Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

FourFourTwo teller ned: De 55 største overgangssjokkene

Da overgangsnyheten tikket inn på direkten, måpte ekspertene. Her er plassene 40. til 31.

FRA WEST HAM TIL REAL MADRID: Panelet på programmet Soccer Saturday gikk gjennom pauseresultatene i Premier League da nyheten sprakk: Julien Faubert har blitt Real Madrid-spiller. Det fikk ekspertene til å måpe. Foto: AP Photo/Sang Tan/NTB Scanpix
FRA WEST HAM TIL REAL MADRID: Panelet på programmet Soccer Saturday gikk gjennom pauseresultatene i Premier League da nyheten sprakk: Julien Faubert har blitt Real Madrid-spiller. Det fikk ekspertene til å måpe. Foto: AP Photo/Sang Tan/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(FourFourTwo): Hvor mange av verdens mest sjokkerende overganger i fotballen husker du? Og hva var historien bak klubbskiftet? Vi har laget en liste over de aller største sjokkene.

Men først et par advarsler: Vi har forsøkt å lage en rettferdig liste med korrekte overgangsummer for hver periode. Noen overgangssummer er ikke offentliggjort, og vi har derfor gått for den summen som er omtalt mest (dersom det er omtalt i det hele tatt). Vi har deretter gjort det om til norske kroner.

Journalister som har skrevet den originale saken: Andy Murray, Harriet Drudge, Chris Flanagan, Gregor MacGregor, Joe Brewin, Jon Spurling, Marcus Alves, Greg Lea, Alex Hess og Seb Stafford-Bloor.

40. David Luiz (PSG til Chelsea i 2016)

Overgangssum: Rundt 340 millioner kroner

Etter å ha jaget Alessio Romagnoli og Kalidou Koulibaly i store deler av sommeren, Ble Chelsea-fansen overrasket over Antonio Contes valg om å hente David Luiz tilbake til Vest-London.

Dette var en spiller som ofte ble mobbet for sin bisarre forsvarsstil, og mange mente at Chelsea så bedre ut defensivt jo lenger unna brasilianeren var sin egen boks. Den store overgangen ble gjennomført på overgangsvinduets siste dag, en overgang som skrek «panikkjøp».

Men sålangt har Luiz-signeringen vært en åpenbaring. Han spiller i hjertet av Contes forsvarstreer og 29-åringen har fått mye skryt for å spille en stor rolle i at Chelsea har hentet seg tilbake i toppen av Premier League. Luiz har uttalt at han hadde et mål for øyet da han returnerte til Stamford Bridge: Å vinne ligatittelen. Og han er i ferd med å oppnå akkurat det.

39. Bebe (Vitoria til Manchester United i 2010)

Overgangssum: Rundt 75 millioner kroner

Spilleren som Alex Ferguson som kjent signerte uten at han så ham spille. Bebes karrière på Old Trafford startet etter en overgang på rundt 75 millioner kroner, bare 12 måneder etter at han ble tilbudt til klubber rundt om i Europa for 1,25 millioner kroner. Oppholdet ble avsluttet fire år og to ligakamper seinere som en av Premier League-historiens mest bisarre og uforklarlige overganger i moderne tid.

United kjøpte Bebe fra Vitoria i en tid da han bare hadde spilt seks oppkjøringskamper for den portugisiske klubben. Bebe hadde også knyttet seg til en ny fotballagent (Jorge Mendes) bare dager før United kjøpte ham. Før det hadde spissen kun spilt profesjonell fotball i én sesong i portugisisk tredjedivisjon, hvor han scoret fire mål på 26 kamper.

Ferguson hevdet at spissen ble anbefalt av hans assistent Carlos Queiroz (som også ble representert av Mendes, og som ifølge sportsdirektører i Vitoria fikk rundt 30 prosent av overgangssummen). Overgangen ble etterforsket av portugisisk politi i 2012, men ingen av partene ble tiltalt.

38. Mario Götze (Borussia Dortmund til Bayern München i 2013)

Overgangssum: Rundt 320 millioner kroner

Robert Lewandowski og Mats Hummels har begge byttet klubb fra Borussia Dortmund til Bayern München de siste årene, men Götzes overgang mellom klubbene var helt klart den mest betente.

Til tross for at han ble født i Bavaria (Memmingen), dro VM-vinneren til Dortmund som åtteåring og spilte seinere en stor rolle i at klubben vant to ligagull i henholdsvis 2011 og 2012.

I april 2013 kom bekreftelsen på at Götze var bundet til Bayern etter at klubben møtte overgangsklausulen i kontrakten hans. Dortmund-fansen tok ikke nyheten spesielt bra, mens den offensive midtbanespilleren sleit med å få fast plass på laget under Pep Guardiola. Nå er han tilbake i Dortmund.

37. Gianluigi Buffon (Parma til Juventus i 2001)

Overgangssum: rundt 320 millioner kroner

Mens mange av overgangene på denne lista handler om at en klubb rapper en spiller fra en stor rival, var denne overgangen noe begge klubbene tjente mye på. Parma sleit økonomisk, men kunne puste lettet ut da Juventus bladde opp hele 320 millioner kroner for keeperen for 16 år siden.

Juventus gjorde heller ingen dårlig avtale. Klubben signerte en 23-åring som seinere ble en av verdens aller beste mellom stengene.

Ni Serie A-titler (to ble trukket tilbake) og en Serie B-tittel i løpet av 15 sesonger har vist seg å være en solid tilbakebetaling, og han spilte også en stor rolle i å hjelpe Bianconeri til to Champions League-finaler.

36. Julien Faubert (West Ham til Real Madrid i 2009)

Overgangssum: Lån

Panelet på programmet Soccer Saturday gikk gjennom pauseresultatene i Premier League da nyheten sprakk: Julien Faubert har blitt Real Madrid-spiller.

