Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

FourFourTwo telller ned: De 55 største overgangssjokkene

Tottenham ønsket egentlig å signere Diego Maradona, men i stedet endte eieren opp med å underholde Jürgen Klinsmann over en cappuccino på yachten hans. Her er plassene 30. til 21.

TIL PREMIER LEAGUE I 1994: Det var ikke mange som så for seg at stjernespiller Jürgen Klinsmann ville ta turen til England og Tottenham. Foto: AP Photo/Tom Hevezi/NTB Scanpix
TIL PREMIER LEAGUE I 1994: Det var ikke mange som så for seg at stjernespiller Jürgen Klinsmann ville ta turen til England og Tottenham. Foto: AP Photo/Tom Hevezi/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(FourFourTwo): Hvor mange av verdens mest sjokkerende overganger i fotballen husker du? Og hva var historien bak klubbskiftet? Vi har laget en liste over de aller største sjokkene.

Men først et par advarsler: Vi har forsøkt å lage en rettferdig liste med korrekte overgangsummer for hver periode. Noen overgangssummer er ikke offentliggjort, og vi har derfor gått for summen som er omtalt mest (dersom det er omtalt i det hele tatt). Vi har deretter gjort det om til norske kroner.

Journalister som har skrevet den originale saken: Andy Murray, Harriet Drudge, Chris Flanagan, Gregor MacGregor, Joe Brewin, Jon Spurling, Marcus Alves, Greg Lea, Alex Hess og Seb Stafford-Bloor.

30. Gabriel Batistuta (River Plate til Boca Juniors i 1990)

Overgangssum: Gratis

I kvalifiseringen til 2002-VM slo Argentina Uruguay 2-1 i Buenos Aires. Gabriel Batistuta feiret resulatet med å løpe i retning Daniel Passarella for å fortelle sin landsmann og trenerrival at: «Dette er for deg».

Det var en hevn som lå bak. En hevn han hadde ventet på helt siden Passarella kastet ham ut av stallen til River Plate i 1990, fordi han følte at spissen trengte et lag som spilte for ham (og han likte ikke at Batistuta lot håret gro).

Til gjengjeld sjokkerte «Batigol» med å dra fra River Plate til rivalen Boca Juniors, hvor han ble et idol. Passarella har aldri tilgitt seg selv for at han lot Batistuta dra.

29. Jürgen Klinsmann (Monaco til Tottenham i 1994)

Overgangssum: Rundt 20 millioner kroner

Det var en overgang som skjedde etter en serie med usannsynlige hendelser: Tottenham ønsket i utgangspunktet å signere Diego Maradona, men i stedet endte Alan Sugar opp med å underholde Jürgen Klinsmann over en cappuccino på yachten hans, og tyskeren ble enig om å forlate Monaco til fordel for et land hvor han var en naturlig fiende.

Dette var i 1994 og Klinsmann var ikke bare en verdensklasse-spiss, men også helt på kant med den engelske fotballkulturen.

Han dro ikke til et lag som dagens Tottenham i et moderne Premier League, men til en middelhavsfarer i en robust og underutviklet turnering, i et land hvor noen få syntes det var morsomt å bruke gassmasker på tribunen.

For Tottenham virket det for godt til å være sant, og det var det. Én fattig sesong, en signert trøye og en vantro pressekonferanse seinere, hadde Klinsmann forlatt England til fordel for Bayern München. Men det var ikke et endelig farvel, for Klinsmann returnerte på lån i 1997/98-sesongen.

28. Enrique Borja (Pumas til America i 1969)

Overgangssum: Ukjent sum

Borja var 23 år gammel, hadde scoret 69 mål for Puma og vurderte ikke en overgang da han ble fortalt av styret at han hadde blitt solgt til klubbens største rivaler America i 1969.

Han var så misfornøyd med at han ikke hadde blitt informert om forhandlingene at han truet med å legge opp. Konflikten var så betent at selv den mexicanske presidenten Guillermo Diaz Ordaz måtte gripe inn (selv om han innrømmet at han ikke hadde noen makt til å oppheve avtalen).

Ordaz lovet å innføre en lov som gjorde at fotballspillere kunne tjene på fremtidige overganger. Borja endte opp med å dra til America, hvor han ble en legende. Synd for Pumas.

27. Diego Maradona (Barcelona til Napoli i 1984)

Overgangssum: Rundt 80 millioner kroner

Festing, dårlig disiplin og skader gjorde at Maradona ble overflødig i Barcelona. Det var argentineres overgang til Napoli i 1984 som gjorde at en legende ble født.

Han blendet forsvarsspillere med sin fantastiske ballbehandling og hjalp klubben, som hadde gått som en jojo mellom de to øverste divisjonene i Italia, til å vinne to ligatitler. Det er fortsatt de eneste titlene Napoli har vunnet.

Maradonas selvsikkerhet gjenspeilte byens innbyggere, som kunne relatere til gutten som ble født i en argentinsk hytte, og tok ham til seg som en av sine egne. Det varte ikke, selvfølgelig, for Napoli var også byen hvor Maradonas narkotikabruk eskalerte. Han var far til et uekte barn og klarte aldri å bryte båndet til den napolitanske mafiaen Camorra. Likevel vil ingen i Napoli bruke drakt nummer ti igjen.

