Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Eliteserien: Sandefjord - Vålerenga 0-1

Fra en av verdens dårligste fotballnasjoner - herjer videre i Eliteserien

Arven etter George Weah uteble. Fotballbølgen i Liberia stoppet opp. Unntaket er Vålerenga-spiss Sam Johnson, som reddet VIF på ny i dag og forverret Sandefjord-krisa.

JUBEL: Sam Johnson gjorde det igjen for Vålerenga.
Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix
JUBEL: Sam Johnson gjorde det igjen for Vålerenga. Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Sandefjord - Vålerenga 0-1 (0-0)

(Dagbladet): I Liberia er ingen større enn George Weah (51). Den tidligere AC Milan-, PSG-, Monaco-, Chelsea-, Manchester City- og Marseille-spilleren ble toppscorer i Champions League i 1994/95.

I 1995 ble han som første afrikaner kåret til verdens beste fotballspiller. I etterkant av sin legendariske fotballkarriere har han gått inn i politikken, og i januar i år ble Weah ny president i Liberia.

Liberia har stupt over 50 posisjoner på FIFA-rankingen på to år og er nå helt nede på 151. plass. Det er svært dårlige tider for Liberia som fotballnasjonen, bare lilleputtnasjoner er bak dem, men de har i hvert fall fått fram en ny solid spiss.

HELT IGJEN: Sam Johnson ble matchvinner borte mot Sandefjord og er nr. 2 på toppscorerlista i Eliteserien. Foto: Bildbyrån
HELT IGJEN: Sam Johnson ble matchvinner borte mot Sandefjord og er nr. 2 på toppscorerlista i Eliteserien. Foto: Bildbyrån Vis mer

Han heter Sam Johnson (25) og spiller i Vålerenga. I dag scoret han i Eliteserien igjen, matchvinnerscoringen borte mot Sandefjord, og er nr. 2 på toppscorerlista i Eliteserien.

Johnson er spissen som Vålerenga har savnet siden 2014, da Vidar Örn Kjartansson forlot klubben etter vanvittige 25 mål i Eliteserien. For øyeblikket har bare Strømsgodsets Marcus Pedersen (8) flere mål enn Johnson (6).

VIF scorer mest

25-åringen fronter et friskt offensivt Vålerenga-lag under Ronny Deilas ledelse. 15 VIF-scoringer hittil denne sesongen er mest i Eliteserien sammen med serieleder Brann, som møter tabelljumbo Start kl. 18.00. Samtidig reflekterer 13 baklengs VIFs store utfordring, der Brann bare har to mål imot.

I dag klarte imidlertid Deilas menn å holde tett bakover borte mot nestjumbo Sandefjord. Dermed holdt Johnsons ene scoring til 1-0-seier og tre poeng for Vålerenga, som dermed klatret opp på samme poengsum som tabelltoer Rosenborg. Trønderne har én kamp mindre spilt og møter Stabæk i morgen.

For Sandefjord ser det langt mørkere ut etter bare fem poeng på ni kamper. Krisen utarter i hvalfangerbyen. Bare Start er bak vestfoldingene på tabellen, før resten av runden spilles i kveld og i morgen.

Helten

Avgjørelsen i ettermiddag kom tidlig i 2. omgang. Kampuret viste 53 minutter da Abdisalam Ibrahim fosset inn i feltet, men ble lagt i bakken av Sandefjord-spiss Pontus Engblom. Ibrahim ble liggende og vri seg i smerter etter sammenstøtet.

Dermed økte tidsintervallet mellom da dommeren pekte på straffemerket til Sam Johnson fikk tre fram mot ellevemeteren. Spenningen og nervene økte for VIF-spissen.

Vålerengas toppscorer håndterte imidlertid presset optimalt, sendte keeper til den ene siden og ballen iskaldt i motsatt hjørne. Kombinasjonen av presisjon og sterke mentale egenskaper i det avgjørende øyeblikket var det som skulle til for at Ronny Deilas elever triumferte i Sandefjord. Vålerenga vant 1-0.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!