Fra fengsel til jubel i frihet

Süleyman og Praderborn er bundesligas sensasjon.

SÅ LYSET. Süleyman (t.h.) har byttet ut vann og brød med en bedre meny. Han leverer på fotballbanen og Praderborn er bundesligas nye sensasjon. Foto: AFP.
SÅ LYSET. Süleyman (t.h.) har byttet ut vann og brød med en bedre meny. Han leverer på fotballbanen og Praderborn er bundesligas nye sensasjon. Foto: AFP.Vis mer

Væpnede ran, politirazzia og fengselsstraff var hverdagen for Paderborn-spilleren Süleyman Koc. Tirsdag møter han Bayern München på bortebane.

 Den 25 år gamle midtbanespilleren vokste opp i et såkalt problemområde i Berlin. I sin oppvekst levde han med en autoritær og voldelig far. I hjemmet lærte han seg å adlyde sin far, men på gaten lærte han å svare på en ørefik med en knyttneve.

Det er svenske Aftonbladet som har pratet med tyskeren som nå nyter suksess i sensasjonsklubben Paderborn.

Dominerte i 4. divisjon Til tross for permisjoner fra fengsel, var ikke Koç en helt fri mann før 1. januar 2014. Da hadde han sittet inne i tre år etter å ha vært fluktsjåfør under sju væpnede ran.

I fengsel gikk det opp et lys for ham. Under soningstiden bestemte en vakt seg plutselig for å åpne kunstgressbanen som lå like ved.
 
Etter en kort kamp fikk han beskjeden fra vakten:

«Du er bra. Om du får en ny sjanse må du ta vare på den.»

Det gjorde 25-åringen. I periodene hvor han fikk fri fra fengsel, spilte han på sitt tidligere 4.-divisjonslag. Han dominerte i kampene han spilte, og fikk raskt tilbud fra ulike klubber. Valget landet på provinslaget Paderborn, som da lå på nivå to i Tyskland.

Drømmer - Det var så stille der. Når jeg kom fram og skrudde av motoren på bilen, kunne jeg ikke høre en lyd, sier han til Aftonbladet.

Siden den gang har han ikke sett seg tilbake. Laget fra byen med 140.000 innbyggere rykket opp, og etter to seirer og to uavgjortresultater leder de nå Bundesliga. Tirsdag kveld løper Koç inn på Bayerns Münchens mektige hjemmearena.

- Folk spør om mange forskjellige ting fra fengselstiden. Ble jeg mishandlet? Ble jeg voldtatt? Nei, men jeg lærte meg det viktigste jeg noensinne har lært i livet: At jeg aldri må miste mine drømmer
(NTB)