Fra himmel til skuffelse

Etter 2-1 seieren i går presiserte Ola By Rise at det ikke var nederlagsstemning i RBK-garderoben.

LERKENDAL (Dagbladet):

Med andre ord; Så skuffet er Rosenborg.

-  Det er fordel motstanderen før returkampen, sier By Rise til Dagbladet. -  I hvert fall på papiret. Og når jeg sa det jeg sa så skyldes det måten det skjedde på.

-  Man blir automatisk litt (les: veldig) skuffet når motstanderlaget reduserer vår 2-0 ledelse til 2-1 uten at vi klarer å gjøre noe med det.

Etter 39 sekunder var Rosenborg et mål opp da Harald Martin Brattbakk luktet en forsvarsfeil og brukte israelernes bakrom til å løfte Lerkendal mot sommerhimmelen. Etter ni minutter og den norske fotballsesongens vakreste angrep slo Jan Gunnar Solli inn det andre samtidig som han fikk oss til å tro at resten av kampen skulle spilles akkurat der - i himmelen. Men der oppe var lufta for tynn, eller for varm - den gikk i hvert fall ut av Rosenborg.

Og så begynte de å gjøre det de absolutt ikke skulle.

De begynte å spille Maccabi Haifa farlig kontringsgode.

Gjennom urosenborgs småspill midt i banen.

Feigheten tok RBK

-  De første 20 minuttene var vi forbilledlige, sier RBK-treneren til Dagbladet. -  Vi reiv dem i stykker og truet dem hele tida med direkte løp i bakrommet. Men etter en halvtimes spill ble vi plutselig feige og passive og mistet mye av aggressiviteten i forsvarsspillet.

-  Og så fikk de den unødvendige reduseringa på en markeringssvikt rett før pause.

Ola By Rise kunne ikke forklare Dagbladet hvorfor Rosenborg sprakk denne kvelden på Lerkendal. Han hadde ingen umiddelbar forklaring på hvorfor aggressiviteten falt, løpene forsvant og pasningene gikk i alle retninger bortsett fra den farligste - lengderetningen. Og ei heller kunne han svare på hvorfor spillerne hans ikke maktet å score på en eller to av de fem gigantiske sjansene til 3-1 etter pause.

Da Lerkendal var på vei opp dit igjen.

Til himmelen.

-  Nei, sier han - i hvert fall ikke på strak arm. Men jeg registrerte at flere av våre gutter ble slitne. Og noe av forklaringen kan ligge der.

-  Hvorfor det tredje målet ikke kom er bare sånt som skjer.

Da hodet sviktet

Frode Johnsen - Rosenborgs mestscorende denne sesongen - tar på seg noe av ansvaret for det. Han mener nemlig han burde scoet to.

-  Både headinga tidlig i kampen (2 minutter) og den jeg hadde etter pause burde absolutt blitt mål, sier han.

-  Jeg hadde ingen god dag på hodet.

Men hva med det inni hodet? Hva med fotballsmartheten? Og rutinen? Den som forteller det alle fornuftige fotballspillere kan på rams og klokka - at en match, uansett hvor ruskete motstanderen kan se ut i begynnelsen, virkelig varer i 90 minutter?

-  Jeg tror vi ble overrasket over at vi ledet 2-0 så tidlig, sier Frode Johnsen. -  Jeg ble i hvert fall det. Og så tenkte jeg - klarer vi å holde dette inn vil det være et veldig bra resultat før returkampen.

-  Kanskje det var derfor vi ga fra oss initiativet.

Rosenborg er trøtte

-  Jeg nekter å tro at spillerne fikk en slik innstilling, sier Ola By Rise. -  Men noe av årsaken til det som skjedde kan være at vi har brukt mye krefter i det siste. Det var tungt mot LSK og Trøndelag er for tida et varmt sted å være.

-  Noe av forklaringen kan ligge der.

Men ikke alt. Og i Tel Aviv 24. august blir det enda heitere - noen snakker om nærmere 40 grader.

-  Det blir likt for begge lag, sier By Rise. -  Og det er viktig å få med seg at vi ikke på noen måte har resignert. Vi har ikke tapt en fotballkamp siden 16. mai så dette skal vi klare.

-  Og jeg har en følelse av at vi kommer til å score i returkampen også.

I GARDEROBEN: Frode Johnsen og Vidar Riseth kom fort ned på jorda, og Johnsen måtte innrømme at han burde ha scoret to mål.
I HIMMELEN: Etter ni minutter og den norske fotballsesongens vakreste angrep slo Jan Gunnar Solli( i midten) inn det andre samtidig som han fikk oss til å tro at resten av kampen skulle spilles akkurat der - i himmelen.