26. Alex Teixeira (Shakhtar Donetsk til Jiangsu Suning i 2016)

Overgangssum: Rundt 420 millioner kroner

La det aldri bli sagt at ikke Teixeira er en gründer-type. I en alder av 19 år dro den offensive midtbanespillere fra Vasco da Gama og hjembyen Rio de Janerio til kaldere omgivelser i Ukraina for å spille for milliardær-finansierte Shakhtar Donetsk (klubben hadde hele 13 brasilianere i stallen på den tiden).

Sju år og fem ligatitler seinere var playmakeren sterkt ønsket av Liverpool, som var overbevist om at et bud på 250 millioner kroner ville friste Shakhtar til å selge. Likevel gikk det bare noen dager før spilleren i stedet satt på flyet til Kina, for Jiangsu Suning hadde lagt hele 420 millioner kroner på bordet, et kinesisk rekordbud som blåste Liverpool av veien. Teixeiras nye sjef ble Dan Petrescu, ikke Jürgen Klopp.

25. Gianluigi Lentini (Torino til AC Milan i 1992)

Overgangssum: Rundt 92 millioner kroner

Han startet karrieren i Torino, og Gianluigi Lentini ble raskt et stjerneskudd da hans blendende vingspill hjalp klubben til UEFA-cup-finalen i 1992.

Selv om Silvio Berlusconis Milan støvsugde landet for de største talentene på den tiden, var det fortsatt et sjokk da de knuste verdensrekorden ved å betale rundt 92 millioner kroner for Lentini tilbake i 1992.

En offisiell uttalelse fra Vatikanet beskrev overgangen som «en krenkelse mot verdig arbeid», men bare et år seinere førte en nesten-fatal bilulykke (han krasjet i en hastighet på 200 kilometer i timen) for at karrièren til den venstrebeinte stjerna måtte legge opp. Han var plaget av hukommelsestap og tåkesyn og ble aldri den samme igjen. Han spilte i flere lavere divisjoner før han til slutt la opp i 1992.

24. Carlos Tevez (Boca Junios til Shanghai Shenhua i 2017)

Overgangssum: Rundt 716 millioner kroner

Tevez har aldri vært redd for å gjøre et kontroversielt klubbskifte. Angriperen har hele tre plasser på denne lista over sjokkerende overganger, og det er hans siste overgang til kinesisk fotball som omtales her.

Selv om alle detaljene fortsatt ikke er bekreftet, har det blitt rapportert at den tidligere Boca Juniors-spissen nå er den best betalte fotballspilleren i verden, med en tåredryppende ukelønn på mer enn seks millioner kroner (!).

Overgangssummen skal være på rundt 716 millioner kroner, noe som gjør Tevez til den sjette dyreste spilleren gjennom tidene - det i en alder av 32 år. Det skjer like etter det som etter planen skulle bli en hjemkomst til sin første klubb Boca. Er det fortsatt tid igjen til en ny overgang som skaper overskrifter?

23. Carlos Tevez (West Ham til Manchester City i 2009)

Overgangssum: Rundt 255 millioner kroner

«Noen ganger har du en bråkete nabo. Du kan ikke gjøre noe med det. De vil alltid bråke. Du må bare gå videre med livet, sette på tv-en og skru opp lyden litt mer».

Sir Alex Ferguson hadde selvfølgelig naborival Manchester City i tankene, klubben som feiret at de hadde signert Tevez to år etter at han spilte for rivalen, med en gedigen plakat med argentineren og ordene: «Velkommen til Manchester.»

Det var et frekt stunt, men Tevez var mer enn bare et verktøy til å erte United. Han scoret i snitt annenhver kamp i løpet av sine fire sesonger på Etihad, og vant tittelen på bekostning av gamleklubben i 2012.

22. Pelé (Uten klubb til NewYork Cosmos i 1975)

Overgangssum: Gratis

«Den nordamerikanske fotballigaen var så godt som død. Vi bestemte at det var to ting som måtte skje for å få en forandring. Det ene var VM, det andre var Pelé. Han var den eneste spilleren noen i dette landet hadde hørt om.»

Disse ordene fra New York Cosmos-president Clive Toye kunne vært nok til å framprovosere latter i en kirke, men fem år etterpå skjedde det utenkelige - Pelé ble den høyest betalte fotballspilleren i verden med en kontrakt verdt rundt 20 millioner kroner.

Det er en historie som viser hvilken kraft kjendistatus har, for i løpet av to år var Giorgio Chinaglia, Carlos Alberto og Franz Beckenbauer lagkameratene hans i byen som aldri sover, og verden hadde våknet til det amerikanske spillet med sitt «Galactico»-prosjekt.

I et land som var likegyldig til sporten var det plutselig ti millioner mennesker som slo på tv for å se Pelés debut. Overgangen ble et fotballmessig «big bang» for USA, som avholdt 1994-VM, startet opp MLS og sakte men sikkert integrerte sporten til å bli mainstream i landet.

21. David Beckham (Real Madrid til LA Galaxy i 2007)

Overgangssum: Gratis

MLS har etter hvert blitt en populær destinasjon for europeiske stjerner som er over toppen, men det kom som et sjokk da Beckham annonserte at han ville dra til LA Galaxy sommeren 2007 - lenge før det var vanlig for fotballspillere.

Real Madrid-manager Fabio Capello uttalte først at Beckham aldri ville representere los Blancos igjen, før han skiftet mening og lot Beckham komme tilbake i varmen noe uker etterpå.

Den tidligere Manchester United-vingen fikk totalt 113 kamper i løpet av sine fem sesonger som Galaxy-spiller. Han tilbrakte også tid på lån i AC Milan da den amerikanske ligaen hadde pause, før han avsluttet karrièren i PSG.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!