Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fra heroin til hoppbakken

Tom Aage Aarnes (28) var først over 200 meter i Norge. Siden havnet han på «plata» som heroinmisbruker. I NM var han tilbake i bakken.

LILLEHAMMER (Dagbladet): -  Fra mars 2003 til mars i fjor var jeg skikkelig ute å kjøre. Jeg bodde litt her og litt der i forskjellige narkoreir, og var jevnlig innom Plata for å skaffe dop. Lenger ned går det ikke an å komme, sier Tom Aage Aarnes til Dagbladet.

-  Narkohelvete

Halvannet år etter at han fløy 204 meter i Vikersundbakken, avla Aarnes positiv dopingprøve etter et nasjonalt plasthopprenn i Marikollen. Prøven inneholdt det narkotiske stoffet amfetamin, som blant annet virker vektreduserende.

-  Siden havnet jeg i narkohelvetet. Et års tid var jeg innom Plata for å skaffe dop. Hovedsakelig gikk jeg på heroin. Den tida hadde jeg heller ingen fast bopel. Der jeg har vært, er det ingen som vil være, sier Aarnes.

I begynnelsen av mars i fjor orket han ikke mer.

-  En dag fant jeg ut at nok var nok, og la meg innendørs ei uke i Oslo. Da fikk jeg svettet ut skikkelig. Deretter dro jeg til faren min i Telemark. Nå er jeg ute av dophelvetet. Det er jeg stolt av, sier Aarnes.

Fikk ski og utstyr

Da hoppkompisene skjønte at Aarnes var på vei tilbake i hoppbakken, var de raske til å stille opp for ham.

LYKKELIG: Etter lang tid på narkokjøret, er Tom Aage Aarnes (t.v.) tilbake hos Bjørn Einar Romøren og resten av hoppmiljøet. -  Jeg er verdens lykkeligste mann, sier Aarnes. Foto: Torbjørn Grønning
LYKKELIG: Etter lang tid på narkokjøret, er Tom Aage Aarnes (t.v.) tilbake hos Bjørn Einar Romøren og resten av hoppmiljøet. - Jeg er verdens lykkeligste mann, sier Aarnes. Foto: Torbjørn Grønning Vis mer

-  Bjørn Einar Romøren ga meg et par ski, mens jeg fikk bindinger og hopphjelm av Lars Bystøl. Hoppdressen har jeg kjøpt sjøl. Jeg har fått mye oppbacking den siste måneden. I dag er jeg verdens lykkeligste mann, sier Aarnes.

Både Romøren og Bystøl var glad for å kunne hjelpe kompisen fra Kollenhopp.

-  Jeg har aldri vært så kjapt nede i kjelleren noen gang for å hente opp et par ski, sier Romøren.

-  Det lettet hjertet mitt da jeg hørte at Tom Aage var tilbake, sier Bystøl.

-  Ikke pysete lenger

Første gang Aarnes hoppet i vinter, var i Lønnbergbakken på Raufoss for en måned siden.

-  Nå har jeg cirka 100 hopp på snø. Målet mitt er å bli en bedre skihopper enn noen gang. Etter å ha vært på kjøret så lenge, vet jeg hva det vil si å ha det jævlig. Det gjør at jeg ikke er så pysete som før i hoppbakken, sier Aarnes.

Siste gang han hoppet renn internasjonalt, var i Oberhof høsten 2001.

-  I mars har jeg tenkt meg til Planica for å være prøvehopper i skiflygingsbakken. Meningen er at Jostein Smeby og jeg skal reise nedover. Selv om jeg både er sju- åtte kilo for tung og lite spenstig, er jeg tent på å hoppe skiflyging igjen. Kanskje kan jeg til og med pynte litt på persen min på 204 meter i Planica neste måned, sier Tom Aage Aarnes til Dagbladet.