<strong>DRONNING:</strong> Med fire VM-gull i Lahti ble langrenns- og VM-dronninga Marit Bjørgen hyllet fra alle mulige hold. Nå kan du stemme på henne i kampen om å vinne Folkets idrettspris. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DRONNING: Med fire VM-gull i Lahti ble langrenns- og VM-dronninga Marit Bjørgen hyllet fra alle mulige hold. Nå kan du stemme på henne i kampen om å vinne Folkets idrettspris. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Folkets idrettspris 2017: Marit Bjørgen

Fra fødestua via doping-høring til fire VM-gull: Rivalene måper av Bjørgen

Marit Bjørgen våknet, skiftet bleie og vant. Rivalene kunne ikke gjøre annet enn å bøye seg i støvet for tidenes mestvinnende langrennsløper i den utrolige comebacksesongen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
  • Synes du Marit Bjørgen fortjener Folkets Idrettspris 2017? Gi din stemme nederst i saken.

LAHTI (Dagbladet): «Mammaer er sterkest», sa Aino-Kaisa Saarinen til Dagbladet etter Marit Bjørgens makeløse comeback. Hun har fortsatt sine ord i behold.

Supermammaen fra Rognes har i 2017 klart å vinne fire VM-gull i Lahti i en sesong hvor mye av tiden og kreftene har gått til sønnen Marius, samboeren Fred Børre Lundberg og å ivareta Therese Johaug og lagvenninnene i en tøff tid.

Marit Bjørgen er en moderne superhelt som - tro det eller ei - aldri har vunnet Folkets idrettspris, selv om tidenes mestvinnende langrennsløper i flere av sine beste sesonger har kjempet høyt oppe på topplista over verdens beste kvinnelige idrettsutøver.

Fire VM-gull i Lahti i comebacksesongen - altså i den første sesongen etter at Bjørgen ble mor og fikk lille Marius med seg på laget - er en bragd som denne sesongen har skapt forundring, men mest av alt begeistring.

<strong>SUPER-MAMMA:</strong> Marit Bjørgen har mye å bære på sine skuldre, men håndterer det på en mesterlig måte, både når det gjelder medaljer og morsrollen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SUPER-MAMMA: Marit Bjørgen har mye å bære på sine skuldre, men håndterer det på en mesterlig måte, både når det gjelder medaljer og morsrollen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Hyller mennesket

Idrettsbragdene har hun gjort i et år hvor Bjørgen også har vært verdensmester på hjemmebane.

- Prosessen rundt Therese hadde vært mye vanskeligere for gruppa uten Marit. Hun er kapteinen, den moderlige. Mennesket Marit Bjørgen er et forbilde for meg og er mye større enn skiløperen Marit Bjørgen, sier Astrid Uhrenholdt Jacobsen til Dagbladet.

- Hun er så varm og raus og har en eksepsjonell evne til å være til stede når hun først er det. Hvis Marit bare har fem minutter med laget, klarer hun å gjøre fantastisk mye på de fem minuttene.

Johaug-høringen

Bjørgen stilte også opp som vitne under Johaugs høring på Ullevaal stadion i januar, før hun dro direkte videre til Falun og vant.

- Det var en spesiell opplevelse, men jeg klarte heldigvis å omstille meg raskt, sa hun til Dagbladet.

CV

Marit Bjørgen
Født: 21. mars 1980,
Meritter: Seks OL-gull, 18 VM-gull, 21 NM-gull og 111 verdenscupseire.
Nominert for: Vant fire VM-gull i Lahti i comebacksesongen.

Varm, omsorgsfull, empatisk og inkluderende leverer Bjørgen rett og slett på alle arenaer.

37-åringen har også hatt sine utfordringer: Rognes-jenta slet stort med en belastningsskade i hofteregionen gjennom store deler av sesongoppkjøringen og måtte utsette comebacket i et halvt år.

Bleielivet

Mange trodde at hun ville gi opp og legge skiene på hylla i den problematiske perioden, men Bjørgen kom til til slutt til startstrek på Beitostølen - med sykdom i kroppen - og vant i sitt første renn som mamma.

- Det blir litt annet fokus som mor. Jeg våkner opp, skifter bleie på Marius og går på ski. Det gjør meg mer avslappet, sa Bjørgen.

<strong>GULLGUTTEN:</strong> Marit Bjørgen kysset sønnen Marius etter sine gull i Lahti-VM. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GULLGUTTEN: Marit Bjørgen kysset sønnen Marius etter sine gull i Lahti-VM. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Avslappet og rolig klarte hun nok en gang å finne toppformen da det gjaldt som mest under VM i Lahti. Det ble en eneste stor parademarsj. Bjørgen vant først gull foran hjemmehåpet Krista Pärmäkoski på 15 kilometer fellesstart med skibytte.

Dernest ble hun verdensmester på 10 kilometer klassisk med den historiske seiersmarginen på 41 sekunder ned til sølvvinner Charlotte Kalla.

Stafettgullet feiret hun sammen med Maiken Caspersen Falla, Heidi Weng og Astrid Uhrenholdt Jacobsen, før de tre sistnevnte - samt Ragnhild Haga - sørget for firedobbelt norsk på tremila.

Hylles av rivalene

På toppen av pallen? Marit Bjørgen.

TIDLIGERE VINNERE

1990: Johann Olav Koss
1991: Johann Olav Koss
1992: Vegard Ulvang
1993: Drillos
1994: Johann Olav Koss
1995: Bjørn Dæhlie
1996: Vebjørn Rodal
1997: Rosenborg
1998: Drillos
1999: Håndballjentene
2000: Knut Holmann
2001: John Arne Riise
2002: Petter Solberg
2003: Petter Solberg
2004: Andreas Thorkildsen
2005: Thor Hushovd
2006: Ole Einar Bjørndalen
2007: Aksel Lund Svindal
2008: Håndballjentene
2009: Magnus Carlsen
2010: Thor Hushovd
2011: Cecilia Brækhus
2012: Magnus Carlsen
2013: Magnus Carlsen
2014: Magnus Carlsen
2015: Petter Northug jr.
2016: Magnus Carlsen

På toppen av lista over flest VM-gull gjennom tidene? Marit Bjørgen.

På toppen av lista over mest respekt blant rivalene? Marit Bjørgen.

- Marit er ei helt rå dame. Hun er tidenes beste kvinnelige langrennsløpere, sa Charlotte Kalla til Dagbladet under Lahti-VM.

Både Kalla og Pärmäkoski har rivalen som forbilde.

- Marit er et stort forbilde for meg. Det er en ære å få konkurrere og duellere med henne. Hun er en legende, mener Pärmakoski.

- Kan holde på til hun er 50 år

Anna Haag ser ingen, absolutt ingen, begrensninger for 37-åringen fra Rognes.

- Wow! Det er egentlig utrolig at hun kan være best i verden etter at hun var ute i hele fjor og fikk barn. Marit kan sikkert holde på til hun er 50 år, hvis hun vil. Den dama kan klare alt. Absolutt alt, mener den svenske profilen.

Kikkan Randall og Aino-Kaisa Saarinen fulgte opp:

- Marit er helt rå. Hun er et forbilde for meg og en som har gitt mange gode råd og betydd mye. Hun er alltid behjelpelig og hyggelig og er ei helt rå dame, sa Randall til Dagbladet.

- Marit gir meg håp på at det går an å prestere på toppnivå som mamma. Det hun gjør, er fantastisk. Jeg skjønner ikke at det er mulig, supplerte Saarinen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer