Fra Celtics-hat til Bostons store helt

Paul Pierce ledet Celtics til etterlengtet NBA-tittel.

(Dagbladet.no) Boston Celtics - Los Angeles Lakers 131-92. 4-2 i kamper.

Så har de gjort det igjen, de grønne og hvite. I natt løftet det tradisjonsrike laget igjen NBA-trofeet, for første gang siden 1986. Det er 22 år siden de sist gikk til topps, gjett om det har vært etterlengtet i basketbyen.

Boston ledet 3-1 i kamper (best av sju) før Los Angeles slo tilbake natt til mandag. Kunne LA-gutta klare det umulige? Nei, det er en grunn til at et lag aldri har klart å vinne etter å ha havnet bakpå 1-3. Det er rett og slett forferdelig vanskelig.

Derfor kunne Celtics løfte pokalen for 17. gang i natt - det er selvfølgelig flest triumfer i NBA-historien. Og hva passet vel bedre enn å hente trofeet hjem igjen etter å ha banket rivalene Lakers i finalen.

Aldri spennende

Nattas kamp ble aldri spennende, slik de andre har vært. I de fire første kampene var det ti poeng eller færre som skilte lagene. I den avgjørende finalen feide Celtics all tvil til side og vant med 39 poeng.

Det er en enorm maktdemonstrasjon - og tidenes største seier i en avgjørende finalekamp.

«Beat L.A.» og «Seven-teen» runget mellom veggene i TD Banknorth Garden da Celtics vasket parketten med Lakers.

Fra Celtics-hat til Bostons store helt

Og det var de tre største stjernene som dro lasset. Kevin Garnett scoret 26 poeng og plukket 14 returer. Ray Allen noterte 26 poeng og Paul Pierce (finalens MVP) sto for 17 poeng og 10 assists.

Sistnevnte vokste opp i Los Angeles, og da han var ung var det Lakers som var drømmen. Og Celtics, det var hatklubb nummer én. Nå forteller han at å vinne med de grønne er som en drøm som kommer i oppfyllelse.

- Dette er helt uvirkelig, spesielt med tanke på hvor vi var for ett år siden, sa Pierce over høyttaleranlegget i hallen etter kampslutt.

I fjor endte Celtics nest sist. De har gjort litt av en snuoperasjon i Boston.

- Jeg er så glad for at treneren, eierne og lagkameratene har stått ved meg gjennom de tunge tidene. Jeg vet at vi ikke har mange gode år, men dere har ikke sviktet og nå tar vi mesterskapet hjem til dere.

Selv om Paul Pierce egentlig er Los Angeles-gutt, har han nå vært i Celtics i ti år. 30-åringen har kommet seg gjennom flere skader, og i 2000 ble han knivstukket 11 ganger i ansiktet. Nå er alle nedturene glemt.

Klassisk oppgjør

Det laget som er nærmest Celtics når det gjelder størrelse på premiesamlingen, er nettopp Lakers. De gule og lilla har spilt 29 NBA-finaler og har 14 titler (fem som Minneapolis Lakers). Celtics og Lakers har møtt hverandre 11 ganger i NBA-finalen og de har stukket av med trofeet 31 av de 62 gangene det har blitt delt ut.

VENTETIDA ER OVER: Ray Allen og Eddie House ga Boston de byen har ventet på i 22 år - NBA-tittelen. Foto: EPA
VENTETIDA ER OVER: Ray Allen og Eddie House ga Boston de byen har ventet på i 22 år - NBA-tittelen. Foto: EPA Vis mer

Etter mange år som sovende storoppgjør fikk publikum endelig se klassikeren i live igjen denne sesongen. Det tilhører nemlig sjeldenhetene i nyere tid at de to gigantene har møtt hverandre så seint på sesongen.

Rivaliseringen mellom de to lagene ble mindre etter at Magic Johnson og Larry Bird la opp på midten av 90-tallet, men denne sesongen - siden begge lagene endelig har kjempet i toppen samtidig igjen - har det blusset opp igjen.

Årsaken til den spesielle rammen rundt disse oppgjørene er alle de klassiske finalene på 1960-tallet. De to klubbene møtte hverandre seks ganger på åtte år - og Celtics vant hver gang.

De to klubbene var ikke like overlegne på 70-tallet, men så møttes de stadig til finaledueller igjen på 80-tallet. Det er også mange andre faktorer som har gjort disse møtene spesielle. Det er øst mot vest og på mange måter har det også vært arbeiderbyen mot Hollywood-glamouren. I en periode på 80-tallet var også møtene litt spesielle da Celtics-laget stort sett besto av hvite spillere, mens Lakers hadde flest svarte.

Tungt nedtur

Det er som nevnt en stolt og stor klubb som igjen har inntatt verdens største baskettrone.

Celtics var dominerende eller spilte en stor rolle i sluttspillet fra slutten av 50-tallet til midten av 80-åra. Våren 1986 vant klubben sin 16. tittel og Larry Bird ble stemt fram som MVP for tredje år på rad. Det var ingenting som tydet på at suksessen skulle ende.

Men den sommeren skjedde noe som mange mener ble starten på nedturen og var årsaken til at klubben brukte så lang tid på å reise seg. Celtics sikret seg lovende Len Bias (22), men han døde bare to dager etter at han ble klar for klubben. Bias tok en kokainoverdose på en fest, og ifølge mange fans ble klubben aldri den samme igjen - og flere tragedier og ulykkssalige hendelser fulgte i åra etter.

De klarte seg likevel bra i grunnserien i 1986/87-sesongen, og vant Eastern Conference. Men fram til 2007 var de bare fire ganger i sluttspillet.

Denne sesongen har de virkelig slått tilbake - og festen i Boston kommer til å vare lenge.

FUKTIG NATT: Paul Pierce tømmer sportsdrikken over trener Doc Rivers.
KYSSER PARKETTEN: Kevin Garnett kysser Celtics-logoen i TD Banknorth Garden.
ELEKTRISK STEMNING: Publikum tok helt av i Boston, da Celtics endelig vant NBA-tittelen igjen.
FEST I BOSTON: Celtics-gutta - med Paul Pierce i spissen - kommer nok til å feire triumfen lenge.
MEST VERDIFULLE SPILLER: Paul Pierce ble kåret til finalens mest verdifulle spiller.
LA-GUTT: Paul Pierce vokste opp i Los Angeles. Nå var han med på å banke sin gamle favorittklubb i NBA-finalen.