Det var Jeff Stelling som annonserte nyheten som fikk kollegene til å måpe. «Hvem er agenten hans?» spurte kollega Paul Merson, før han fulgte opp med: «Han burde blitt æret av dronningen».

Det er vanskelig å ikke være uenig. Faubert hadde ikke akkurat vært i fyr og flamme siden overgangen til West Ham 18 måneder tidligere, og fikk bare spille 52 minutter på Santiago Bernabeu.

Han mest minneverdige opptreden kom da han tilsynelatende sovnet på innbytterbenken under en kamp mot Villarreal, selv om han seinere uttalte til FourFourTwo at han hadde «lukket øynene fordi han kjedet seg». En ærlig sak, det.

35. Ruud Gullit (Sampdoria til Chelsea i 1995)

Overgangssum: Gratis

Det var en gratis overgang i løs forstand: Gullits overgang fra Sampdoria var en indikasjon på Premier Leagues dype lommer og intensjoner om å bli lagt merke til i resten av verden. I 1995 så det ut til å være bred enighet i Serie A om at kroniske kneproblemer skapte problemer for Gullit, som tidligere hadde blitt kåret til verdens beste, og at han derfor ikke var verdt det økonomiske bryet.

Glenn Hoddle var ikke enig, og hentet Gullitt til Kings Road hvor han ble plassert på banen som sweeper. Han tilbrakte bare tre år i London med en begrenset spillerkarrière, men Gullits Chelsea-arv blir husket for det han bidro til: Han representerer begynnelsen på klubbens reise mot den moderne klubben Chelsea er i dag.

34. Ashley Cole (Arsenal til Chelsea i 2006)

Overgangssum: Rundt 50 millioner kroner (del av en byttehandel)

For å berolige eventuelle advokater som kan lese, la oss bare si at Chelsea beundret Ashley Cole mens han fortsatt var en Arsenal-spiller. Fotografier ble tatt, avis-baksider badet i skandaler, og i 2005 ble Cole bøtelagt av Premier League for å ha ulovlig kontakt med representanter fra Stamford Bridge.

I august 2006 ble en av de mest langvarige sagaene i engelsk overgangshistorie avsluttet: Cole dro til Chelsea for rundt 50 millioner kroner, samtidig som William Gallas dro andre veien.

Det var døden for fotballspilleren «Ashley Cole» og fødselen til «Cashley Cole», en personifisering av alt som var galt med den moderne fotballen.

33. Steve Daley (Wolves til Manchester City i 1979)

Overgangssum: Rundt 14 millioner kroner

Manchester City-manager Malcolm Allison hevdet at han hadde tilbudt rundt fire millioner kroner for Wolves' midtbanespiller Steve Daley i september 1979, bare for å oppdage at City-formann Peter Swales la på 10 millioner kroner ekstra, og «stjal ham» for 14 millioner kroner.

Daley klarte imidlertid aldri å leve opp til hypen. The Observer beskrev hans ankomst på Maine Road som «den siste rike passasjeren på Citys fantastiske tog».

Daley forlot klubben etter to år med et dårlig rykte da klubben sleit økonomisk. Nådestøtet kom mot Brighton da Daley ble utvist da det gjensto 15 minutter, og City seinere kastet bort ledelsen i kampen.

- Dommeren kom bort til meg etter kampen og sa at han syntes det var trist at jeg ble utvist. Han hadde sett motløsheten i ansiktet mitt. Han la til at det beste for meg ville være å spille fotball i Nord Amerika, og det var det jeg gjorde, sa Daley seinere til FourFourTwo.

32. Alan Smith (Leeds til Manchester United i 2004)

Overgangssum: Rundt 70 millioner norske kroner

Smith kunne knapt vært mer tydelig da han svarte «Manchester United» på spørsmål om hvilken klubb han aldri kunne tenke seg å spille for, under et intervju med Sky Sports.

På det tidspunktet levde Leeds-supporteren drømmen ved å representere hjemklubben i Premier League, men nedrykk og de økonomiske problemene som fulgte gjorde at han forlot Leeds til fordel for Manchester United i 2004.

- Jeg var ung og naiv (da jeg kom med den uttalelsen) og trodde aldri at a) Manchester United noen gang ville være interessert i meg, eler b) at Leeds ville selge meg. Se så dum jeg var, sa Smith i et intervju med FourFourTwo i 2015.

31. Esteban Cambiasso (Inter til Leicester i 2014)

Overgangssum: Gratis

Etter et tiår i Inter ønsket Cambiasso en ny utfordring, og det fikk han til de grader i Leicester. Det er en av de rareste og mest fascinerende overgangene i Premier League-historien. Mannen med 52 landskamper for Argentina som vant Champions League i 2012 med Inter, dro til manager Nigel Pearson og et nyopprykket lag i England.

- Jeg visste at klubben og treneren hadde planer for meg, sa 34-åringen, som hadde draktnummer 19 ventende på ham i håp om at han ville gå til Leicester.

- Førstevalget var Cambiasso, andrevalget var Cambiasso og da jeg fikk høre det ringte jeg min bror og agent og sa «vi drar dit», sier han.

I en liten periode angret han kanskje på det. Til tross for at han scoret i The Foxes' spennende 5-3-seier over Manchester United i september, gikk klubben på en forferdelig rekke kamper som endte med to seire på 25 ligakamper.

Men et skikkelig comeback med sju seire på de ni siste kampene sørget for en mirakuløs redning, og Cambiassos erfaring var med på å berge plassen. Leicester ønsket at han skulle bli værende en sesong til, men i stedet valgte han å dra tilbake til Champions League-spill med Olympiakos. Det skulle vise seg at Leicester klarte seg fint uten ham.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!