DEN STORE HELTEN: Antoine Griezmann reddet Frankrike da alt så bekmørkt ut. Foto: REUTERS/Eddie Keogh
Livepic
DEN STORE HELTEN: Antoine Griezmann reddet Frankrike da alt så bekmørkt ut. Foto: REUTERS/Eddie Keogh LivepicVis mer

Fra fiasko til jubel etter sjefens pausegrep, Griezmanns briljanse og åtte elleville minutter

Det startet som et mareritt for Frankrike. Så fikk vertsnasjonens trener en idé som fikk Antoine Griezmann til å skinne og sende Frankrike til kvartfinalen.

DAGBLADETS DOM:

Antoine Griezmann: Da Frankrike slet som mest, sto stjerneangriperen fram og scoret to raske og vakre mål. I tillegg skal han ha mye av æren for at Irland måtte avslutte kampen med bare ti mann.

Didier Deschamps: Etter en forferdelig 1. omgang, gjorde Frankrike-sjefen grep i pausen. Blant annet flyttet han Griezmann fra kanten og inn i midten sammen med Giroud. Det taktiske grepet snudde kampen.

Shane Duffy: Irland gjorde en fabelaktig og heroisk 1. omgang. De hadde Frankrike i kne. Så raknet det fullstendig. Duffys røde kort gjorde forutsetningene håpløse den siste halvtimen.

Frankrike - Irland 2-1 (0-1)
Mål: 0-1 Robert Brady (2), 1-1 Antoine Griezmann (58), 2-1 Griezmann (61)
Rødt kort: Shane Duffy (66)
Dommer: Nicola Rizzoli

(Dagbladet): Det mørke øyeblikket lå der som en svart sky. Thierry Henrys kontroversielle handsscoring i 2009 som sendte Frankrike til VM i Sør-Afrika på Irlands bekostning, var ikke glemt.

Den ble brukt som motivasjon - og fungerte som bare det. Etter bare to minutter sendte Robert Brady irene opp i ledelsen. Frankrike var rystet.

Da det så som mørkest ut, tok Atlético Madrid-spissen Antoine Griezmann endelig ansvar. Ikke bare tok han ansvar; han snudde i praksis kampen alene med to scoringer i løpet av tre minutter. I tillegg framprovoserte han et irsk rødt kort da han ble meid ned av Shane Duffy like etter scoringene.

Dette skjedde etter at Didier Deschamps flyttet Griezmann fra kanten og inn i midten sammen med Giroud i pausen. Plutselig gikk 25-åringen fra å være anonym til kampens store spiller.

- Vi spilte dårlig, men så sa treneren noen viktige ting i pausen. Vi la en ny, god plan og fikk hjelp fra fansen. Dette betyr enormt mye for hele nasjonen, sa Griezmann etter kampen ifølge UEFA.

Griezmann ble den store helten i byen hvor han ikke var velkommen. Lyon droppet å signere 25-åringen fordi de mente han for liten. Den avgjørelsen karakteriserer speider Gerard Bonneau som klubbens største tabbe.

Nå venter enten England eller Island i kvartfinalen.

Irlands sjokkstart

Allerede etter 70 sekunder fikk Irland straffe, nasjonens aller første i EM-sammenheng, da Paul Pogba felte Shane Long.

HELTEN: Antoine Griezmann reddet Frankrike fra fiasko og sendte vertsnasjonen til kvartfinalen. Foto: NTB Scanpix
HELTEN: Antoine Griezmann reddet Frankrike fra fiasko og sendte vertsnasjonen til kvartfinalen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Nicola Rizzoli pekte på straffemerket. Robert Brady var iskald, og Irland gikk opp i en sjokkledelse etter bare to minutter. Frankrike var rystet.

Evertons Seamus Coleman var meget hardt mot West Hams Dimitri Payet, som har vært Frankrikes store spiller i dette mesterskapet. Det var tydelig at Coleman skulle forsøke å sette en støkk i franskmannen, men ble belønnet med gult kort allerede etter 25 minutter.

Gule kort ble det etter hvert mange av. Irene var tøffe i duellspillet, men de franske stjernene ble stadig mer frustrerte, både på banen og på tribunen.

Frankrike slet med å skape sjanser. Det var noe tamt over vertsnasjonen, men på overtid av 1. omgang ble irene omsider satt på prøve. Plutselig skapte Frankrike en gedigen dobbeltsjanse, initiert av Payet, men verken han eller lagkompisene klart å få ballen i mål.

I pausen kom Kingsley Coman inn for N'Golo Kanté og vertene satset mer offensivt. Det kledde Frankrike bedre, som skapte en enorm sjanse da Laurent Koscielnys heading gikk like utenfor.

Griezmann snudde kampen alene

Men også Irland var farlige i kontringsfasen. Etter 52 minutter var det en våken Hugo Lloris som avverget scoring.

SJOKKSTARTEN: Robbie Brady sendte Irland i ledelsen etter bare to minutter, men det holdt ikke helt inn. Foto: REUTERS/Pascal Rossignol
Livepic
SJOKKSTARTEN: Robbie Brady sendte Irland i ledelsen etter bare to minutter, men det holdt ikke helt inn. Foto: REUTERS/Pascal Rossignol Livepic Vis mer

I det 57. minutt var det likevel Frankrike som fikk sin etterlengtede utligning. Payet slo pasningen som løste opp den irske floka. Bakary Sagna slo innlegget som Antoine Griezmann headet kontant i mål. Det utløste ville jubelscener.

Tre minutter senere var kampen snudd helt hodet. Olivier Giroud headet ned til Griezmann som var iskald og plasserte ballen iskaldt i mål. Vertsnasjonen var i ekstase. Frankrike gikk fra 0-1 til 2-1 på tre minutter.

Fire minutter senere viste duoen seg fram igjen. Giroud spilte fri Griezmann, som alene med keeper ble felt av Shane Duffy. Griezmann ble fratatt en åpenbar målsjanse, og Duffy ble straffet med rødt kort og marsjordre.

Etter det var det ingen tvil. Frankrike var i en egen klasse med én mann mer på banen og den tolvte mann i ryggen på tribunen. Vertsnasjonen er klar for kvartfinale. Der møter vinneren av England - Island.