Fra flopp til topp

Han kostet 6,5 millioner kroner per mål, og var en av engelsk fotballs største fiaskoer. Et halvt år etter overgangen er Diego Forlan tidenes toppscorer i Villareal.

Historien forteller om en 12 år gammel uruguayansk gutt som lovet sin søster å bli profesjonell fotballspiller. 17 år gamle Alejandra hadde blitt utsatt for en stygg bilkrasj, og lille Diego sa han skulle gjøre alt for å bli proff slik at han kunne betale for søsterens behandling.

I januar 2002 - ti år seinere - nådde han målet og ble kjøpt opp av favorittklubben Manchester United for nesten 90 millioner kroner (med dagens kurs). Han scoret 20 mål for argentinske Independiente i 2000/1-sesongen, og enkelte sammenliknet ham med Jürgen Klinsmann. Likevel var han en relativt ukjent spiller, og i England lurte folk rett og slett på hvor god søramerikaneren var.

Over tid ble svaret krystallklart: Han var en flopp.

Ny rekord

På 79 kamper scoret han bare 14 mål, og var et av Uniteds dyreste og største bomkjøp gjennom alle tider. I sommer ble han solgt til spanske Villareal. Der ble Diego en helt ny spiller. Fra å være superfloppen ble han fansens store helt.

25-åringen pøser inn mål i den spanske toppserien, og bare Barcelonas Samuel Eto\'o har scoret flere enn Forlans 17. Det antallet har også gjort ham til den Villareal-spilleren med flest seriemål i én sesong.

Og ennå gjenstår det 10 kamper!

Medspillerne kaller ham «den perfekte lagkamerat».

-  Jeg blir veldig glad når folk sier fine ting om meg fordi det betyr at vi spiller bra, sier Diego.

Språktrøbbel

Han mener miljøskiftet var helt avgjørende for å få fart på karrieren.

-  Jeg vil helst ikke komme med noen unnskyldninger for prestasjonene mine, men språket var helt klart noe som spilte inn. Jeg fikk aldri taket på engelsken, sier Forlan.

-  Dessuten skjedde alt veldig fort. Jeg følte at alle forventet at jeg skulle score to mål i hver kamp.

-  I Villareal er det veldig annerledes. Ingen stresser meg her. Treneren, Manuel Pellegrini, har vært veldig rolig og ikke lagt noe scoringspress på meg. Det er forskjellen på ham og sir Alex Ferguson.

Ny sjanse?

-  Ferguson var veldig støttende, men da jeg ikke kom i gang med å score, følte han presset fra supporterne.

Forlan sier han forstår at United kvittet seg med ham, men:

-  Jeg kunne definitivt tenkt meg en ny sjanse i England, sier Forlan.

SUKSESS: Fra å være superfloppen i Manchester United er Diego Forlan fansens store helt i spanske Villareal, hvor han pøser inn mål.