Her er plassene 80-71

72. Jose Andrade

Liten, nett og atletisk. Uruguayaneren dominerte i sin rolle som defensiv midtbane under OL på slutten av 20-tallet og under VM i 1930. Det var ingen profesjonell liga i Uruguay på den tida, så Andrade jobbet som en gatemusikant og skopusser mens han spilte for Nacional og Penarol.

«Den svarte perla» ble for alvor kjent for verden etter at han kastet stein tilbake på Argentina-fansen før en kamp under OL i 1924, og fikk sin store revansj da han var en del av Uruguay-laget som slo nettopp Argentina i VM-finalen i 1930.

Høydepunkt: Ble den første svarte fotballspilleren som spilte under OL i 1924.

image: FourFourTwo kårer tidenes 100 beste spillere: Her er plassene 80-71

71 John Charles

I 1997 snøt «The Gentle Giant» Zinedine Zidane og Michel Platini for tittelen som Juventus beste utenlandske spiller gjennom tidene. Etter rekordovergangen fra Leeds i 1957 scoret Charles 108 mål på 155 kamper for den gamle dame. Waliseren raget 187 centimeter over bakken, men hadde likevel en leken touch og var en avslutter av rang. Danny Blancflower (lagkamerat fra Wales) sa at Charles var den spilleren med det beste instinktet han noensinne hadde sett.

Høydepunkt: Etter han ble flyttet fram fra midtbanen til spissplass i i løpet av 1952/53-sesongen – banket han inn 42 mål året etter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!