USAS SISTESKANSE:  Hope Solo. Foto: NTB Scanpix
USAS SISTESKANSE: Hope Solo. Foto: NTB ScanpixVis mer

Fra grove nakenbilder til VM-finale

Hope Solos kronglete vei.

USA - Japan, VM-finale, på NRK1 klokka 01.00

(Dagbladet): Klokka 01.00 i natt spilles finalen i fotball-VM for damer. USA møter Japan, hvilket er en reprise fra finalen i 2011. Den gang vant Japan 3-1 etter straffesparkkonkurranse.

I mål har USA en markant sisteskanse, nærmere bestemt Hope Solo (33). Hun har vunnet to OL-gull med USA, men aldri VM-gull. Nå kan tida ha kommet.

Hackere Men siden forrige VM-finale har det vært mye utenomsportslig rundt Solo.

• I 2012 ble kjæresten Jerramy Stevens arrestert for overfall på henne. Dette skjedde 12. november. Neste dag ble han sluppet ut. Da gikk de hen og giftet seg.

• I 2014 kom hackere over nakenbilder av Solo. Flere var av den grove sorten som ble lekket ut på nett.

- Dette er over gensa for menneskelig oppførsel, tordnet Solo på Facebook.

Og:

- Jeg står sammen med alle kvinner som er berørt, og vil bruke enhver mulighet til å beskytte privatlivet.

• Samme år ble hun arrestert for overfall på halvsøsteren og nevøen. Hun var tydelig beruset, og skjelte ut politiet. Anklagene ble seinere frafalt fordi de påståtte ofrene ikke ville samarbeide.

• I 2015 fikk hun karantene fra landslaget i 30 dager. Bakgrunnen var angivelig at hun var passasjer da mannen ble stoppet for fyllekjøring.

176 landskamper Som keeper kan imidlertid ingen klage på at Solo ikke har levert. Hun debuterte for USA mot Island 5. april 2000. Nå har hun spilt 176 landskamper. De fem siste kampene har hun ikke sluppet inn et eneste mål.

Hun har holdt en lav profil under VM. Men før mesterskapet i Canada ble hun intervjuet av magasinet People. Der snakket hun ut om rabalderet der hun angrep familiemedlemmer på en fest i eget hjem.

KLAR FOR FINALE:  Hope Solo. Foto: NTB scanpix
KLAR FOR FINALE: Hope Solo. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Det har vært et smertefullt år. Karrieren gikk nesten i dørken. Det har vært traumatisk og flaut, erklærte hun.

Hyllet av feminister Og ryktet har naturligvis blitt så som så. Annerledes var det under forrige VM. Da ble hun hyllet av feminister.

- Glem radmagre Angelina Jolie og Gwyneth Paltrow. Hope Solo er akkurat den type kvinne jeg vil at datteren min skal være. Hun har en perfekt balanse mellom det feminine og atletiske, skrev den amerikanske motebloggeren Lindsay Ferrier i 2011.

Hun fortsatte:

- Hope Solo er sterk, aggressiv og uredd. Ingen spør om hun bruker Botox, eller antyder at hun bør gå ned en størrelse. For en flott rollemodell for døtrene våre, erklærte Ferrier.

- Teller mest Motebloggeren ville muligens ha formulert seg annerledes i dag ...

Sist USA vant gull i fotball-VM for damer var i 1999. I kveld - kanadisk tid - er de amerikanske jentene sultne på suksess.

- Ingenting teller så mye som en VM-tittel, sier storstjerna Abby Wambach.

• Kampen spilles på BC Place i Vancouver, som har en kapasitet på 54.320 tilskuere.

MANGLER VM-GULL:  Hope Solo. Foto: NTB Scanpix
MANGLER VM-GULL: Hope Solo. Foto: NTB Scanpix Vis mer