Karsten Warholm 400 meter hekk

Fra en annen planet

Hele sportsverdenen er forbløffet over Karsten Warholms verdensrekord. Skjønner vi også snart hvor god han er blitt?

REKORD: Warholm dunket til med 46,70 og smadret verdensrekorden. Video: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KARSTEN WARHOLM brukte 46.70 på å senke en av friidrettens eldste verdensrekorder. Det skjedde på Bislett i en sesongåpning; altså årets første konkurranse for ham på favorittdistansen 400 meter hekk.

I fem år har Karsten bare løpt fortere og fortere etter at han avsluttet satsingen på ti-kamp. Det forteller om hva som kommer, men nå holder det i massevis med det som har skjedd.

For dette var tidenes prestasjon i norsk idrett.

AKKURAT det å sammenlikne nivået på ulike sportsprestasjoner er en ganske så følelsesstyrt greie. Det avhenger i hvert fall av hvilke idretter og typer du liker best, samt hvilken aldersgruppe du tilhører.

Karsten Warholm er for tida det største norske navnet internasjonalt sammen med Erling Braut Haaland og Viktor Hovland. Karsten er rent poengmessig ranket som verdens tredje beste friidrettsutøver; altså langt høyere enn noen annen norsk utøver i de aller største idrettene.

Rent prestisjemessig spratt han helt til topps på den rankingen i går kveld. Dette var guttas eldste løpsrekord satt for 29 år siden idet dopingen for fullt tok grep i store deler av denne sporten.

Den fortsatt ganske unge nordmannen blir internasjonalt sett på som en kontrast til den mørke fortida. Han er ekstremt populær på og rundt alle friidrettsbaner:

- Denne fyren er utrolig, duellen med Benjamin kommer til å bli fantastisk i Tokyo!, skriver en innsender om oppgjøret som kommer mot amerikanske Rai Benjamin (46,83) etter at den legendariske franske sportsavisa L'Equipe nå skryter av Warholm..

- Men hvor mye vil de ta denne verdensrekorden til? De to er fra en annen planet, svarer en annen sportsfan.

- Det er noe med bane 7, tvitrer det offisielle nettstedet World Athletics som alltid har heiet fram Warholm og nordmannens valg av favorittbane. Og i USA er han toppnyheten på sporten i alle de store nettavisene. Som den globale søkermotoren Yahoo i natt mente at denne Norges -og verdensrekorden på 400 meter hekk var verdens viktigste nyhet.......

Da er det vel på tide at også vi ser resultatet hans som det virkelig er.

FOR så høyt er 25-åringen ennå ikke verdsatt hos oss. Karsten har for lengst vunnet alt av norske hederspriser, men fortsatt ikke nådd toppsjiktet blant historiens norske sportshelter.

Altså slike som skøyteløperen Hjalmar "Hjallis" Andersen og skihopperen Bjørn Wirkola som i de første tiåra etter andre verdenskrig gjorde sport til hverdagskultur for nordmenn flest, og ga minner og begreper som ble forstått av alle i samtida.

GLEDE: Hedda Hynne. klarte ikke. holde tilbake engasjementet da Karstat Warholm løp inn til ny verdensrekord. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Eller som Grete Waitz eller Marit Bjørgen; den første som kvinnen som åpnet all idrett for alle jenter og den andre som utøveren som innført en ny standard for det å trene maksimalt. Og som også er blitt stående som symbolet på den landsomfattende lokale idrettens betydning for at Norge nå har verdens sterkeste sportskultur.

For ikke å snakke om skiløpere som Oddvar Brå, Vegard Ulvang, Bjørn Dæhlie, Petter Northug og Johannes Høsflot Klæbo som i tiår etter tiår har sørget for at herrestafetten i langrenn er det store, samlende nasjonale TV-øyeblikket.

DA skal det mer til å samle nasjonen for en som løper 400 meter med hekker. Det hjelper ikke engang at svenske sportsjournalister tvitrer om at Warholm løper 400 meter fortere med disse ti hekkene enn det beste svenske gjør uten.

Norge som idrettsnasjon er ikke skrudd sammen slik at Karsten Warholms prestasjoner treffer like bredt som skiløperne. Hans mange topptider de siste sesongene har alltid måtte forklares. Bli satt inn i en sammenheng.

