Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ålesund-statue endrer navn:

Fra «Fotballspilleren» til «John Arne Riise»: - Jeg har nok blitt mer voksen

Etter bråk i flere år.

BYTTER NAVN: Statuen utenfor Color Line Stadion i Ålesund bytter navn fra «Fotballspilleren» til «John Arne Riise». Foto: Tore Ulrik Bratland
BYTTER NAVN: Statuen utenfor Color Line Stadion i Ålesund bytter navn fra «Fotballspilleren» til «John Arne Riise». Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den mye omtalte statuen utenfor hjemmebanen til Aalesund Fotballklubb får endelig navnet til John Arne Riise (37) skrevet på seg.

Til Dagbladet forteller Riise selv i dag:

- Det er en tid for alt og det er mer riktig nå enn tidligere. Det må jeg innse ovenfor meg selv. Det å få en statue av seg selv mens en enda er i livet er unikt. Jeg har nok blitt litt mer voksen nå og setter nok dette høyere i dag enn hva jeg hadde gjort i 2005, sier Riise til Dagbladet.

- Dette er like stort som å få barn og å vinne Champions League. Det å kunne ta med barn og etterhvert barnebarn bort til stadion hvor mitt hjerte alltid vil høre hjemme tror jeg kommer til å være fantastisk, sier Riise.

- Hvorfor tror du dette skjer nå, etter så mange år?

- Jeg tror dette skjer nå fordi jeg har lagt opp som spiller. Det kombinert med at jeg har en fantastisk manager og blitt ambassadør for byen, sier den tdiligere fotballspilleren.

Da Color Line Stadion sto ferdig i 2005, ble det reist en statue utenfor AaFKs nye storstue. Diskusjonen om den forestilte John Arne Riise eller ikke raste på den tida, og det hele endte til slutt med at monumentet ble kalt «Fotballspilleren».

Da den skulle avdukes i 2005, ble daværende Liverpool-spiller Riise hentet med privatfly.

Riise ga uttrykk for at han var stolt. Men da han fikk se statuen, ble han lettere sjokkert. Den bar nemlig ikke hans navn, men «Fotballspilleren».

Skuffet

I selvbiografien sin fra i fjor, skriver Riise blant annet følgende:

- Olav Nils Sunde (skipsreder og investor) hadde tidligere snakket en del med meg om statuen han ville ha utenfor stadion. «Vi vil jo hedre deg,» hadde han sagt, og jeg hadde blitt utrolig rørt av det. Jeg tenkte at dette var den perfekte langfingeren til dem som hadde mobbet meg, skriver Riise i boka.

Han skriver også:

- Ikke alle likte avgjørelsen. Ivar Morten Nordmark (dåværende AaFK-trener) insisterte på at den ikke kunne kalles opp etter meg. Han hadde til og med satt stillingen sin inn på det. Nordmark hadde utvilsomt gjort en stor innsats for klubben. Nå sa han til gutta i garderoben at han ville si opp som trener for klubben hvis statuen ble hetende «John Arne Riise». Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg blir lei meg av å tenke på at han sa det, skriver Riise.

Statuen ble i stedet et symbol på det kollektive, til tross for at den likner på den tidligere fotballprofilen - og er venstrebeint akkurat som mannen med 110 landskamper.

Hedret i Ålesund

I dag har saken tatt en ny vending og Riise får navnet sitt på statuen - 13 år etter at den sto ferdig.

Nå har Olav Nils Sunde satt foten ned og bestemt seg. Etter at Riise ble hedret av Ålesund kommune, setter Color Line-høvdingen en stopper for konflikten og omdøper statuen fra «Fotballspilleren» til «John Arne Riise». Det skjer offisielt i sesongåpningen i Ålesund på tirsdag.

Riise ble i mars hedret for sin innsats som ambassadør for Ålesund kommune. Det var ordfører Eva Vinje Aurdal (Ap) som inviterte den tidligere fotballprofilen til et møte og lunsj på Ålesund rådhus.

- Han har satt Ålesund på kartet både nasjonalt og internasjonalt og er en fantastisk ambassadør som vi setter utrolig stor pris på, sier Aurdal, ifølge NRK.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!