Fra hjemmesitting til OL-gull?

Romøren kan ta OL-revansj.

PRAGELATO (Dagbladet): En rimelig bitter Bjørn Einar Romøren ble tvunget til å sitte hjemme forrige OL. Nå føler han at det kan bli olympisk gull i den lille bakken på søndag.

Ikke la deg lure av de lamme treningshoppene han leverte i dag, på henholdsvis 85, 92 og 95,5 meter.

- For meg handler ikke den første dagen i en ny bakke om å kline til. Den handler ofte om å suge inntrykk, gjøre seg kjent og gjennomføre noen hopp helt basic. I dag bare gled jeg av hoppet. Det blir noe helt annet søndag, lovte Romøren etterpå.

Måtte sitte hjemme

Han gleder seg til sin aller første OL-konkurranse, særlig fordi han ble vraket rett før avreise til Salt Lake City for fire år siden:

- Jeg ble nest best i et testrenn to dager før troppen ble tatt ut. Jeg var derfor ikke veldig fornøyd da jeg fikk beskjed om å sitte hjemme. Jeg mener at jeg i løpet av de fire åra som er gått, har dokumentert hvilket konkurransemenneske jeg er, sier den snart 25 år gamle verdensrekordholderen (239 meter).

Ikke kick av normabakken

Nå skal konkurranse- og konsentrasjonsmennesket fra Oslo forsøke å gå til topps i OL-historiens kanskje aller sist normalbakkerenn. Det er en kjennsgjerning at hopperne ikke synes det ligger utfordringer nok i de minste av OL-bakkene.

TOK DET ROLIG: Bjørn Einar Romøren - her fotografert i OL-anlegget i Pragelato - bedyrer at han bare gjorde seg kjent med normalbakken i sine tre hopp på den aller første treninga. Søndag kveld er det alvor, og da tror Romøren han kan kjempe om gullet. Foto: Hans Arne Vedlog
TOK DET ROLIG: Bjørn Einar Romøren - her fotografert i OL-anlegget i Pragelato - bedyrer at han bare gjorde seg kjent med normalbakken i sine tre hopp på den aller første treninga. Søndag kveld er det alvor, og da tror Romøren han kan kjempe om gullet. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

I så og si samtlige World Cup-renn flyr de 130-140 meter, og da føles gjerne hopp på pluss/minus 100 meter som litt stusselig. Romøren sier det slik:

- Du legger ikke to snes egg i buksene når du står der opp på toppen. Det eneste som klarer å få meg til å skjelve litt i hoppdressen og føle kicket, er hvis jeg heller innpå ti av de derre knøttsmå koppene med kruttsterk kaffe først.

Kollega Sigurd Pettersen sier det slik:

- Det er rett og slett kjedeligere å hoppe kort enn å hoppe langt. Du får ikke det samme kicket av å hoppe noenognitti meter når du i nabobakken kan sveve 40 meter til.

Tommy vraket

Mens de beste utlendingene fløt over 105 meter nedover normalbakken i dag, noterte samtlige norske seg for beskjedne lengder. Av tilsammen 15 treningshopp som våre fem gjennomførte, drøyde bare to seg til over 100-metersmerket (Bystøl 101,5 og Ljøkelsøy 100,5).

Det svakeste hoppet stod Bjørn Einar Romøren for i sitt første forsøk, da han landet på 85,5 meter.

Etter treninga ble Tommy Ingebrigtsen vraket fra laget, noe han syntes var greit og helt rettferdig. Den fjerde og siste plassen gikk til Sigurd Pettersen, som etterpå sa dette til Dagbladet om sine sjanser:

- Jeg blir veldig overrasket, om ikke himmelfallen, dersom gullmedaljen går til meg. Det er vel ikke helt der jeg er for tida. Jeg synes det er artig bare å være med igjen. Jeg lever godt opp til det olympiske mottoet om at det viktigste er å delta!

- Tre norske kan vinne

Det er da også de øvrige tre Mika Kojonkoski virkelig tror på søndag kveld. På spørsmål fra Dagbladet om hvem av de norske som har kapasitet til å ta gull, sier treneren:

- Både Roar Ljøkelsøy, Lars Bystøl og Bjørn Einar Romøren kan med litt hell vinne.

Det er ventet bakvind i morgendagens kveldsrenn. Det betyr reduserte lengder og - mest sannsynlig - at de beste hopperne klumper seg på rundt rundt 100 meter.

- Stilen kan fort bli utslagsgivende for hvem som vinner, medgir vår presumptivt bestemann, Roar Ljøkelsøy.

- Og hvem er best på stil?

- Küttel, Kasai, Lars (Bystøl, red.) og tidvis også jeg.

• Din mening: Hvem tror du vinner OL-gull i liten bakke?

TAR AV: Romøren forlater hoppkanten under dagens trening.