BUET PÅ AV SINE EGNE: Barcelona-fansen buet mot Philippe Coutinho nylig. Foto: Albert Gea/Reuters/NTB Scanpix
BUET PÅ AV SINE EGNE: Barcelona-fansen buet mot Philippe Coutinho nylig. Foto: Albert Gea/Reuters/NTB ScanpixVis mer

Fra drøm til mareritt: «Coutinho har nådd bunnen»

Philippe Coutinho (26) var spilleren som skulle få Barcelona-fansen til å glemme Neymar. I stedet blir han buet ut av sine egne etter flere svake kamper.

Bayern München - Liverpool og Barcelona - Lyon 21.00.

Datoen er 8. januar 2018. Brasilianske Philippe Coutinho signerer kontrakten som gjør at overgangen til Barcelona formelt er i boks. Katalanerne får sin drømmespiller for rundt 1,5 milliarder kroner - spilleren selv får overgangen han har drømt om.

Tanken var at Coutinho skulle få klubben og fansen til å fylle tomrommet som oppsto da superstjerna Neymar dro til PSG.

Spol 14 måneder fram i tid, og det som startet som et lidenskapelig kjærlighetsforhold er allerede i ferd med å visne og dø ut. Coutinho har til tider vært en skygge av den spilleren som blendet publikum i engelsk fotball, med lekre vendinger, tekniske detaljer og vakre scoringer fra distanse.

Det toppet seg i helga da Barcelona-publikumet begynte å pipe på Coutinho da Barcelona slo Rayo Vallecano på Camp Nou.

Tålmodigheten er i ferd med å ta slutt.

Måltørke

Nedturen i Barcelona startet for alvor da Coutinho ble skadet mot gamleklubben Inter. Da han kom tilbake fra skade, ble han henvist til benken i flere kamper. Ousmane Dembélé hadde tatt over plassen hans. Sergio Busquets uttalte samtidig at lagkameraten manglet «selvtillit og rytme».

«Coutinho har nådd bunnen i Barcelona», skrev Marca blant annet i januar.

26-åringen har ikke funnet veien til nettmaskene i La Liga på fire og en halv måned. Han står med fattige fire scoringer i ligaen denne sesongen, det samme antallet som midtstopper Gerard Pique. Lagkameraten tar likevel Coutinho i forsvar.

- Philippe har en god sesong. Han kostet selvfølgelig veldig mye penger, så det betyr at det er større forventninger til at han skal levere, sier Pique.

- Det er hva det er. Vi må akseptere fansens reaksjon fordi de støtter oss, men fra innsida må vi støtte ham, sier midtstopperen om pipingen mot Coutinho fra egne fans.

Ifølge Marca er det ingen Barcelona-spillere som sløser like mye med sjansene som Coutinho. Fire av 34 skudd har gått i mål, noe som gir scoring hvert 8,5. skudd. Det er tydelig at playmakeren mangler selvtillit foran mål.

«Vi må akseptere fansens reaksjon.» Gerard Pique

De siste ukene skal det også ha blitt stilt spørsmål ved holdningen hans, og ikke overraskende har engelske medier spekulert i en retur til engelsk fotball for brasilianeren. Ikke en retur til Liverpool, men en reise til Manchester United.

Coutinho virker fortsatt å ha tillit hos manager Ernesto Valverde, og har startet i sju av de ni siste ligakampene, men det kan virke som han sliter med å tilpasse seg Barcelonas spillestil og den spanske ligaen.

Brasilianeren ser ikke ut til å samarbeide like bra med angrepsspillere som Lionel Messi og Luis Suárez, som han gjorde med Roberto Firmino og Sadio Mané i Liverpool.

Han har glimtvis vært god for katalanerne, men det holder ikke i en klubb hvor de største stjernene har en tendens til å levere varene uke inn og uke ut - iallfall ikke for fansen.

whoscoreds liste over spillerbørsen til spillerne i La Liga er Coutinho nummer 56 med et snitt på 6.97. Lionel Messi troner til sammenlikning øverst med et snitt på 8.55.

Savnes ikke

Liverpool-manager Jürgen Klopp skal etter rapportene har vært svært overrasket over at Barcelona var villige til å betale så mye penger for Coutinho, og det var til slutt et tilbud Liverpool ikke kunne takke nei til.

Samtidig er Coutinho en spillertype den engelske klubben kunne trenge i sesongavslutningen. Liverpool har ved flere anledninger slitt mot etablert forsvar, og mangelen på en teknisk «boksåpner» har vært tydelig.

Coutinho hadde også en annen egenskap som han ofte viste fram i den røde trøya - en skuddfot som sørget for scoringer fra distanse. Det har vært en mangelvare i Liverpool etter at 26-åringen dro, og Klopp fikk i går spørsmål om det er noe han savner.

- Hvor mange mål har vi scoret? 68 eller noe slik? Hvis du ikke har noen problemer, skaper du dem selv. Det høres litt slik ut for å være ærlig. Hvis du klager på noe du ikke har, kan du ikke være en glad person, sier Klopp etter å ha tenkt seg litt om og sukket åpenlyst over spørsmålet.

- Jeg tenker ikke så mye på det. Det er ikke slik at jeg sier til guttene at de ikke skal skyte fra utenfor 16-meteren, men Philippe Coutinho er ikke her lenger. Han var sannsynligvis ansvarlig for 60 prosent av skuddene fra utenfor 16-meteren, sier Klopp og fortsetter:

- Jeg kan huske to mål fra utenfor 16-meteren på Ox (Alex Oxlade Chamberlain, journ.anm.) da han spilte for oss, jeg tror begge var mot Manchester City. Så det er slik det er, det er ikke noe problem. Vi diskuterer ikke før kampen hvor vi ønsker at målene skal komme fra, vi vil score fra alle posisjoner. Det er slik det er, men vi savner det ikke. Vi scorer mange mål. Det bryr meg ikke hvor vi scorer fra, sier Klopp.

Selv om Liverpool-fansen raskt glemte Coutinho da Mohamed Salah tok klubben med storm, var det alt annet enn et vakkert brudd mellom partene. Liverpool ville i utgangspunktet ikke slippe sin juvel, men ga etter da Coutinho ga klar beskjed om at han ønsket å få oppfylt drømmen i Barcelona.

Det spørs derfor om han er velkommen tilbake til Anfield, dersom Barcelona skulle være villige til å selge.

Det som startet som en drøm for Coutinho, er i ferd med å bli et mareritt. Tiden vil vise om han våkner i tide for å redde Barcelona-karrieren.