- KATASTROFALT: Sponsorguru Jacob Lund mener det er nærmest katastrofalt for Coop at Petter Northug har kjørt i fylla.Foto: Erik Berglund
- KATASTROFALT: Sponsorguru Jacob Lund mener det er nærmest katastrofalt for Coop at Petter Northug har kjørt i fylla. Foto: Erik BerglundVis mer

- Fra et sponsorståsted er dette nærmest katastrofalt for Coop

Sponsorguru Jacob Lund mener Northugs fyllekrasj er svært ødeleggende. Coop er skuffet og er i tenkeboksen.

(Dagbladet): Petter Northug innrømmer i kveld at det var han som kjørte bilen sin i alkoholpåvirket tilstand da han krasjet i et autovern på Byåsen i Trondheim tidlig i morges.

- Jeg vil på det dypeste beklage det som har skjedd. Jeg er svært ulykkelig nå, og veldig skuffet over det jeg har gjort. Samtidig er jeg takknemlig for at min dårlige dømmekraft ikke fikk enda større konsekvenser. Jeg har åpent forklart politiet om det som skjedde, og er beredt til å ta straffen for mine handlinger, sier Northug i pressemeldinga.

Tidligere i dag uttalte advokat Mette Yvonne Larsen at fyllekjøringen trolig vil ende med ubetinget fengselsstraff.

Jacob Lund var sponsorsjef i DNB-konsernet fra 1992 til 2012, og driver i dag eget konsulentselskap. Lund mener Northugs fyllekjøring er svært ødeleggende for hovedsponsor Coop.

- Katastrofalt - Først og fremst er dette en tragedie for Petter Northug og miljøet rundt ham. Men at Petter Northug nå er tatt for fyllekjøring, er veldig alvorlig sett med sponsorøyne, sier Lund til Dagbladet og utdyper:

- Fra et sponsorståsted er det nærmest katastrofalt for Coop. Det handler om symbolverdier. Coop skal bruke Petter Northug overfor barn og ungdom, så dette er ikke en bra sak i det hele tatt, sier sponsoreksperten.

Lund vil ikke spekulere i om saken kommer til å få konsekvenser for samarbeidet mellom Petter Northug og Coop.

- Det må Coop sjøl svare for. Det er vanlig i sponsoravtaler at det finnes en exitklausul, altså at sponsoren kan trekke seg fra samarbeidet, dersom utøveren blir tatt for doping. Hvorvidt Coop har en exit-klausul knyttet til rusmidler aner jeg ikke noe om, sier Jacob Lund.

- Viser hvor alvorlig de tar det Petter Northugs manager Are Sørum Langås ringte administrerende direktør Svein Fanebust i Coop i nitida i dag morges og informerte om bilulykken.

- Dette viser hvor alvorlig stallen til Petter Northug tar dette. Det er ikke mulig å si noe om hva denne hendelsen betyr i kroner og øre sponsormessig, men det er ikke tvil om at saken er svært uheldig, sier Jacob Lund.

Tidligere i dag uttalte administrerende direktør Svein Fanebust i Coop at de ville ha alle fakta på bordet før de kan vurdere hvordan de vil stille seg til nattas hendelse.

- Skuffet over Petter I en pressemelding nå i kveld sier Petter Northugs hovedsponsor Coop at de er skuffet over Northug etter bilulykken i Trondheim, men at det er for tidlig å si om de vil avslutte samarbeidet.

- Vi synes dette er en veldig trist og alvorlig sak og er skuffet over at Petter har begått et alvorlig lovbrudd. Han har oppført seg på en måte som ikke er i tråd med de idealer han skal fremme som en del av samarbeidsavtalen mellom Coop Norge og ham, sier administrerende direktør Svein Fanebust i Coop Norge pressemeldinga.

Fanebust sier Coop har forståelse for Petters ønske om å bearbeide saken i fred og ro, før de vil gå i samtaler om hva hendelsen vil bety for videre samarbeid.

Har exit-klausul Fanebust bekrefter at Coop Norge har en exit-klausul fra samarbeidsavtalen, som gir en mulighet til å avslutte samarbeidet etter hendelser av det slaget som nå har skjedd.

- Hvorvidt vi vil velge å bruke denne muligheten er altfor tidlig å si. Vi trenger å diskutere saken grundig, både internt i Coop og med Petter og hans støtteapparat, før vi trekker noen konklusjon, sier Fanebust.

VRAKA: Sånn så bilen til Petter Northug ut etter at han tidlig i dag kræsjet i Trondheim. Nå innrømmer Northug at han kjørte bilen mens han var påvirket av alkohol. Foto: Henrik Sundgård / NTB Scanpix
VRAKA: Sånn så bilen til Petter Northug ut etter at han tidlig i dag kræsjet i Trondheim. Nå innrømmer Northug at han kjørte bilen mens han var påvirket av alkohol. Foto: Henrik Sundgård / NTB Scanpix Vis mer