Fra flyktningleir til Norway Cup

Palestineren Khalid Helon (12) tripper forventningsfullt på en møkkete grusbane i Libanon. For første - og sannsynligvis siste gang i livet - kommer han seg bort fra slummen i Beirut. Turen går til Norge og Norway Cup. - Men er det veldig kaldt der? lurer Khalid.

Aldri før har et palestinsk fotballag fra Libanon deltatt i Norway Cup. Khalid Helon og de andre ni utvalgte guttene som skal til Norway Cup, kommer fra flyktningleiren Shatila i Beirut. De er i alderen 11- 13 år og kommer fra leirens verst stilte familier.

- Vi vil vinne turneringen og vise at vi er mennesker som alle andre. Vi håper at også vi kan få bo i et eget land, sier den oppegående flyktningen Khalid.

Hans familie har bodd i Shatila-leiren siden 1948.

Danseshow

Khalid bor under kummerlige kår. I Shatila bor mellom 4000 og 5000 mennesker - stuet sammen på et område som er mindre enn en kvadratkilometer. Arbeidsløsheten er stor, og mulighetene for å komme seg ut av leiren er små.

I de siste to ukene har de 10 palestinske guttene som skal til Norway Cup spilt fotball og øvd seg på å danse og synge palestinske sanger. Sangene skal framføres for Norway Cup-deltakerne i Oslo.

- Jeg gleder meg! Jeg har hørt at de norske barna er flinke til å spille fotball, men vi skal vinne, smiler Khalid. Før han fortsetter:

- Det bor fire millioner i Norge. Dere har masse fjell og fin natur.

Uten håp

Guttene kaller laget sitt Sabra og Shatila Survival. Målet er å komme seg ut av leiren - og til et eget land, Palestina.

- Når jeg blir stor, vil jeg bli doktor. Eller fotballproff, forklarer han.

Men mulighetene er små: I Shatila finnes bare én skole - og her kan du bare gå til du er 17 år. Skal du komme deg videre, må du betale skolepenger, noe flyktningfamiliene ikke har.

Dessuten: Palestinere i Libanon må søke om arbeidstillatelse i landet, og yrker som lege, ingeniør eller advokat er stengt for dem.

Massaker

Palestinerne i Libanon er fredsprosessens store tapere. Mellom 350000 og 400000 palestinske flyktninger bor i landet, og deres kår er kraftig forverret etter at fredsprosessen begynte. Over 35 prosent av flyktningene er uten arbeid, og en stor del av befolkningen kan verken skrive eller lese.

Liker Ronaldo

Fotballinteressen blant Khalid og de andre flyktningbarna er stor, men de norske fotballproffene står lavt i kurs blant palestinerne. Brasilianerne Ronaldo, Carlos og Dunga er de store forbildene. Så også den aldrende Diego Maradona.

Da Dagbladets utsendte spør om de har hørt om noen av de norske fotballspillerne, blir det stille. Ole Gunnar Solskjær? Tore André Flo? Fremdeles tyst.

- Jeg liker Ronaldo. Han er en ordentlig lagspiller. Og så Dunga og Rivaldo, melder Khalid. Og lar Solskjær seile sin egen sjø.