ALLE FÅR TRE ÅR: UEFA-president Michel Platini har som mål å få skikk på økonomien i alle europeiske klubber. Foto: SCANPIX/EPA/GUILLAUME HORCAJUELO
ALLE FÅR TRE ÅR: UEFA-president Michel Platini har som mål å få skikk på økonomien i alle europeiske klubber. Foto: SCANPIX/EPA/GUILLAUME HORCAJUELOVis mer

Fra 2012 kan kjøpeklubbene kastes ut av CL

Uefa vedtok reformen Abramovitsj og co foreslo.

|||

UEFA-president Michel Platinis plan for å tvinge fotballklubber til å sette tæring etter næring ble tirsdag vedtatt av styret.

«Økonomisk fair play» er navnet på de nye reglene som skal innføres fra sesongen 2012-13. De innebærer blant annet at klubber som vil delta i europacupene ikke får bruke mer penger enn de tjener.

Reglene betyr også slutt på å støtte seg til «rike onkler» som dekker klubbenes underskudd med stadige pengeinnsprøytinger.

- Vi vil verken skade eller drepe klubbene, tvert om. Å sette tæring etter næring er basis for all regnskapsførsel, men det har ikke vært slik i fotballen, sa Platini etter styremøtet i Nyon.

Han sa at klubbene selv hadde bedt om økonomiske reformer. Ifølge UEFAs assisterende generalsekretær Gianni Infantino går mer enn 50 prosent av alle proffklubber med underskudd.

Belgias tidligere statsminister Jean-Luc Dehaene ble utpekt til leder for det nye Klubbøkonomi-kontrollpanelet, som skal håndheve de nye reglene.

- Klubbeierne har bedt om regler, for de kan ikke innføre slike regler selv. Mange er lei av å spa penger inn i klubbene. Det gjør det også vanskeligere for dem å selge klubbene, sier Platini.

Lag som ikke overholder reglene kan bli nektet deltakelse i europacupene. Brudd på UEFA-reglene vil imidlertid ikke få konsekvenser for deltakelse i nasjonalt seriespill.

Platini sier at reglene inneholder punkter som vil gjøre det attraktivt å investere i spillerutvikling og anlegg.

(NTB)