Fra Iraks midtbane til Saddams torturkammer

Som straff for å ha tapt en kamp ble en av Iraks største fotballstjerner, Saad Keis Naoman, fengslet og torturert av Saddam Husseins sønn.

Han ble torturert av Saddam Husseins sønn etter å ha tapt en landskamp. Etter 65 landskamper i frykt, rømte han fra Irak. Nå spiller han 3. divisjonsfotball i Valdres. Les historien om Saad Keis Naoman.

- Jeg ble beordret til å ta av meg på overkroppen og legge meg på gulvet. Deretter ble jeg pisket. Jeg blødde voldsomt før jeg besvimte, forteller Saad Keis Naoman.

Da Saad forlot Irak, hadde han spilt over 65 landskamper og scoret over 42 mål for Irak. Nå bor han på Valdres sammen med kone og to barn.

Det var etter en kamp mellom en turkmensk og en irakisk fotballklubb i 1997, som det irakiske laget tapte 0-4, at Saad ble sendt i fengsel. Under kampen hadde han blitt utvist for å ha kranglet med dommeren.

Rømte til Norge

Da han kom tilbake til Irak, ble han kjørt til hovedkvarterer til Iraks olympiske komité. Der ble han skjelt ut av Uday, sønnen til Saddam, for «dårlig spill.» Etterpå ble han sendt til det beryktede al-Radwaniya-fengslet, som er et eget fengsel for blant annet sportsmenn, journalister og kunstnere som faller i unåde hos den brutale sønnen.

- Noen av sårene grodde ikke før etter to år, forteller Saad.

I fengslet ble han torturert og ydmyket i over en måned. Ifølge fotballspilleren var ryggen hans så blodig at han i flere dager måtte sove på magen i den lille cellen.

- Etter dette brukte jeg all min tid på å finne en måte å komme ut av landet på, sier Saad.

I 2001 klarte han å rømme til Norge, og i dag spiller han for 3. divisjonslaget SAFK Fagernes.

Spilte for Saddam

- Det var vanlig at de truet oss før og under kampene, forteller Saad.

- Hva truet de med?

- «Hvis du taper putter vi deg i fengsel», sa de, og så fortalte de tingene de kom til å gjøre mot meg der, forteller Saad.

- Hvordan var det å spille under sånt press?

- Moralen ble veldig dårlig. Det var ofte at jeg kastet opp før kampene, og det gikk selvfølgelig utover prestasjonen, sier han.

Det er sønnen til Saddam, Uday, som er sjefen for Den irakiske fotballforeningen og Den irakiske olympiske komité. I tilegg eier han Iraks største sportsmagasin al-Baath. Men i Irak er Uday mest kjent for sin ekstreme brutalitet. Saad har møtt Uday over førti ganger.

- Han er den farligste personen jeg noensinne har møtt, sier Saad.

I dag bor Saad i Valdres sammen med kone og to barn, og spiller på det norske 3. divisjonslaget SAFK Fagernes. For åtte måneder siden sparket Saad til en ball for første gang på tre år. Da han begynte å spille for Fagernes-klubben.

- Det er umulig å beskrive den lykkefølelsen jeg hadde da jeg var tilbake på banen, sier midtbanespilleren henrykt.

- Husker du hvem du spilte mot?

- Nei. På den tida kunne jeg ikke engang si «hei» på norsk.

- Vant dere?

- Selvfølgelig.

FOR SADDAM: Saad Keis Naoman (I første rekke til høyre), spilte I flere år for laget til Saddams sønn, Uday. Her poserer han sammen med resten av spillerne på Al-Rasheed på slutten av 80-tallet. Bak på tribunen ruver en kjempeplakat av Saddam selv.
TRYGGHET: I Valdres har Saad funnet trygghet for seg selv, kona og barna