Fra bank til benk for landslagsgutta

Utenlandsproffene sliter med spilletid.

NEDTUR: De norske landslagsspillerne deppet etter EM-kvalifiseringskampen mot Italia forrige uke. For de fleste av dem, blant andre Håvard Nordtveit (t.v.), ble det en ny nedtur med benketilværelse tilbake i sin utenlandske klubb. Per SIljan Skjelbred (midten) og Stefan Johansen (t.h.) var to av bare tre av Høgmos utvalgte som fikk starte for klubblagene sine i utlandet. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
NEDTUR: De norske landslagsspillerne deppet etter EM-kvalifiseringskampen mot Italia forrige uke. For de fleste av dem, blant andre Håvard Nordtveit (t.v.), ble det en ny nedtur med benketilværelse tilbake i sin utenlandske klubb. Per SIljan Skjelbred (midten) og Stefan Johansen (t.h.) var to av bare tre av Høgmos utvalgte som fikk starte for klubblagene sine i utlandet. Foto: Terje Pedersen / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet:) Da landslagsspillerne forlot Oslo onsdag, var det etter å ha skapt to sjanser på 180 minutter mot England og Italia. Kritikken haglet fra alle kanter, og på flere språk, og det har ikke bare vært trøst å få fra klubbtrenerne i helga heller:

For de fleste av Per-Mathias Høgmos utenlandsproffer ble bank avløst av benk.

Kort oppsummert: Bare fem av fjorten utenlandsproffer i den siste landslagstroppen spilte fra start i sin første seriekamp etter nederlaget på Ullevaal.

Nielsen scoret - Det er dessverre et godt bilde og en korrekt målestokk på hvor norsk landslagsfotball står i øyeblikket. Én ting er å havne på benken innimellom i Bundesliga, som er blant de beste ligaene i Europa - det er ikke så ille. Men mange av disse er benkeslitere i mindre gode ligaer, sier fotballekspert i Max, Kenneth Fredheim, til Dagbladet. 

Åtte av Høgmos elleve utvalgte som startet EM-kvalifiseringen mot Italia spiller for en klubb utenfor Norges grenser. Bare tre av disse var å finne i startoppstillingene til sine respektive klubblag: 

Stefan Johansen spilte hele kampen da Celtic slo Aberdeen, Per Ciljan Skjelbred spilte de første 52 minuttene for Hertha Berlin, mens Håvard Nielsen kunne notere seg for både 90 minutter og ei scoring for Eintracht Braunschweig. 

Mats Møller Dæhli og Håvard Nordtveit har vært så godt som fast inventar blant sine manageres elleve utvalgte, men måtte finne seg i å sitte på benken denne helga. Cardiff-Dæhli og Gladbach-Nordtveit kjente begge på tresmaken i rumpa i samfulle 90 minutter. 

Det samme gjaldt for de resterende tre utenlandsproffene i Høgmos startellever: Omar Elabdellaoui (Olympiakos), Ruben Yttergård Jenssen (Kaiserslautern) og Joshua King (Blackburn).

- Alarmen bør gå Tarik Elyounoussi var den første spilleren som ble byttet inn på Ullevaal forrige uke, da han erstattet Håvard Nielsen. Lørdag måtte han også ta rollen som innbytter for Hoffenheim, men kom inn etter pause. Den andre norske innbytteren som til daglig jobber i utlandet, Alexander Tettey, spilte derimot hele kampen i Norwich' snuoperasjon mot Cardiff, og noterte seg sågar for en målgivende pasning. 

Heller ikke blant de ubenyttede reservene hadde våre norske utenlandsproffer en spesielt aktiv helg.

Rune Almenning Jarstein startet den siste kampen før landslagssamlinga for Hertha Berlin, men var benket av Høgmo, og deretter tilbake på benken i Tyskland etter samling. Ola Kamara fikk ikke spille for Austria Wien, mens Anders Konradsen spilte de siste fem for Rennes i 1-1-kampen mot PSG. Fredrik Semb Berge startet for Brøndby i den danske Superligaen. 

EKSPERT: Kenneth Fredheim mener det gir et korrekt bilde på norsk fotball at bare fem av fjorten utenlandsproffer i den norske landslagstroppen spilte fra start for sine klubblag i helga. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
EKSPERT: Kenneth Fredheim mener det gir et korrekt bilde på norsk fotball at bare fem av fjorten utenlandsproffer i den norske landslagstroppen spilte fra start for sine klubblag i helga. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

Kenneth Fredheim understreker at det ikke umiddelbart bør bety at man skal bytte klubb og liga om man er ute i kulden en periode. Tålmodighet er selvsagt en dyd. Men det bør aldri bli en varig trend, mener han. 

- Sitter man på benken, så skal man slite med å komme med på landslaget. Da bør det etter hvert gå noen alarmklokker, selv om det selvsagt kommer an på alder, hvor man er i utviklinga og hvor lenge man har vært i den aktuelle klubben, sier Fredheim.