Lenge var denne fortellingen en kamp mot fortida. Mot alle de foran Karsten på de historiske listene som åpenbart hadde jukset for å løpe så fort.

Det ble prektige Karsten mot de andre neppe fullt så prektige. Det er egentlig ingen perfekt fortelling. Historiene når gjerne flere når de er litt rufsete. Bare spør Petter Northug om hans erfaring fra skiløypa; altså før helt andre ikke-sportslige forhold splittet det norske hjemmepublikummet i vurderingen av Petter som en av tidenes absolutt beste utøvere.

RØRT: Oda Djupvik ble rørt da hun så kjæresten på Bislett. VIdeo: Bratland/Løkås. Vis mer

NETTOPP Karsten vanskelig tilgjengelige øvelse, gjorde at en av de beste norske idrettsprestasjonene hittil i 2021 knapt ble forstått. Allerede da han for en måned siden satte verdensrekord på den enda snålere distansen 300 meter hekk, var jeg i tilnærmet ekstase:

- Dette sjokkerer sporten, lød tittelen på kommentaren, men det gjaldt visst bare det internasjonale friidrettsmiljøet. Her hjemme ble den nye ekstremt sterke rekorden bare omtalt samme kveld.

DEN manglende responsen i Norge kom såpass overraskende at jeg måtte spørre trener Leif Olav Alnes om jeg hadde overtolket prestasjonen.

Han syntes ikke det, og dro i stedet denne 300-metertida på 33.26 inn i en sammenheng med å vise til Karstens andre passeringer på dette punktet.

Det er en svært interessant liste som speiler utvikling i teknikk, hurtighet og løpsstyrke:

  • Karsten Warholm har bare en gang vært under 34 blank på passering 300 meter før i 2020-sesongen. Der passerte han på 33.8.

Det skjedde under Diamond League i Zürich 2019 da han med 46.98 for første gang kom under den magiske 47-grensa.

I DEN flotte fjorårssesongen var han derimot både under og nær 34 blank som passering flere ganger. På vei til den forrige persen fra Stockholm på 46.87 var passeringstida 33.9. Så var forholdet mellom passering 300 meter og sluttid følgende:

  • 34,3 ble til 47.07 i Roma.
  • 34.1 ble til 47.08 i Berlin.
  • 34.8 ble til 47.10 i Monaco.

Det er dette nivået som ble presset ytterligere ned i kveld.

Og det må til.

FOR i OL om en måned kommer altså amerikanske Rai Benjamin. Da blir det friidrettens mest omtalte duell den på 400 meter hekk.

Med 46,83 slo Benjamin den norske rivalens gamle pers under den amerikanske OL-uttakingen sist helg og lovet ny verdensrekord på direkten:

- Jeg vet jeg er der; bare et par små justeringer så, sa han etter det som da var verdens nest beste tid noensinne, og forklarte:

- Jeg kan løpe så mye fortere. Jeg vet det. Jeg følte det.

Det må han også for å slå Karsten Warholm, og det er denne konkurransen som løfter prestasjonene på 400 meter hekk:

- Vi må ikke glemme at vi driver med kappløping. Så dette er relativt udramatisk, sa trener Alnes da, og omtalte amerikanerens supertid som «en gladsak»

HVORFOR skjønte du i går kveld.

På Bislett var trener Leif Olav Alnes igjen svært fattet:

- Jeg visste at han kunne gjør det, sa han. For det er akkurat slik Karsten Warholm utvikler seg. Kunnskapsbasert steg for steg.

Og maken har vi ikke sett i norsk idrett noen gang.

.

FOTNOTE: Etter mye sykdomstrøbbel gjennomførte Filip Ingebrigtsen en strålende 3000 meter på 7.34,00; tidenes nest beste norske resultat på distansen. Det er svært oppløftende med tanke på hvor kort han egentlig har fått trent med vanlig kvalitet. Nå går det an å se optimistisk framover til OL-start på 1500 meter. I løpet av en ny måned med fartstrening vil det vante tempoet være på plass: - Dette kommer veldig fort når kroppen spiller på lag igjen, sa en lykkelig Filip til NRK etter bevisst å ha sluppet den etiopiske vinneren Yomif Kejelcha underveid. Det var klokt, Kejelcha sin vinnertid på 7.26,25 er den 12. beste noensinne så vidt foran Jakob Ingebrigtsens norske rekord på 7.27,05.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer