Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fra EM-sølv til legebesøk

Eskil Ervik vant sølv, tross sykdom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAMAR (Dagbladet.no): Eskil Ervik gjorde et ærlig forsøk på å snyte italienske Enrico Fabris for EM-konfekten på 10 000-meteren i kveld. Men milløpet ble minst tre runder for langt for det norske gullhåpet.

Dermed ble det sølv til Ervik, som fikk selskap på seierspallen av Håvard Bøkko på 3. plass.

- Sånn som helga har utviklet seg er jeg fornøyd. Jeg har ikke følt meg helt i toppslag, sier Ervik.

I morgen skal Ervik til legen, for å sjekke ut en sykdom.

- Det var ikke det som gjorde at jeg ikke vant i helga, sier Ervik.

Vil vinne

- Vi har hatt en veldig god helg, sier trener Peter Mueller, før han legger til:

- Men det er nummer én som er den viktigste plassen i skøyter.

Nummer én, Enrico Fabris, var trygg på seieren - etter noen runder på 10 000-meteren.

- Jeg skjønte jeg kom til å vinne etter 1500-meteren, men du kan jo aldri være helt sikker. Etter fem runder på 10 000 var jeg derimot sikker på at jeg kom til å bli europamester.

Som Mueller er Ervik veldig fornøyd med den norske laginnsatsen.

- To norske på pallen er kjempebra for norsk skøytesport. Gud vet når det sist skjedde, sier han.

Sist gang var i 1981 - for 25 år siden. Da vant Amund Sjøbrend, og Kai Arne Stenshjemmet kom på 3. plass.

Ervik gikk i par med nederlandske Sven Kramer, og de to vekslet om å lede løpet. Helt til det gjensto 1200 meter. Da takket Kramer for seg, og parkerte en stiv Ervik i svingen. Ervik kom i mål til en godkjent fjerdeplass, men det skulle ikke holde mot den formsterke italieneren.Fabris hadde 22,54 sekunder tilgode på Ervik før den avgjørende mila, og var aldri i nærheten av å gi bort forspranget. I mål var han ni sekunder etter Ervik, og kunne løfte armene i været som europamester.

Bøkko imponerte

Unggutten Håvard Bøkko gjorde det han lovet før den avsluttende mila i Vikingskipet, han skulle holde medaljejagende konkurrenter bak seg. Vanligvis gås det ikke tre distanser på en dag i et mesterskap, men på grunn av isproblemene i går valgte det internasjonale skøyteforbundet å se bort fra reglene.

Dermed ble det både 1500, 5000, og 10 000 på en og samme dag. Håvard Bøkko svarte med å avslutte med personlig rekord på den lengste og tyngste distansen. 13.24.09 er svært imponerende på slutten av en knallhard konkurransedag for en som aldri hadde gått raskere enn 13.27 før i dag.

Så imponerende at det er mer enn verdt den bronsemedaljen han sikret seg sammenlagt.

- Jeg kan nesten ikke tro det. Dette er en helt utrolig følelse, men jeg fryktet at Kramer ville gå forbi meg, sier Bøkko til Dagbladet.no.

Det blir ikke noen fest på 18-åringen i kveld, men han skal suge på karamellen.

- Nå skal jeg sove veldig lenge. Og kanskje jeg unner meg en kake til lunsj i morgen.

Rekord på rekord

Men til tross for alle isproblemene er det blitt rekorder i fleng i Vikingskipet denne helga. Og ikke bare personlige sådanne.

Lasse Sætre fikk drømmemakkeren på milløpet i første par, og han og Øystein Grødum presset hverandre framover til ny banerekord på mila. Til slutt trakk Lasse det lengste strået og gikk inn til 13.14.15, bare 37 hundredeler foran Grødum. Og 36 hundredeler foran nederlandske Sven Kramer.

De to milslukerne sikret norsk dominans på resultatlista på 10 000. Og med to norske på pallen sammenlagt, kan Peter Mueller si seg fornøyd med utbyttet av mesterskapet på hjemmebane.

- Jeg håper på å kjempe om medaljer i OL. Nå skal jeg bare finpusse formen fram til det, sier Sætre.

Selv om Enrico Fabris skapte OL-feber med sin overlegne sammenlagtseier. De ses alle sammen igjen. I Torino. Da står det om OL-medaljer.

Og der er de norske favoritter.

- Vi trengte dette resultatet i italiensk skøytesport. Ikke minst med tanke på OL. Jeg tror vi kan ha suksess i Torino, selv om det helt sikkert blir noen overraskelser, sier europamesteren.

BRONSE: Håvard Bøkko coaches av trener Peter Mueller.
BEST: Enrico Fabris fikk vinnerkransen i Vikingskipet.
SØLV: Eskil Ervik kom på 2. plass i EM på Hamar.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!